Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zdravé hubnutí: praktické tipy a rady

Zdravé hubnutí: praktické tipy a rady
zdroj: tisková zpráva

Nejzdravější způsob, jak zhubnout, není ani v drastických dietách, ani v přehnaném cvičení.

Zopakujme si obecně platné zásady, které jsme si říkali během měsíce ledna v rubrice ŽENY, a zamysleme nad důležitým poznatkem:  naše tělo má rádo pomalé změny v jídle i pohybu.  Víme, že  tělo využívá potraviny jako zdroj energie. Každý energetický přebytek ukládá jako tuk. Pokud jíte více, než vaše tělo potřebuje pro denní aktivity a buněčnou údržbu, zákonitě přibýváte na váze. A naopak: chcete-li zhubnout, je nutné, aby tělo využívalo tukové zásoby. Nejúčinnějším způsobem, jak toho docílit, je snížit množství přijatých kalorií a zvýšit množství tělesné aktivity.

1. Začínejte pozvolna
I malé změny se mohou postupem času odrazit na vaší postavě. Důležité je totiž tyto změny umět udržet v průběhu následujících měsíců i let. Nejde tedy o redukční dietu, ale o změnu životního stylu. Člověk, který roky nesportoval, se podle odborného serveru www.kardiochirurgie.cz nemůže ze dne na den vrhnout do běhání maratonu, protože by se mohl zranit nebo rychle ztratit motivaci.

2. Zvyšte svou fyzickou aktivitu
Budete-li jíst stejně, a přitom zvýšíte svou fyzickou aktivitu, je téměř jisté, že zhubnete. I lehké cvičení může být prospěšné, pokud budete cvičit pravidelně a dostatečně dlouho. Ideální pro úbytek tukových zásob je aerobní pohyb. Tuk se ale začne spalovat teprve po přibližně třiceti minutách cvičení. Do té doby si tělo sahá do zásob cukrů.

3.  Buďte nápadití ve výběru pohybových aktivit
Jednoduchými, a přitom účinnými metodami, jak zvýšit pohybovou aktivitu bez nutnosti návštěvy posilovny, jsou například tyto změny:
- o víkendu nepoužívejte auto, ale naplánujte si túru;
-  pokuste se začlenit do svého denního programu delší procházky každý den;
-  používejte schody místo výtahu;
- komerční přestávky v TV využijte ke krátkému cvičení

4.  Pozor na jojo-efekt
Nikdy se nesnažte nárazově příliš  zhubnout, protože to obvykle končí začarovaným kruhem v podobě vyplenění ledničky, nástupů pocitů viny ze selhání a  zahájením hladovky. A následným jojo-efektem, kdy rychlé zhubnutí následuje opětovný váhový přírůstek. A často ručička na váze ukáže více než na počátku hubnutí. Bezpečné  snížení příjmu kalorií je přibližně o 2 000 kJ týdně. Může se vám to zdát málo, k nastartování hubnutí by to ale mělo stačit.

5. Hlídejte si „neviditelné“  kalorie
Kalorie se dají snížit poměrně jednoduchým způsobem. Zamyslete se třeba, kolik cukru si dáváte do kávy. Pokud vypijete denně tři šálky a v každém máte dvě lžičky cukru, dostanete tímto způsobem do těla asi 24 gramů cukru. To je téměř 400 kJ. A to jaksi „nepozorovaně“. Když přestanete například sladit kávu, zmiňovaného týdenního příjmu kalorií dosáhnete velmi lehce. A takových neviditelných kalorií je v našem jídelníčku nepřeberné množství. Co třeba různá dochucovadla jako kečup? Schválně se někdy podívejte na etiketu na obsah cukru...

Jednoduché tipy na snížení příjmu energie:
-  nahraďte sladké nápoje vodou,
-  jezte méně než obvykle,
-  neslaďte kávu ani čaj,
-  omezte sladkosti a  chipsy u televize atd.,
-  omezte alkohol, včetně piva.

6. Zavodňujte se
Další důležitou zásadou při hubnutí je dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě vody, bylinkových časů, popřípadě ředěných zeleninových a ovocných šťáv. Tučné potraviny nahrazujte méně tučnými, bílé pečivo celozrnným, „knedlíkové“ přílohy velkou porcí zeleniny. Místo sladkostí si dopřejte více ovoce. Dopřávejte si kvalitní jídlo. Že je dražší? Vždyť ho také nemusíte spořádat tolik. Kvalitní potraviny jsou totiž výživnější než potraviny plné „éček“ a prázdných kalorií. Dávejte prostě přednost kvalitě před kvantitou.

7. Snídejte a svačte!
Čím více budete hladoví, tím budete mít větší tendenci jíst něco nezdravého. Kromě toho nepravidelné stravovací návyky mohou narušit váš metabolizmus, což hubnutí ztěžuje. Tělo v žádném případě nesmí hladovět.

8. Buďte trpěliví a vytrvalí
Udržet motivaci je jednou z nejobtížnějších částí hubnutí. Zpočátku to může trvat i několik týdnů, než si všimnete jakékoli změny. Snažte se přesto vytrvat. Změny se dříve nebo později dostaví. Ale budou stát za to!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma