Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Příčiny a léčba nykturie

Příčiny a léčba nykturie
zdroj: tisková zpráva

Časté močení v noci (nykturie) je rozšířený, ale opomíjený zdravotní problém, který lze účinně léčit.

Příčin nykturie je mnoho. Ty nejčetnější můžeme zjednodušeně rozdělit do dvou skupin:
1. Jednak jsou to onemocnění, při kterých ledviny produkují velké množství moči, které močový měchýř není schopen pojmout. Vzniká tzv. polyurie (tedy časté a vydatné močení většího objemu než 40 ml moči/kg hmotnosti pacienta) nebo noční polyurie, kdy je objem moči vyprodukované v noci vyšší než jedna třetina celkové 24hodinové produkce moči.

2. Druhou skupinu tvoří různá onemocnění močového měchýře a dolních močových cest,  která zmenšují kapacitu močového měchýře – zánětlivá onemocnění, kameny v močovém měchýři, nádorová onemocnění, zvětšená prostata apod. Kapacitu močového měchýře zmenšují i některá neurologická onemocnění.

Podmínkou správné léčby je odhalení pravé příčiny močení. Z mikčního deníku (záznamů frekvence a objemů přijatých tekutin a vyloučené moči) lze vyčíst případně sníženou kapacitu močového měchýře, polyurii nebo noční polyurii. Ke zlepšení může stačit úprava životosprávy, tzn. chodit v pravidelnou denní dobu spát, dvě hodiny před spaním omezit příjem tekutin na minimum, nepít večer kávu ani alkohol, přesunout příjem tekutin hlavně do dopoledních hodin. Lékaři doporučují krátký spánek po obědě: „v horizontální poloze dojde k redistribuci tkáňových tekutin, ty jsou pak vyloučeny ledvinami v odpoledních hodinách a nepřesouvají se do nočních hodin“, radí MUDr. Monika Hanáková.

Pokud nepomohou režimová opatření, přichází na řadu medikamentózní léčba. S postupujícím věkem klesá v podvěsku mozkovém produkce důležitého hormonu - vasopresinu, což se právě projevuje nykturií. Nykturické příhody odstraňuje desmopresin - látka nahrazující funkci vasopresinu, která se podává ve formě tablet rozpustných pod jazykem. Pokud je příčinou zmenšená kapacita moč. měchýře, užívá se v léčbě desmopresin v kombinaci se spasmolytiky nebo tzv. anticholinergiky.

Více informací o nykturii včetně poradny lékaře je na webových stránkách www.nykturie.cz. Odborným garantem těchto stránek je MUDr. Aleš Vidlář, zástupce přednosty pro výuku z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Kromě podrobných informací o nykturii jsou na stránkách ke stažení diagnostické dotazníky a mikční deník. Nechybí zde ani seznam odborných pracovišť, ve kterých mají lékaři zkušenosti s léčbou nykturie. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma