SKVĚLÝ a JEDNODUCHÝ recept! Treska na japonský způsob

Nadpozemský recept! Ryba na japonský způsob je jídlo, které musíte připravit. Je jednoduchý na přípravu, neuvěřitelně chutný a velmi univerzální. Připravíte ho pouze ze surovin, které snadno koupíte v každém obchodě.
- Skvělý nápad s rybami na svátky.
- Úžasná chuť z několika málo ingrediencí.
- Lze podávat teplé i studené.
Ingredience:
Základní suroviny:
- 600 g filetů z tresky tmavé, tresky obecné, ryba miruna - bez kůže
- 3 půlky zavařených paprik - přibližně 140 g
- 3 středně velké zavařené okurky - cca 170 g
- 3 velké obyčejné cibule - 450 g
- 8 lžic oleje na smažení ryb a zeleniny
Suroviny na těstíčko na smažení ryb:
- 1 velké vejce
- půl hrnku vody - asi 125 ml
- půl hrnku mouky - až 90 g
- velká špetka soli
- velká špetka pepře
Suroviny na zeleninovou omáčku:
- 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
- půl hrnku vody - asi 125 ml
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce lihového octa
- 3 lžíce cukru
- 1 rovná lžička soli
- půl lžičky sladké papriky
zdroj:
Archiv
Postup:
1. Připravte si 600 gramů rybího filé bez kůže a kostí. Na ryby v japonském stylu vždy používám filety z tresky obecné, protože nejsou příliš široké a jsou poměrně tenké. Nemusí se dlouho smažit a nemají kosti.
2. Filety nakrájejte na menší kousky, ne delší než 5 cm.
Tipy a rady: Můžete si také vybrat filé z tresky tmavé, štikozubce obecného, miruny. Pokud chcete použít mražené filety, nezapomeňte po rozmrazení vylít rozpuštěný led a vymačkat přebytečnou vodu.
zdroj:
Archiv
3. Kousky filé nejprve osmažíte v těstíčku na palačinky. Do mísy dejte následující suroviny: jedno velké vejce, po půl hrnku vody a pšeničné mouky, např. hladké mouky, velkou špetku soli a pepře.
4. Celou směs velmi důkladně promíchejte v jednotné těsto na palačinky. Můžete k tomu použít kuchyňský šlehač nebo ruční mixér. Měli byste získat o něco hustší těsto než na klasické palačinky. V případě potřeby přidejte trochu vody.
zdroj:
Archiv
5. Palačinkové těsto ještě jednou velmi dobře promíchejte a pak do něj ponořte kousky ryby. Filety obalené v těstíčku smažte po částech: Připravte si větší pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Vařič nastavte na střední teplotu a začněte vkládat kousky ryb v těstíčku.
6. Smažte rybí kousky v těstíčku z obou stran dozlatova. Dávejte pozor, aby se rybí kousky neupekly příliš rychle. V případě potřeby snižte teplotu. Rybí kousky by neměly příliš rychle zhnědnout. Doba jejich smažení závisí na pánvi a její tloušťce a na nastavení výkonu vařiče. Moje se smažily asi dvě minuty z každé strany.
7. Tímto způsobem usmažte všechny rybí kousky. Absorbují málo tuku, takže pravděpodobně nebude třeba přidávat další tuk do pánve. Talíř se smaženými rybími kousky dejte stranou.
zdroj:
Archiv
8. Doporučuji, abyste si před smažením cibule sami připravili zeleninovou omáčku na pánev. Do jedné misky nalijte: půl hrnku vody, 2 lžíce oleje, 4 lžíce lihového octa. Přidejte také 4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku a koření: Přidejte 3 rovné lžíce cukru, rovnou lžičku soli, půl lžičky sladké papriky. Vše důkladně promíchejte a odstavte.
zdroj:
Archiv
9. Oloupejte a rozkrojte na poloviny tři velké obyčejné cibule o celkové hmotnosti asi 450 gramů. Každou polovinu nakrájejte nožem na tenké plátky. Připravte si středně velkou pánev a začněte ji zahřívat. Nalijte čtyři lžíce oleje na smažení. Nastavte střední stupeň vařiče a po chvíli přidejte cibuli. Smažte ji takto asi 15 minut. Čas od času cibuli promíchejte. Po této době by měla být pěkně zesklovatělá a lehce osmahnutá.
zdroj:
Archiv
10. Zatímco se cibule smaží, připravte nakládanou zeleninu. Tři středně velké nakládané okurky o celkové hmotnosti asi 170 gramů nakrájejte na silnější, ale ne příliš dlouhé proužky. Stejným způsobem nakrájejte tři půlky nakládaných paprik ze sklenice (recept: nakládané papriky). Potřebujete asi 140 gramů paprik.
zdroj:
Archiv
11. Jakmile je cibule osmažená, přidejte na pánev také nakrájené okurky a papriky. Vše promíchejte a smažte jednu minutu. Poté přilijte předem připravenou omáčku. Obsah pánve promíchejte. Když se vše opět začne vařit, počkejte ještě minutu a stáhněte pánev z vařiče.
zdroj:
Archiv
12. Na širší talíř položte část předsmažených rybích filetů v palačinkovém těstě. Na ně položte část zeleniny v omáčce. Poté přidejte další vrstvu rybích kousků a zbytek omáčky. Ryba na japonský způsob chutnají skvěle podávané teplé. Lze ji podávat i zcela studenou.
Dobrou chuť!
zdroj:
Archiv
Ryby na japonský způsob mi taky moc chutnají. Nebo celkově prostě různé ceviché a tak různě. To je fakt mňamka. Navíc je to fakt moc zdravé. A ženy po tom nemusejí navštěvovat Studio estetické medicíny Brno, protože po tom nepřibírají. Ale za to bych teď od manželky nejspíš dostal jen pár pohlavků. 😃