Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Souboj vajíček. Která z nich jsou lepší pro naše zdraví?

Souboj vajíček. Která z nich jsou lepší pro naše zdraví?
Křepelčí vajíčka | zdroj: ThinkStock

Jsou zhruba pětkrát menší než vejce slepičí. Ano, mluvíme o vajíčkách křepelčích. Již dlouho se do povědomí veřejnosti vštěpuje mýtus o nižším obsahu cholesterolu právě v těchto o poznání menších vajíčkách. Jak je to ale doopravdy?  

Pamatujete si poučku z dětství, že ve špenátu je vysoký obsah železa, a proto bychom ho měli jíst stejně jako Pepek námořník? Tento pradávný omyl se tradoval opravdu dlouho (už koncem 19. století), až se přišlo na chybu v desetinné čárce a ejhle, ve špenátu je stejné množství železa jako v jiné listové zelenině.

Vraťme se ale k našim křepelčím vejcím. Fakt, že vejce obsahují nižší obsah cholesterolu, je pravdivý. Ale má to jeden háček. Poučka by měla dále pokračovat poukázáním na skutečnost, že v přepočtu velikosti vajec a obsahu cholesterolu, nám vyjde jednoduchým přepočtem výsledek zcela jasný. Křepelčí vajíčka mají zhruba stejně vysoký obsah cholesterolu jako vejce slepičí. Rozdíl je tedy jen v samotné velikosti. 

Křepelčí vajíčka Křepelčí vajíčka | zdroj: ThinkStock

Co ale pravdou a faktem zůstává, je skutečnost, že: 

Křepelčí vajíčka disponují vysokou nutriční hodnotou 1700 až 1800 J, což tvoří více než polovinu energie vejce slepičího. Dále se vyznačují vysokou hladinou vitamínů  A, D , E, B1, B2, B12 a stopových prvků (hořčík, fosfor, měď, vápník a železo). Jsou zdrojem tolik hodnotných bílkovin, esenciálních aminokyselin, sacharidů. Pomohou Vám příznivě působit při léčení kardiovaskulárních chorob, ekzémů, cukrovky, astmatu, poruch zažívacího traktu a výrazně posilují imunitu organizmu. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma