Nejchutnější a nejlepší čokoládový dort na planetě!

Vláčný, jednoduchý a neuvěřitelně chutný čokoládový dort z hořké čokolády a kakaa. Jedná se o nejlepší, dokonalý recept na čokoládový dort s hustou polevou. Můžete ho vrstvit krémem a podávat i jako dort k narozeninám.
- Vždy vychází.
- Skvěle roste v troubě.
- Extrémně čokoládový.
- Vláčný a nadýchaný.
Ingredience:
- 300 g dortové mouky - necelé dva hrnky
- 200 g hořké čokolády - 2 tabulky (použila jsem 60%)
- 250 g másla - celá kostka a 1/4 kostky
- 5 středně velkých vajec
- 250 g cukru - asi 1 hrnek
- 250 ml mléka - 1 hrnek
- 30 g kakaa - 3 lžíce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- čokoládová poleva
Představuji vám recept na čokoládový dort, který je doveden k dokonalosti. Je dokonale čokoládový, sladký a nadýchaný. Krásně naroste a dlouho vydrží vláčný. I čokoládová poleva je zvolena tak, aby lehce pronikla do dortu a udržela vláčnost pečiva uvnitř.
zdroj:
Archiv
Postup:
1. Do menší mísy dejte dohromady sypké ingredience. Bude to 300 g celozrnné mouky na dorty, 3 lžíce kakaa, lžička jedlé sody a lžička prášku do pečiva. Suché přísady velmi důkladně promíchejte. Můžete tak učinit běžnou lžíci nebo ruční metlou na pečení.
zdroj:
Archiv
2. Do malého kastrůlku nebo hrnce nalijte hrnek mléka - 250 ml. Přidejte také celou kostku másla a 1/4 kostky másla, celkem 250 gramů. Hrnec s máslem a mlékem zahřejte na nízkém výkonu vařiče. Nechte všechno máslo pomalu rozpustit do mléka. Snažte se však, aby se mléko s máslem nevařilo.
zdroj:
Archiv
3. Vmíchejte rozpuštěné máslo a mléko a odstavte z hořáku. Do hrnce přidejte rozdrcenou hořkou čokoládu. Vybírejte kvalitní hořkou čokoládu min. 60 %.
zdroj:
Archiv
4. Celou směs trpělivě a pomalu míchejte lžící. Asi po dvou minutách míchání by se čokoláda měla zcela rozpustit v máslovém mléce a spojit se v jednotnou tekutinu. Hrnec s čokoládovou tekutinou odstavte a nechte vychladnout.
zdroj:
Archiv
5. Mezitím si připravte vaječno-cukrovou pěnu. Do velké kovové nebo skleněné mísy dejte šálek jemného cukru a rozklepněte do ní pět středně velkých vajec. Běžný cukr můžete nahradit třtinovým nebo hnědým cukrem.
zdroj:
Archiv
6. Vejce s cukrem šlehejte mixérem na nejvyšší rychlost minimálně čtyři minuty. Tato fáze je velmi důležitá. Sladká vaječná směs by se měla změnit v lehké nadýchané těsto. Cukr by se měl ve vaječném pěně zcela rozpustit.
zdroj:
Archiv
7. Vychladlou čokoládovou tekutinu z kastrůlku vlijte do vaječné pěny. Tekutinu přilévejte tenkým proudem. Během přilévání čokoládové tekutiny míchejte vaječnou pěnu na nejnižší rychlosti mixéru nebo použijte kuchyňskou metlu.
zdroj:
Archiv
8. Nakonec přilijte i sypkou směs a těsto pomalu promíchejte metličkou.
zdroj:
Archiv
9. Dno formy vyložte pečicím papírem a stěny formy zevnitř vymažte zbylým máslem. Na vymaštěné stěny položte/lepte proužky pečicího/děrovaného papíru. Doporučuji proužky vystřihnout výše, než jsou stěny formy, aby těsto při pečení nevyteklo. Použila jsem dortovou formu o průměru 25 cm. Do připravené dortové formy nalijte husté čokoládové těsto.
zdroj:
Archiv
10. Formu na čokoládový dort vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů (horní a dolní ohřev). Zvolte prostřední polici. Koláč pečte až 50 minut. Přibližně po 45 minutách zkontrolujte, zda je koláč upečený. Opatrně otevřete dvířka trouby a zapíchněte do dortu dřevěnou špejli. Pokud je špejle po vyjmutí suchá, je koláč již upečený.
11. Po upečení mírně odklopte dvířka trouby. Po 10 minutách otevřete dvířka a vyjměte koláč z trouby. Odstraňte boky a koláč dejte vychladnout na mřížku.
12. Jakmile čokoládový dort vychladne, můžete ho potřít čokoládovou polevou.
zdroj:
Archiv
Tipy a rady: Čokoládová poleva podle tohoto receptu se skvěle hodí na čokoládový dort z dortové formy o průměru 25 cm. Hotový dort můžete uchovávat pod sáčkem na chladném místě až po dobu asi 5 dnů.
Tohle je ten nejlepší čokoládový dort, jaký můžete upéct!
Vychutnejte si ho!
zdroj:
Archiv
zdroj:
Archiv