Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

RYCHLÝ A CHUTNÝ SALÁT: Žampionový salát s vajíčky a se spoustou zeleniny

RYCHLÝ A CHUTNÝ SALÁT: Žampionový salát s vajíčky a se spoustou zeleniny
zdroj: Archiv

Rychlý, krásný a chutný salát s nakládanými nebo čerstvými žampiony. Toto je recept na obě verze tohoto mimořádně univerzálního salátu. Koneckonců si ho můžete připravit pro každou příležitost. Skvěle se hodí i na různé svátky!

  • Nejlepší žampionový salát.
  • Skvělé se hodí na Velikonoce, Vánoce a další jiné svátky nebo zvláštní příležitosti.
  • Možnost výběru čerstvých nebo nakládaných žampionů.

 

Ingredience:

  • 500 g čerstvých žampionů nebo 300 g nakládaných žampionů
  • kukuřice z konzervy - 400 g
  • 3-4 nakládané okurky - 200 g
  • malá červená cibule - 70 g
  • půlka středního jablka - 130 g
  • 4 střední vejce
  • 4 lžíce kvalitní majonézy
  • hrst kopru
  • 1 plochá lžička hořčice
  • půl ploché lžičky soli
  • špetka pepře
  • lžíce soli na vaření žampionů

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Uvařte čtyři středně velká vejce natvrdo.  Do tohoto salátu můžete přidat i další dvě nebo tři vejce (pokud máte rádi hodně vajíčkové saláty).

 

2. Očistěte asi 500 g čerstvých žampionů a v případě potřeby je oloupejte. Houby nekrájejte na menší kousky. Můžete pouze odstranit stopku.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Ve středně velkém hrnci dejte vařit vodu. Do vody přidejte jednu polévkovou lžíci soli. Do hrnce vložte kloboučky a nožičky. Takto houby vařte na středním výkonu vařiče po dobu 10 minut.

 

4. Po uvaření je slijte přes síto a po vychladnutí z nich ještě lehce slijte přebytečnou vodu a nakrájejte je na menší kousky.

 

Tipy a rady: Pokud chcete v tomto receptu použít nakládané žampiony, stačí asi 300 g žampionů z nálevu scedit a nakrájet je na menší kousky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Oloupejte a nakrájejte na kostky tři větší nebo čtyři menší nakládané okurky o celkové hmotnosti asi 200 gramů. Oloupejte také polovinu většího jablka a také ho nakrájejte na menší kousky na jedno sousto.

 

Tipy a rady: K tomuto salátu se hodí také kvašené okurky. Můžete je dát místo nakládaných okurek, nebo můžete dát půl na půl: kvašené okurky a nakládané okurky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Oloupejte a nahrubo nakrájejte malou červenou cibuli a vložte ji do cedníku. Sítko vložte do dřezu a zalijte vařící vodou z konvice. Vařící cibuli nechte vychladnout. Oloupejte a nakrájejte vejce uvařená natvrdo. Nasekejte také hrst kopru.

 

Tipy a rady: Místo červené cibule můžete použít i bílou část pórku, kterou rovněž nakrájejte a poté ji v cedníku spařte vroucí vodou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Kukuřici z plechovky (400gramová plechovka) slijte. Po odkapání nálevu mi zbylo asi 280 gramů kukuřice z konzervy.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Nakonec přidejte minimálně čtyři lžíce kvalitní majonézy, lžičku oblíbené hořčice, čerstvě mletý pepř a špetku soli.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Všechny ingredience smíchejte dohromady a salát ochutnejte. Pokud používáte nakládané houby, pravděpodobně nebudete muset salát dochucovat. U vařených hub bude možná potřeba přidat více soli a hořčice.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

A níže na fotografiích je salát s nakládanými houbami.

Dobrou chuť!


Obrázek zdroj: Archiv


Obrázek zdroj: Archiv



Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,080 25,200
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma