SKVĚLÝ a JEDNODUCHÝ recept! Treska na japonský způsob
Nadpozemský recept! Ryba na japonský způsob je jídlo, které musíte připravit. Je jednoduchý na přípravu, neuvěřitelně chutný a velmi univerzální. Připravíte ho pouze ze surovin, které snadno koupíte v každém obchodě.
- Skvělý nápad s rybami na svátky.
- Úžasná chuť z několika málo ingrediencí.
- Lze podávat teplé i studené.
Ingredience:
Základní suroviny:
- 600 g filetů z tresky tmavé, tresky obecné, ryba miruna - bez kůže
- 3 půlky zavařených paprik - přibližně 140 g
- 3 středně velké zavařené okurky - cca 170 g
- 3 velké obyčejné cibule - 450 g
- 8 lžic oleje na smažení ryb a zeleniny
Suroviny na těstíčko na smažení ryb:
- 1 velké vejce
- půl hrnku vody - asi 125 ml
- půl hrnku mouky - až 90 g
- velká špetka soli
- velká špetka pepře
Suroviny na zeleninovou omáčku:
- 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
- půl hrnku vody - asi 125 ml
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce lihového octa
- 3 lžíce cukru
- 1 rovná lžička soli
- půl lžičky sladké papriky
Postup:
1. Připravte si 600 gramů rybího filé bez kůže a kostí. Na ryby v japonském stylu vždy používám filety z tresky obecné, protože nejsou příliš široké a jsou poměrně tenké. Nemusí se dlouho smažit a nemají kosti.
2. Filety nakrájejte na menší kousky, ne delší než 5 cm.
Tipy a rady: Můžete si také vybrat filé z tresky tmavé, štikozubce obecného, miruny. Pokud chcete použít mražené filety, nezapomeňte po rozmrazení vylít rozpuštěný led a vymačkat přebytečnou vodu.
3. Kousky filé nejprve osmažíte v těstíčku na palačinky. Do mísy dejte následující suroviny: jedno velké vejce, po půl hrnku vody a pšeničné mouky, např. hladké mouky, velkou špetku soli a pepře.
4. Celou směs velmi důkladně promíchejte v jednotné těsto na palačinky. Můžete k tomu použít kuchyňský šlehač nebo ruční mixér. Měli byste získat o něco hustší těsto než na klasické palačinky. V případě potřeby přidejte trochu vody.
5. Palačinkové těsto ještě jednou velmi dobře promíchejte a pak do něj ponořte kousky ryby. Filety obalené v těstíčku smažte po částech: Připravte si větší pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Vařič nastavte na střední teplotu a začněte vkládat kousky ryb v těstíčku.
6. Smažte rybí kousky v těstíčku z obou stran dozlatova. Dávejte pozor, aby se rybí kousky neupekly příliš rychle. V případě potřeby snižte teplotu. Rybí kousky by neměly příliš rychle zhnědnout. Doba jejich smažení závisí na pánvi a její tloušťce a na nastavení výkonu vařiče. Moje se smažily asi dvě minuty z každé strany.
7. Tímto způsobem usmažte všechny rybí kousky. Absorbují málo tuku, takže pravděpodobně nebude třeba přidávat další tuk do pánve. Talíř se smaženými rybími kousky dejte stranou.
8. Doporučuji, abyste si před smažením cibule sami připravili zeleninovou omáčku na pánev. Do jedné misky nalijte: půl hrnku vody, 2 lžíce oleje, 4 lžíce lihového octa. Přidejte také 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku a koření: Přidejte 3 rovné lžíce cukru, rovnou lžičku soli, půl lžičky sladké papriky. Vše důkladně promíchejte a odstavte.
9. Oloupejte a rozkrojte na poloviny tři velké obyčejné cibule o celkové hmotnosti asi 450 gramů. Každou polovinu nakrájejte nožem na tenké plátky. Připravte si středně velkou pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Nastavte střední stupeň vařiče a po chvíli přidejte cibuli. Smažte ji takto asi 15 minut. Čas od času cibuli promíchejte. Po této době by měla být pěkně zesklovatělá a lehce osmahnutá.
10. Zatímco se cibule smaží, připravte nakládanou zeleninu. Tři středně velké nakládané okurky o celkové hmotnosti asi 170 gramů nakrájejte na silnější, ale ne příliš dlouhé proužky. Stejným způsobem nakrájejte tři půlky nakládaných paprik ze sklenice (recept: nakládané papriky). Potřebujete asi 140 gramů paprik.
11. Jakmile je cibule osmažená, přidejte na pánev také nakrájené okurky a papriky. Vše promíchejte a smažte jednu minutu. Poté přilijte předem připravenou omáčku. Obsah pánve promíchejte. Když se vše opět začne vařit, počkejte ještě minutu a stáhněte pánev z vařiče.
12. Na širší talíř položte část předsmažených rybích filetů v palačinkovém těstě. Na ně položte část zeleniny v omáčce. Poté přidejte další vrstvu rybích kousků a zbytek omáčky. Ryba na japonský způsob chutnají skvěle podávané teplé. Lze ji podávat i zcela studenou.
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,250 | 24,370 |