Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Přetrhané spaní

Přetrhané spaní
zdroj: tisková zpráva

Nekvalitní spánek a následná únava přes den, snížená schopnost soustředění či vyčerpání se týkají přibližně tří čtvrtin dospělých Čechů.

Problémy se spánkem mohou vzniknout z různých důvodů a jejich odstranění nepatří jen do kompetence psychologů či psychiatrů. Doposud bylo zvykem přičítat poruchy spánku především na vrub stresu či psychických problémů. Koho by napadlo navštívit kvůli těmto obtížím urologa?

Časté močení je jednou ze dvou hlavních příčin poruch spánku u dospělého člověka
a nejčastější příčinou přetržení spánku.
Proto je důležité rozlišit, co předcházelo probuzení. Byly to vnější faktory (hluk, pláč dítěte, teplotní dyskomfort), psychické problémy, nebo silný pocit nucení na močení? Přerušovaný spánek není podle MUDr. Radovana Vrtala jen otázkou nespavosti: „Jestliže člověk nemá psychicky podmíněnou poruchu spánku, tak nechodí močit jen proto, že se mu nechce spát. V případech s urologickou příčinou pacient tvrdě spí, ale silný pocit nutkání na močení ho náhle probudí a on mu musí vyhovět.“ Podle Mezinárodní společnosti pro kontinenci (The International Continence Society) je „potřeba vstát kvůli močení minimálně jednou za noc“ klasifikována jako nykturie.

Časté močení v noci (nykturie) je rozšířený, ale opomíjený zdravotní problém, který lze účinně léčit. Starší lidé se často chybně domnívají, že vstávání v noci na toaletu je přirozeným procesem stárnutí. Podle průzkumu z roku 2009 probudí nutkavá potřeba močit alespoň jednou za měsíc celkem 41 % české populace starší 15 let. U 13 % Čechů se tak děje každou noc, u 15 % jednou za týden. Statistický průměr výskytu nočního nucení na močení sice zvyšují osoby starší 60 let, ale překvapující je výskyt tohoto problému u mládeže a mladých dospělých. Čtvrtina mladých dospělých (ve věku 15–29 let) udává přerušení spánku kvůli návštěvě toalety alespoň jednou měsíčně, ale většina z nich to nepovažuje za obtěžující.  Výskyt nykturie výrazně roste s věkem, což dokládá také nizozemská studie „Nocturia in the Dutch adult population“.

Obtěžující není samotné vstávání na záchod, ale jeho důsledky. Spánek přerušený cestou na záchod není tak kvalitní, přestože probuzení trvá jen krátce. Urolog MUDr. Radovan Vrtal z Olomouce varuje před závažnými důsledky nočního probouzení: „Dochází k rozpadu spánkové architektury, což dlouhodobě zhoršuje kvalitu života. Nejenže jsou pacienti s nykturií nevyspalí a přes den unavení, ale častěji se u nich objevují deprese a různé psychické poruchy (poruchy koncentrace, koordinace, změny nálad).“ Lidé trpící těmito problémy (a bohužel mnohdy ani samotní lékaři) nedávají psychické symptomy do souvislosti s urologickými potížemi.

Z pohledu urologa není noční močení normální, byť jde jen o jednu návštěvu toalety za noc. „Pokud nevypijete večer před spaním půl a více litru tekutin, tak i jedno vzbuzení kvůli nucení na močení signalizuje zdravotní problém,“ vyvrací předsudky veřejnosti uroložka MUDr. Monika Hanáková.  Jinými slovy by měl každý člověk, který v noci chodí pravidelně močit, navštívit odborného lékaře - urologa. Pokud si postižení nepřiznají rozdíl mezi normálním a patologickým močením, budou mít lékaři tendenci přehlížet nykturii jako možný zdroj zdravotních problémů vyplývajících z nedostatku spánku.

Pacienti v ordinacích totiž aktivně nezmiňují časté návštěvy toalety dříve než začnou být nesnesitelné nebo než se podstatně zhorší jejich pocit životní spokojenosti. Někdy i drobné příčiny mohou vést k vážným následkům. Nykturie hraje roli v mnoha aspektech lidského života a duševní pohody, protože přispívá k vyčerpání, denní únavě, výpadkům paměti, depresi, zvýšenému riziku srdečních chorob, zažívacím problémům. Dlouhodobé nevyspání vede k četným úrazům v důsledku pádů a vyšší úmrtnosti. To potvrzuje také zkušenost MUDr. Hanákové: „U starších pacientů, kteří chodí močit častěji než třikrát během noci, je vyšší riziko pádů a zlomenin. Když pacient rychle vstává z postele a spěchá, aby zavčasu došel na WC, tak se mu může v důsledku pokleslého krevního tlaku zamotat hlava. Následuje pád, případně otřes mozku; objevují se i náhlé cévní mozkové příhody, zvyšuje se pravděpodobnost zlomenin krčků stehenních kostí s následnou dlouhodobější imobilitou. Nepohyblivost a připoutání starší osoby na lůžko s sebou mnohdy přináší riziko vzniku zánětu plic.“

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma