Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Víte proč muži milují prsa? My ano!

Víte proč muži milují prsa? My ano!
Koláž muž a poprsí. | zdroj: ThinkStock

Určitě jste si už někdy kladli otázku, čím to je, že muži tak zbožňují ženská prsa. Vědcům se nikdy nepovedlo uspokojivě vysvětlit tuto podivnou mužskou fixaci. Larry Young, který je profesorem psychologie na Universitě Emory v Atlantě přišel s vysvětlením, které konečně dává smysl!

Young na základě svého neurologického zkoumání tvrdí, že lidská evoluce využila prastarý neurologický obvod, který původně vyvinula k tomu, aby posílil pouto mezi matkou a novorozencem při kojení. A nyní využívá tento obvod i dále, aby posílil vazby jiné - pouto v páru. Výsledek je, že muži stejně jako děti zbožňují prsa.

Ženiny bradavky jsou při kojení stimulovány, takže se v lidském mozku vytváří oxytocin (často označovaný jako “droga lásky”), který pomáhá ženě soustředit svoji pozornost a náklonnost k dítěti. Vědcům se ale v posledních letech podařilo prokázat, že tento obvod není určen exkluzivně pro nemluvňata.

Stimulací bradavek lepším partnerem?

Studie odhalily, že stimulace bradavek zvyšuje sexuální vzrušení u drtivé většiny žen a aktivuje stejná místa v mozku jako vaginální či klitorální stimulace. Když partner sahá a masíruje partnerčiny prsa, tak současně zaplavuje její mozek oxytocinem. V tomto případě ale hormon směřuje ženinu pozornost k jejímu sexuálnímu partnerovi a posiluje její touhu sbližovat se s tímto mužem, vysvětluje Young.

Jinými slovy, muži se mohou stát více žádoucí, pokud při sexu a při předehře soustředí pozornost i na partnerčino poprsí.

Otázkou zůstává, proč se tato evoluční změna projevila pouze u lidí a nikoli u dalších kojících savců. Young se domnívá, že to souvisí s lidským zvykem vytvářet monogamní vztahy. 97 procent savců monogamii vůbec nezná. „Na rozdíl od zvířat jsme vzpřímení, takže můžeme mít sex tváří v tvář, což nám dává mnohem více příležitostí pro stimulaci bradavek,“ vysvětluje Young.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma