Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Zdravé hubnutí (2. část)

Zdravé hubnutí (2. část)
zdroj: tisková zpráva

Pokud jste se skutečně rozhodli pro hubnutí, pusťte se s námi do změny životního stylu, která by vám měla konečně přinést trvalé váhové úbytky.

V minulých povídáních jste si ujasnili, zda skutečně potřebujete a chcete zhubnout a začali jsme pracovat na zmapování stravovacích chyb. Prohlédněte si své záznamy a zamyslete se, zda nejíte velké množství jídla, či zda nemáte nesprávnou skladbu nebo špatný režim jídla - zda jste celodenní „uždibovač“  nebo jíte ve stresu či naopak k umocnění pohody. Určitě jste po těch pár dnech už nějakou chybu odhalili a my budeme v našem seriálu postupně pracovat na jejich odstraňování.

1. Zapisujte tento týden ještě vše, co vložíte do úst a pokuste se uvědomit si akt jídla.
2. Zkuste se na jídlo soustředit, nedělejte při jídle tisíce jiných činností (ani prohlížení internetu).
3. Jezte pomaleji než jste zvyklí, vychutnejte si jídlo “plnými doušky.” První sousta vychutnáte, další jíte už stejně jenom ze setrvačnosti.

Dodržování těchto tří bodů by vás mělo přivést ke snížení množství jídla. Signály hladu u většiny lidí, kteří mají problémy s kily navíc, vymizely, a tak jíme tolik, co nám nandají druzí na talíř, jak velké si zrovna koupíme balení, atd.

Metoda JJP aneb „jez jen polovinu“
Při hubnutí bychom nikdy neměli mít hlad, ale na druhou stranu bychom měli jíst jen takové množství, které nás zasytí tak akorát. Většinou jíme množství daleko větší. Zkuste metodu JJP – „jez jen polovinu“ toho, co jste byli zvyklí. A tak si k snídani místo dvou rohlíku vezměte jeden. V jídelně požádejte jen o dva knedlíky. Upravte si hezky jídlo doma na talíři, aby lahodilo i oku. Pokud jste byli vždy zvyklí jíst jako o závod, pokuste se jíst občas hůlkami nebo alespoň levou rukou. Používejte menší talíře!

Aktuální heslo: Jíme pomalu, a tudíž méně. Pokud tomu tak skutečně je, měl by vás tento systém přivést zhruba k úbytku půl kilogramu za týden.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma