Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

SKVĚLÝ a JEDNODUCHÝ recept! Treska na japonský způsob

SKVĚLÝ a JEDNODUCHÝ recept! Treska na japonský způsob
zdroj: Archiv

Nadpozemský recept! Ryba na japonský způsob je jídlo, které musíte připravit. Je jednoduchý na přípravu, neuvěřitelně chutný a velmi univerzální. Připravíte ho pouze ze surovin, které snadno koupíte v každém obchodě.

  • Skvělý nápad s rybami na svátky.
  • Úžasná chuť z několika málo ingrediencí.
  • Lze podávat teplé i studené.

 

Ingredience:

Základní suroviny:

  • 600 g filetů z tresky tmavé, tresky obecné, ryba miruna - bez kůže
  • 3 půlky zavařených paprik  - přibližně 140 g
  • 3 středně velké zavařené okurky - cca 170 g
  • 3 velké obyčejné cibule - 450 g
  • 8 lžic oleje na smažení ryb a zeleniny

 

Suroviny na těstíčko na smažení ryb:

  • 1 velké vejce
  • půl hrnku vody - asi 125 ml
  • půl hrnku mouky - až 90 g
  • velká špetka soli
  • velká špetka pepře

 

Suroviny na zeleninovou omáčku:

  • 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
  • půl hrnku vody - asi 125 ml
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce lihového octa
  • 3 lžíce cukru
  • 1 rovná lžička soli
  • půl lžičky sladké papriky

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Připravte si 600 gramů rybího filé bez kůže a kostí. Na ryby v japonském stylu vždy používám filety z tresky obecné, protože nejsou příliš široké a jsou poměrně tenké. Nemusí se dlouho smažit a nemají kosti.

 

2. Filety nakrájejte na menší kousky, ne delší než 5 cm. 

 

Tipy a rady: Můžete si také vybrat filé z tresky tmavé, štikozubce obecného, miruny. Pokud chcete použít mražené filety, nezapomeňte po rozmrazení vylít rozpuštěný led a vymačkat přebytečnou vodu.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Kousky filé nejprve osmažíte v těstíčku na palačinky. Do mísy dejte následující suroviny: jedno velké vejce, po půl hrnku vody a pšeničné mouky, např. hladké mouky, velkou špetku soli a pepře. 

 

4. Celou směs velmi důkladně promíchejte v jednotné těsto na palačinky. Můžete k tomu použít kuchyňský šlehač nebo ruční mixér. Měli byste získat o něco hustší těsto než na klasické palačinky. V případě potřeby přidejte trochu vody.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Palačinkové těsto ještě jednou velmi dobře promíchejte a pak do něj ponořte kousky ryby. Filety obalené v těstíčku smažte po částech: Připravte si větší pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Vařič nastavte na střední teplotu a začněte vkládat kousky ryb v těstíčku. 

 

6. Smažte rybí kousky v těstíčku z obou stran dozlatova. Dávejte pozor, aby se rybí kousky neupekly příliš rychle. V případě potřeby snižte teplotu. Rybí kousky by neměly příliš rychle zhnědnout. Doba jejich smažení závisí na pánvi a její tloušťce a na nastavení výkonu vařiče. Moje se smažily asi dvě minuty z každé strany. 

 

7. Tímto způsobem usmažte všechny rybí kousky. Absorbují málo tuku, takže pravděpodobně nebude třeba přidávat další tuk do pánve. Talíř se smaženými rybími kousky dejte stranou. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Doporučuji, abyste si před smažením cibule sami připravili zeleninovou omáčku na pánev. Do jedné misky nalijte: půl hrnku vody, 2 lžíce oleje, 4 lžíce lihového octa. Přidejte také 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku a koření: Přidejte 3 rovné lžíce cukru, rovnou lžičku soli, půl lžičky sladké papriky. Vše důkladně promíchejte a odstavte. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Oloupejte a rozkrojte na poloviny tři velké obyčejné cibule o celkové hmotnosti asi 450 gramů. Každou polovinu nakrájejte nožem na tenké plátky. Připravte si středně velkou pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Nastavte střední stupeň vařiče a po chvíli přidejte cibuli. Smažte ji takto asi 15 minut. Čas od času cibuli promíchejte. Po této době by měla být pěkně zesklovatělá a lehce osmahnutá.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

10. Zatímco se cibule smaží, připravte nakládanou zeleninu. Tři středně velké nakládané okurky o celkové hmotnosti asi 170 gramů nakrájejte na silnější, ale ne příliš dlouhé proužky. Stejným způsobem nakrájejte tři půlky nakládaných paprik ze sklenice (recept: nakládané papriky). Potřebujete asi 140 gramů paprik.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

11. Jakmile je cibule osmažená, přidejte na pánev také nakrájené okurky a papriky. Vše promíchejte a smažte jednu minutu. Poté přilijte předem připravenou omáčku. Obsah pánve promíchejte. Když se vše opět začne vařit, počkejte ještě minutu a stáhněte pánev z vařiče.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

12. Na širší talíř položte část předsmažených rybích filetů v palačinkovém těstě. Na ně položte část zeleniny v omáčce. Poté přidejte další vrstvu rybích kousků a zbytek omáčky. Ryba na japonský způsob chutnají skvěle podávané teplé. Lze ji podávat i zcela studenou.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,080 25,200
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma