Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vepřové kotlety s jablky budou hvězdou vaší večeře!

Vepřové kotlety s jablky budou hvězdou vaší večeře!
zdroj: Archiv

Vepřové kotlety mají často špatnou pověst, protože jsou suché a nudné, ale tyhle ne! V tomto jednoduchém receptu, který se připravuje na jedné pánvi, se vepřové kotlety lehce dusí v jablečném moštu s čerstvými jablky a cibulí, které jim dodají příjemnou podzimní chuť.

Jablka a cibule jsou jemně sladké a úplně křehké, vepřové kotlety jsou mimořádně aromatické a jablečný mošt se zredukuje na glazuru, která se skvěle hodí na rýži a zeleninu. Jste připraveni udělat z vepřových kotlet hvězdu vaší podzimní večeře? Zde je vše, co potřebujete vědět:

 

Klíč k přípravě vepřových kotlet:

Doba pečení se liší podle toho, zda jsou kotlety vykostěné a jak jsou silné. Nejlepším tipem pro dokonalou přípravu VŠECH kotlet je zajistit, aby byly všechny kotlety při vložení do pánve stejně velké. Klidně je rozkrojte a vyjměte z nich kosti, abyste toho dosáhli. Pokud je raději nekrájíte, počítejte s tím, že některé budete muset vytáhnout, zatímco ostatní se budou dál vařit. Dalším nejlepším způsobem, jak zaručit, že je každá kotleta hotová, je teploměr na maso - snažte se, aby střed každé kotlety měl 60°C a ne více, aby byla co nejšťavnatější.

 

Jaká jablka mám použít k vepřovým kotletám?

Nejvhodnější jsou odolná jablka, která jsou šťavnatá a těžká. Vyhněte se moučnějším a měkčím odrůdám, jako je McIntosh, a sáhněte raději po jablkách Granny Smiths, Honeycrisps a dokonce Golden Delicious. Vzhledem k tomu, že při přípravě tohoto pokrmu budete ponechávat slupky, nezapomeňte je před vykrajováním a krájením důkladně umýt.

 

Nejlepší tipy na ingredience pro vepřové kotlety s jablky:

Protože se zde jablečný mošt velmi zredukuje, budete chtít použít čerstvý jablečný mošt. Je méně sladký než jeho skladovaná verze, takže se z něj nestane příliš sladká poleva. Tmavší a zakalenou verzi hledejte v chladicím boxu v obchodě s potravinami (nebo si jich vezměte půl litru, až půjdete na podzim sbírat jablka!).

 

Klidně použijte červenou nebo žlutou cibuli, podle toho, co máte raději nebo co máte po ruce.

 

Skladování

Pokud vám zůstanou nějaké zbytky, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě v chladničce asi 4 dny.

 

Ingredience:

  • 4 vykostěné vepřové kotlety
  • 1 lžička uzené papriky
  • kuchyňská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 jablko, zbavené jádřinců a nakrájené na tenké plátky
  • 1 malá cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
  • 1 hrnek jablečného moštu

 

Postup:

1. Vepřové kotlety po celém povrchu ochuťte paprikou, solí a pepřem.

 

2. Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním stupni. Přidejte vepřové kotlety a po otočení v polovině smažte dozlatova, asi 3 minuty z každé strany. Přendejte je na talíř.

 

3. Na stejnou pánev přidejte jablka, cibuli a česnek a vařte, dokud jablka a cibule nezhnědnou a mírně nezměknou, asi 8 minut. Přidejte bylinky a jablečný mošt a přiveďte k varu. Vraťte vepřové kotlety na pánev a vařte, dokud se mošt téměř úplně nezredukuje a teploměr zapíchnutý do nejtlustší části kotlet nezaznamená 60 °C, dalších 6 až 8 minut.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma