Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

ÚŽASNÁ a NEJJEDNODUŠŠÍ čokoládová poleva na dorty a koláče

ÚŽASNÁ a NEJJEDNODUŠŠÍ čokoládová poleva na dorty a koláče
zdroj: Archiv

Tohle je ta nejlepší a nejjednodušší čokoládová poleva! Stačí tři ingredience a pět minut přípravy. Vždycky se povede a chutná skvěle. Tato poleva je ideální na dorty, koláče, cupcakes, perníky.

  • 3 přísady ve stejném poměru.
  • Jednoduchá a rychlá výroba.
  • Super univerzální, hustá poleva.

 

Ingredience:

Suroviny na čokoládovou polevu s máslem:

  • 100 g másla - půl kostky
  • 100 g hořké čokolády - 1 tabulka
  • 100 g mléčné čokolády - 1 tabulka

 

Suroviny na čokoládovou polevu se smetanou:

  • 150 g 30 % smetany - asi půl sklenice
  • 150 g hořké nebo dezertní čokolády

 

Z tohoto množství ingrediencí vznikne 300 g husté čokoládové polevy, která snadno vystačí na pokrytí velkého dortu nebo dortu o průměru 25 cm. Čokoládová poleva by měla být vyrobena z kvalitní mléčné čokolády a hořké čokolády se 60% obsahem hořké čokolády. Místo pravého másla lze použít 100 g kokosového oleje.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Připravte si středně velký hrnec. Nakrájejte polovinu kostky másla, tedy 100 gramů, na kostičky a vložte je do hrnce. Hrnec postavte na vařič a nastavte nejnižší stupeň ohřevu. Máslo by se mělo pomalu rozpouštět.

 

Tipy a rady: Místo másla lze použít také kokosový olej (ve stejném množství).

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Mezitím nasekejte nebo nakrájejte na kostičky dva druhy čokolády. 100 gramů kvalitní hořké čokolády o obsahu nejméně 60 % a 100 gramů kvalitní mléčné čokolády.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Pokud se máslo úplně rozpustilo, můžete ho sundat z vařiče. Do hrnce s horkým, ale ne vařícím máslem přidejte oba druhy čokolády.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Nyní stačí vše trpělivě a pomalu míchat lžící. Asi po dvou minutách míchání by se čokoláda měla zcela rozpustit v másle a spojit se v hustou polevu.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Čím je čokoládová poleva teplejší, tím je řidší. S klesající teplotou začne houstnout. Teplou čokoládovou polevou je vhodné polévat dorty a koláče nebo cupcaky. Touto polevou můžete také bez obav naplnit sladký koláč.

 

Tipy a rady: Pomocí čokoládové polevy z hořké a mléčné čokolády můžete také vytvářet vzory a nápisy. Po nalití tenké vrstvy polevy na dort vložte dort na několik minut do chladničky. Poleva ztuhne a můžete na ni nalít druhou vrstvu, např. vzory nebo vlnky. Na obrázku: nejlepší čokoládový dort.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Na závěr vám přinášíme další rychlý recept na čokoládovou polevu ze dvou ingrediencí. Jedná se o čokoládovou polevu z čokolády a smetany. K její výrobě stačí začít zahřívat 150 g 30% smetany (té řídké) na nízkém výkonu v hrnci. Když je smetana horká, ale ještě se nevaří, přidáte do ní 150 gramů nalámané nebo nasekané dezertní nebo hořké čokolády.

 

7. Odstavte hrnec z vařiče a trpělivě vše promíchejte. Zpočátku se bude zdát, že se smetana sráží nebo že se s ní čokoláda nechce spojit. Postupem času však bude poleva stále více a více stejnoměrně sametová. To může trvat i několik minut. Pokud se čokoláda rozpouští příliš pomalu, postavte hrnec znovu na vařič na minimální výkon. Celou ji máte zahřívat pouze tak, aby se poleva stala jednotnou. Celou dobu ji míchejte dřevěnou vařečkou.

 

Tipy a rady: Čím čerstvější poleva s dlouhým datem spotřeby, tím lépe. Vybírejte pouze nejkvalitnější dezertní nebo hořkou čokoládu.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma