Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Proti podzimním virózám skočte do záplavy čínských lampionů

Proti podzimním virózám skočte do záplavy čínských lampionů
Physalis | zdroj: ThinkStock

V období chřipek a podzimních viróz bychom měli dbát na prevenci, jak těmto neduhům předcházet. Kromě doplňků stravy a vitamínů je potřeba dopovat vaše tělo ovocem, které pomůže přirozeným způsobem zocelit vaše zdraví bez jakýchkoli vedlejších účinků. Mezi zaručené pomocníky patří physalis, která k nám "přicestovala" z Peru.

U nás známe physalis pod názvem mochyně peruánská (má mnohá označení, např. Židovská třešeň, Kapská srstka, Ananasová třešeň, Zemní třešeň, Měchýřovitá třešeň). Tato rostlina nás upoutá hned na první pohled svými výraznými uzavřenými kalichy zbarvenými do červena. Uvnitř kalichu se skrývá oranžová bobule, již známe už z oddělení ovoce a zeleniny českých supermarketů.

Když mochyně kvete

Jelikož spadá physalis do čeledi lilkovité, je pro její květ typická nenápadná bělavá barva (podobá se květu rajčete).

Jak konzumovat plod?

Kalich se odstraní a jí se bobule. Physalis se také suší, vyrábí se z ní džem. Ale pozor - nezralé plody, stejně jako zbytek rostliny, jsou jedovaté.

Physalis Physalis | zdroj: ThinkStock

Jak využít mochyni k léčbě

Physalis je močopudná a zlepšuje látkovou výměnu, odstraňuje kyselinu močovou a další odpadní látky z těla. Proto se používá při revmatismu, nedostatečnosti ledvin a dně. Physalis je vhodná jako prevence při vytváření močových kamenů. Čerstvá šťáva z physalis potlačuje svědění. Na koupelové kúry při revmatizmu lze použít i nať včetně kalichů rostliny.

Physalis na několik způsobů

Papírový obal poskytuje dobrou ochranu a není vhodné jej odstraňovat až do doby spotřeby. Physalis nejlépe chutná syrová a používá se např. do ovocných salátů. Physalis se také podává vařená ve víně a sirupu a připravuje se z nich rosol či zavařenina (hladká slupka zamezuje proniknutí cukru, takže je třeba physalis předem několikrát propíchnout nebo rozpůlit).

Doufáme, že jsme vás navnadili a zažehli i jiskru zvědavosti, protože physalis stojí po všech stránkách za to vyzkoušet!

Zdroje:
exoticke-ovoce.coajak.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma