Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Potvrzeno! Muži neumí přečíst ženské emoce

Potvrzeno! Muži neumí přečíst ženské emoce
Žena a Muž | zdroj: ThinkStock

Nový výzkum odhalil, že muži mají problémy se čtením ženských emocí z jejich očí. Podle nového výzkumu trvá mužům dvakrát déle dešifrovat emoce z ženských očí než z očí mužských. Části mozku, které vnímají emoce, se aktivovaly výrazně slaběji, když muži pozorovali ženské oči.

Podle klasických genderových stereotypů se tvrdí, že muži mají obecně problém odhadnout a poznat, co si ženy myslí nebo cítí. Jedna studie například tvrdí, že muži často interpretují přátelské chování jako vyzývavé a sexuálně laděné.

Výzkumník Boris Schiffer z univerzitní nemocnice v Bochumi otestoval 22 mužů ve věku od 21 do 52 magnetickou rezonancí. Muži měli za úkol podívat se na 36 párů očí patřícím jak mužům, tak ženám a měli zkusit odhadnout, co lidé cítili.

Braní muži své teritorium?

Muži se dívali déle na ženské oči a dělalo jim podstatně větší problémy určit správnou emoci. Rezonance dále odhalila, že v mužském mozku se aktivují odlišné oblasti, když se dívají na mužské a ženské oči. Amygdala, část mozku spojená s emocemi, empatii či strachem, se například aktivovala mnohem více při sledování mužských očí.

Proč mužský mozek reaguje takto selektivně vědci neví. Domnívají, že by muži mohli být naučeni věnovat méně pozornosti ženským emocím. Další vysvětlení sahá až do pravěku. Muži měli v té době na starost hlavně lov a střežení teritoria. Z toho důvodu je jen logické, že bylo naprosto nezbytné, aby muži byli schopni předpovědět záměry a akce ostatních mužských rivalů, uzavírají vědci.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma