Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Zdravé hubnutí (8. část)

Zdravé hubnutí (8. část)
zdroj: tisková zpráva

Než se pustíme do dalších úprav jídelníčku je nejvyšší čas se zamyslet také nad pohybem. Cvičení je lék.

Hodně z vás nevkročilo do tělocvičny od školních let. Někteří to možná zkusili, ale mezi mladými štíhlými dívenkami v přiléhavých atraktivních trikotech se necítili ve svém teplákovém úboru s pár kily a lety navíc úplně dobře. Také cvičení vás možná moc nenadchlo, protože tělo nezvyklé pohybu se bránilo poskokům a jiným pohybům, které na zdraví nepřidají. Bohužel pouze to chování, které je nějak odměněno, posíleno, se udrží a tak často po prvních pokusech, kdy nám to zpočátku mnoho příjemného nepřináší, toho brzy zanecháme.

Na druhou stranu se na sebe podívejte pozorně do zrcadla. Máte shrbená, kulatá záda a vystrčené břicho? Stiskněte si ukazováčkem záhyb kůže s tukem na zadní straně ruky mezi ramenem a loktem či vzadu pod ramenní lopatkou. Činí tloušťka kožní řasy více než 2,5 cm? Bolí vás občas záda? Máte pocit,že jste za celý den uběhaný tak, že vám nezbývá nic jiného než usednout zmoženě do křesla a odpočívat před televizí?

Zkuste to přece jenom jinak - na zahájení dobré věci není nikdy pozdě. Najděte si alespoň třikrát týdně půlhodinku času. Pokud máte pocit, že nevíte, co máte dělat dřív a že je to nereálné, uvědomte si, že týdně prospíte okolo 50 hodin. Zpytujte sami svědomí, kolik hodin strávíte u televize. S velkou pravděpodobností zjistíte, že těch 90 minut týdně ve svém životě určitě najdete. A co vám těch 90 minut investovaných do sebe přinese? Lepší tělesnou kondici, zlepšení psychického stavu, více dobré nálady a vůbec více celkové životní energie a konec konců i prodloužení života.

 Vaše námitka, že máte pohybu dost na zahrádce, neobstojí. Při takových pracech většinou zatěžujete stále stejné části těla a místo dobrého pocitu jste spíše rozlámaní. Pokud je vám aktivní pohyb zcela cizí, prokonzultujte své odhodlání začít se hýbat s lékařem.

A jak se můžete začít hýbat? Nejdůležitější je najít si takový pohyb, který vás bude bavit. Pro jakýkoliv věk je vhodná chůze. Můžete pochodovat, jak daleko chcete, jak rychle chcete, sami či s přáteli. Pokud je v blízkosti vašeho bydliště možnost plavání, nebo ještě lépe akvaaerobik, využijte ji. Všichni mohou zkusit i vhodné cvičení při hudbě. Důležité však je vybrat si vhodné cviky v přiměřené intenzitě. Pokud nenaleznete ve svém okolí cvičení vedené odborníky, zkuste přehled cvičení společnosti www.STOB.cz nebo databázi instruktorů v ČR

V případě, že si napodmiňujete, že s každým zapnutím televizních zpráv či jiných pravidelných pořadů si sednete na rotoped, odpadne argument, že nemáte čas a že se vám nechce. O přiměřené intenzitě pohybu si povíme příště.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma