RYCHLÝ A CHUTNÝ SALÁT: Žampionový salát s vajíčky a se spoustou zeleniny
Rychlý, krásný a chutný salát s nakládanými nebo čerstvými žampiony. Toto je recept na obě verze tohoto mimořádně univerzálního salátu. Koneckonců si ho můžete připravit pro každou příležitost. Skvěle se hodí i na různé svátky!
- Nejlepší žampionový salát.
- Skvělé se hodí na Velikonoce, Vánoce a další jiné svátky nebo zvláštní příležitosti.
- Možnost výběru čerstvých nebo nakládaných žampionů.
Ingredience:
- 500 g čerstvých žampionů nebo 300 g nakládaných žampionů
- kukuřice z konzervy - 400 g
- 3-4 nakládané okurky - 200 g
- malá červená cibule - 70 g
- půlka středního jablka - 130 g
- 4 střední vejce
- 4 lžíce kvalitní majonézy
- hrst kopru
- 1 plochá lžička hořčice
- půl ploché lžičky soli
- špetka pepře
- lžíce soli na vaření žampionů
Postup:
1. Uvařte čtyři středně velká vejce natvrdo. Do tohoto salátu můžete přidat i další dvě nebo tři vejce (pokud máte rádi hodně vajíčkové saláty).
2. Očistěte asi 500 g čerstvých žampionů a v případě potřeby je oloupejte. Houby nekrájejte na menší kousky. Můžete pouze odstranit stopku.
3. Ve středně velkém hrnci dejte vařit vodu. Do vody přidejte jednu polévkovou lžíci soli. Do hrnce vložte kloboučky a nožičky. Takto houby vařte na středním výkonu vařiče po dobu 10 minut.
4. Po uvaření je slijte přes síto a po vychladnutí z nich ještě lehce slijte přebytečnou vodu a nakrájejte je na menší kousky.
Tipy a rady: Pokud chcete v tomto receptu použít nakládané žampiony, stačí asi 300 g žampionů z nálevu scedit a nakrájet je na menší kousky.
5. Oloupejte a nakrájejte na kostky tři větší nebo čtyři menší nakládané okurky o celkové hmotnosti asi 200 gramů. Oloupejte také polovinu většího jablka a také ho nakrájejte na menší kousky na jedno sousto.
Tipy a rady: K tomuto salátu se hodí také kvašené okurky. Můžete je dát místo nakládaných okurek, nebo můžete dát půl na půl: kvašené okurky a nakládané okurky.
6. Oloupejte a nahrubo nakrájejte malou červenou cibuli a vložte ji do cedníku. Sítko vložte do dřezu a zalijte vařící vodou z konvice. Vařící cibuli nechte vychladnout. Oloupejte a nakrájejte vejce uvařená natvrdo. Nasekejte také hrst kopru.
Tipy a rady: Místo červené cibule můžete použít i bílou část pórku, kterou rovněž nakrájejte a poté ji v cedníku spařte vroucí vodou.
7. Kukuřici z plechovky (400gramová plechovka) slijte. Po odkapání nálevu mi zbylo asi 280 gramů kukuřice z konzervy.
8. Nakonec přidejte minimálně čtyři lžíce kvalitní majonézy, lžičku oblíbené hořčice, čerstvě mletý pepř a špetku soli.
9. Všechny ingredience smíchejte dohromady a salát ochutnejte. Pokud používáte nakládané houby, pravděpodobně nebudete muset salát dochucovat. U vařených hub bude možná potřeba přidat více soli a hořčice.
A níže na fotografiích je salát s nakládanými houbami.
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,350 |
USD | 23,970 | 24,150 |