Úžasná maková buchta, kterou si každý zamiluje!
![Úžasná maková buchta, kterou si každý zamiluje!](https://im.tiscali.cz/press/2023/09/06/1538382-20460-v-900x556-base_16x9.jpg.1152?1694026924.0)
Pokud hledáte recept na rychlou makovou buchtu, máte se na co těšit. Makový koláč s ořechy nebo také makový koláč je velmi jednoduchý na přípravu a je vhodný i na Vánoce. Zaručeně úspěšné pečení.
Spolehlivý, chutný, vyzkoušený a velmi levný recept na buchtu! Vřele vám doporučuji ho upéct. Podívejte se také na recept na tradiční makovec.
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné mouky, např. mouky na koláče - 160 g
- 1 hrnek moučkového cukru - do 200 g
- 1 hrnek sušeného máku - asi 170 g
- čajová lžička škrobu / bramborové mouky
- 3/4 kostky másla - 150 g
- 4 středně velká vejce
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 3 kapky mandlového nebo rumového aroma
- půl hrnku nasekaného sušeného ovoce (rozinky, vlašské ořechy, mandlové lupínky)
Postup:
1. Formu vymažte máslem a uvnitř vysypte strouhankou. V jedné míse smíchejte pšeničnou mouku, bramborovou mouku, prášek do pečiva a suchý mák. Mák můžete předem propláchnout a usušit na sítu (celý mák, ne mletý).
2. V hrnci rozpusťte máslo. Nechte ho mírně vychladnout. Mělo by být tekuté a teplé, ne horké.
3. Do středně velké mísy dejte vejce s moučkovým cukrem. Vše společně šlehejte mixérem 2-3 minuty, dokud nevznikne lehké nadýchané těsto. Snižte rychlost a vmíchejte směs mouky s mákem a práškem do pečiva. Stále mícháme na minimální rychlost a přidáme tekuté máslo a olej. Vsypte nasekané sušené ovoce nebo ořechy. Promíchejte a nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
4. Těsto položte na prostřední polici trouby nastavené na 170 stupňů - pravý horký vzduch, nebo 180 stupňů s horním a spodním ohřevem. Buchtu pečte přibližně 50 minut, dokud není upečená. Po upečení mírně pootevřete dvířka trouby na 15 minut. Vyjměte dortovou formu z trouby. Buchtu ihned vyjměte z formy a položte na ocelovou mřížku, aby vychladla.
5. Já jsem své po vychladnutí posypala jen moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
zdroj:
Archiv