Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zdravé hubnutí (9. část)

Zdravé hubnutí (9. část)
zdroj: tisková zpráva

Pro spalování tuku je nejvhodnější aktivitou aerobní cvičení. Nemůže to však být cvičení ledajaké, musí mít patřičné FIT, tedy Frekvenci, Intenzitu a Trvání.

Frekvence
Důležitým kritériem při redukci váhy je četnost a pravidelnost pohybové aktivity. Stejně jako u ostatních činností platí i pro cvičení zásada „spěchej pomalu“. Pokud jste nikdy nebo už opravdu dlouho necvičili, je vhodné začít postupně, tedy lehkým cvičením 1 - 2x v týdnu s frekvencí jeden den cvičení a dva dny volna.

Není řešením jít cvičit tři dny za sebou a pak se zbytek týdne dávat dohromady. Tělo potřebuje čas na regeneraci a musí mít také čas zvyknout si na tělesnou zátěž. Je rozdíl, když někdo cvičil a pak si udělal několikaměsíční přestávku, a když necvičil nikdy, respektive „někdy v mládí“. U první skupiny půjde výkonnost nahoru nepoměrně rychleji, u druhé skupiny je nárůst trénovanosti pozvolnější. Není proto vhodné se příliš srovnávat s ostatními, protože každý reaguje na zátěž (i regeneruje) jinou rychlostí a také viditelné výsledky mohou při stejné dietě i stejném cvičení nastupovat v odlišném čase. Pokud byste se dopracovali časem k tomu, že se budete hýbat 3x týdně alespoň půl hodiny, ještě lépe hodinu, bude to optimální.

Intenzita
Správnou intenzitu cvičení si musíte stanovit sami. Vodítkem pro vás bude počet tepů za minutu ihned po skončení cvičení. Ten by nikdy neměl převýšit hodnotu 180 minus váš věk. Pokud byste intenzitu cvičení přehnali, nebude vás pohyb těšit a nebude pro vás ani zdravý, protože nebudou splněny tzv. aerobní podmínky, kdy tělo má ke cvičení dostatek kyslíku (pro správnou intenzitu cvičení můžete využít sportesterů.)

Dobrým pomocníkem pro ty, kteří nemají zcela v pořádku srdce či pro ty, kteří chtějí mít kontrolou, že se hýbají s intenzitou vhodnou pro nejefektivnější spalování tuků, jsou tzv. Sport-testery. Speciální hodinky vám během cvičení průběžně ukazují váš tep a dají vám znamení, pokud je intenzita vašeho cvičení příliš vysoká či naopak nízká. 

Trvání
Ke spalování tuků dochází až po 20 - 30 minutách aerobní aktivity (podle intenzity cvičení), tedy aktivity, kdy se vám zvýší tepová frekvence. Je optimální, když se časem dopracujete k pohybové aktivitě, která bude trvat přibližně hodinu.

Často se chcete hýbat jenom proto, abyste zhubli. Pohyb však nejenom zvyšuje energetický výdej, ale má řadu dalších kladů. Pokud při hubnutí cvičíte, zbavujete se především tkáně tukové a ne svalové. Pohyb je také významným preventivním činitelem mnoha nemocí. Má navíc příznivé účinky na duševní rovnováhu člověka. Při výzkumu faktorů, které přispívají k udržení váhových úbytků po zhubnutí, se ukázalo, že právě pravidelný pohyb je nejúčinnější. Pokud ve cvičení vytrváte, bude vám odměnou nejen úbytek na váze, ale především zdraví, dobrá kondice a větší radost ze života.

Kde vám poradí se cvičením:
www.stob.cz
www.aerobic.cz
www.mojekondice.cz
www.sipkova.cz
www.lucik.cz
www.aerobic-couple.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma