Prokázáno: Denní konzumace hořké čokolády snižuje krevní tlak

Analýza 20 studií ukázala, že denní konzumace hořké čokolády jemně snižuje krevní tlak, píše BBC.
Zpráva vědecké skupiny The Chochrane založené na pozorování lidí, kteří jedli denně hořkou čokoládu, přináší zjištění, že látky obsažené v kakau uvolňují cévy. Účastníci výzkumů konzumovali každý různé množství kakaa denně, od 3 do 105 gramů, což u nich vedlo k mírném snížení krevního tlaku. Zároveň však studie připouští, že čokoláda může obsahovat také látky, které zdraví neprospívají, například cukr, a je velmi kalorická.
Stejné látky jako v kakau - tzv. flavanoidy - najdeme také i fazolích, meruňkách, ostružinách a jablkách, které jsou kaloricky méně náročné. Pokud se však rozhodnete sáhnout po čokoládě, nejlepší je kvalitní, co nejvíce procentní a bez nadbytečných přidaných látek. Vůbec nejzdravější čokoládovou pochoutkou jsou samotné kakaové boby, které se řadí do tzv. "superfood".
Mám s tlakem dlouhodobě problém, a proto jsem si taky koupila chytré hodinky https://www.smartomat.cz/armodd-silentwatch-5-pro-cerna-s-kovovym-reminkem-silikonovy-reminek/ , které mi ho dokáží měřit. Díky tomu tak můžu sledovat tlak v průběhu celého dne a podle toho si taky řídit zátěž.