Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tělo jako portrét naší duše

Tělo jako portrét naší duše
zdroj: Profimedia

Naše tělo má svoji vlastní řeč, svůj hlas, kterým nám dává najevo své pocity, svůj nesouhlas. Stejně tak se nám může při správné péči odměnit.

Naše tělo je schránkou naší duše, našeho Já, proto bychom mu měli věnovat dostatek lásky, péče a pozornosti. Měli bychom mít také na paměti, že má dobrou paměť a lehko neodpouští. Všechny prohřešky, kterých jsme se vůči němu dopustili, nám po čase sečte a podtrhne. Pomyslným podtržítkem je ale ve skutečnosti viditelné znamení, prostřednictvím kterého nám sděluje, že by si zasloužilo více péče. Tělo je v podstatě takovým deníkem našeho života, přesněji naší životosprávy, do kterého zapisuje nesmazatelným perem.

Zmíněným prostředníkem je často právě naše pokožka. Je největším orgánem našeho těla, tím pádem i hlavním sdělovatelem, ale paměť má stejně velkou jako ostatní části našeho těla. Není tedy výhradním prostředníkem pro sdělování dostatků či nedostatků. Zdraví a psychika jsou propojeny stejně jako tělesné orgány. Často můžeme zpozorovat negativní zprávu, kterou nám tělo vyslalo, například na nehtech, v očním bělmu, apod. Míra viditelnosti těchto signálů závisí na naší pozornosti. Ignorujeme-li varovné signály po delší dobu, tělo tzv. přitlačí a musí nám mnohdy zprávu naservírovat až doslova pod nos. Na pleti se nám množí pupínky, místy pleť praská a vysychá, padají a řídnou vlasy, bolí nás hlava či celé tělo,… to vše a nejen to patří k nečastějším projevům tělesného „ne“.

Výstražné znamení

Pokud se často mračíte a usmíváte se jen velmi zřídka, vrásky vám to jistojistě za několik let připomenou. Nebo pokud například trávíte na sluníčku víc času, než je zdrávo, a to dokonce bez ochraňující kosmetiky, ba dokonce patříte k pravidelným návštěvníkům solárií, taktéž se můžete těšit na patřičnou odměnu. Stejně tak následky pravidelného ponocování, nízkého příjmu tekutin, nedostatku pohybu, kouření, přemíry alkoholu, častého stresu a mnoha dalších nepříznivých vlivů na zdraví člověka nám tělo naservíruje bez kompromisu. Je to jako když nedáte pozor, upadnete a zůstane vám po ráně jizva. Není to bezdůvodný jev. Lze ho chápat jako jisté výstražné znamení, abychom byli co nejopatrnější. Náznaky se pochopitelně stupňují, takže mějte oči otevřené a naslouchejte svému tělu

Nezapomínejte, že tělo není naším sluhou, ale je portrétem naší duše, naší psychiky a našeho zdraví. Vše dobré i špatné nám vrátí zpátky a myslete na to, že je mnohem příjemnější dodržovat základní zásady péče o tělo a zdravého životního stylu, než napravovat následky.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma