RYCHLÝ A CHUTNÝ SALÁT: Žampionový salát s vajíčky a se spoustou zeleniny

Rychlý, krásný a chutný salát s nakládanými nebo čerstvými žampiony. Toto je recept na obě verze tohoto mimořádně univerzálního salátu. Koneckonců si ho můžete připravit pro každou příležitost. Skvěle se hodí i na různé svátky!
- Nejlepší žampionový salát.
- Skvělé se hodí na Velikonoce, Vánoce a další jiné svátky nebo zvláštní příležitosti.
- Možnost výběru čerstvých nebo nakládaných žampionů.
Ingredience:
- 500 g čerstvých žampionů nebo 300 g nakládaných žampionů
- kukuřice z konzervy - 400 g
- 3-4 nakládané okurky - 200 g
- malá červená cibule - 70 g
- půlka středního jablka - 130 g
- 4 střední vejce
- 4 lžíce kvalitní majonézy
- hrst kopru
- 1 plochá lžička hořčice
- půl ploché lžičky soli
- špetka pepře
- lžíce soli na vaření žampionů
zdroj:
Archiv
Postup:
1. Uvařte čtyři středně velká vejce natvrdo. Do tohoto salátu můžete přidat i další dvě nebo tři vejce (pokud máte rádi hodně vajíčkové saláty).
2. Očistěte asi 500 g čerstvých žampionů a v případě potřeby je oloupejte. Houby nekrájejte na menší kousky. Můžete pouze odstranit stopku.
zdroj:
Archiv
3. Ve středně velkém hrnci dejte vařit vodu. Do vody přidejte jednu polévkovou lžíci soli. Do hrnce vložte kloboučky a nožičky. Takto houby vařte na středním výkonu vařiče po dobu 10 minut.
4. Po uvaření je slijte přes síto a po vychladnutí z nich ještě lehce slijte přebytečnou vodu a nakrájejte je na menší kousky.
Tipy a rady: Pokud chcete v tomto receptu použít nakládané žampiony, stačí asi 300 g žampionů z nálevu scedit a nakrájet je na menší kousky.
zdroj:
Archiv
zdroj:
Archiv
5. Oloupejte a nakrájejte na kostky tři větší nebo čtyři menší nakládané okurky o celkové hmotnosti asi 200 gramů. Oloupejte také polovinu většího jablka a také ho nakrájejte na menší kousky na jedno sousto.
Tipy a rady: K tomuto salátu se hodí také kvašené okurky. Můžete je dát místo nakládaných okurek, nebo můžete dát půl na půl: kvašené okurky a nakládané okurky.
zdroj:
Archiv
6. Oloupejte a nahrubo nakrájejte malou červenou cibuli a vložte ji do cedníku. Sítko vložte do dřezu a zalijte vařící vodou z konvice. Vařící cibuli nechte vychladnout. Oloupejte a nakrájejte vejce uvařená natvrdo. Nasekejte také hrst kopru.
Tipy a rady: Místo červené cibule můžete použít i bílou část pórku, kterou rovněž nakrájejte a poté ji v cedníku spařte vroucí vodou.
zdroj:
Archiv
7. Kukuřici z plechovky (400gramová plechovka) slijte. Po odkapání nálevu mi zbylo asi 280 gramů kukuřice z konzervy.
zdroj:
Archiv
8. Nakonec přidejte minimálně čtyři lžíce kvalitní majonézy, lžičku oblíbené hořčice, čerstvě mletý pepř a špetku soli.
zdroj:
Archiv
9. Všechny ingredience smíchejte dohromady a salát ochutnejte. Pokud používáte nakládané houby, pravděpodobně nebudete muset salát dochucovat. U vařených hub bude možná potřeba přidat více soli a hořčice.
zdroj:
Archiv
A níže na fotografiích je salát s nakládanými houbami.
Dobrou chuť!
zdroj:
Archiv
zdroj:
Archiv