Dnes je sobota 11. května 2024., Svátek má Svatava
Počasí dnes 5°C Skoro zataženo

Po tomto nadýchaném perníku s čokoládovou polevou a džemem se budete olizovat až za ušima!

Po tomto nadýchaném perníku s čokoládovou polevou a džemem se budete olizovat až za ušima!
zdroj: Archiv

Určitě se podívejte, jak chutná nejuniverzálnější a na pečení velmi jednoduchý perník. Perník je nadýchaný, vláčný a provoněný kořením. Je vhodný po celý rok, ale i na Vánoce!

  • Lze upéct a ihned podávat.
  • Velmi podrobný návod na přípravu krok za krokem.
  • Vláčný perník s marmeládou nebo džemem v těstě.

 

Ingredience:

Suroviny na perník:

  • 2 hrnky pšeničné mouky, např. mouky na koláče nebo univerzální mouky - 320 g
  • 100 g pravého másla - půl klasické kostky
  • 1 hrnek mléka - 250 ml
  • 150 g cukru moučky - asi 3/5 hrnku
  • 3 lžíce tekutého medu, např. akátového medu - 60 g
  • 2 středně velká vejce
  • 3 lžíce švestkového džemu nebo džemu z černého rybízu - 80 g
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření - 20 g
  • 1 lžíce kakaového prášku - 10 g

 

Suroviny na polevu a náplň:

  • přibližně 140 g švestkového džemu nebo džemu z černého rybízu
  • tabulka dezertní čokolády - 100 g
  • necelá 1/3 hrnku 30 % sladké smetany - přibližně 80 ml
  • ořechy na posypání - vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle.

 

Tipy a rady: Perníkový koláč můžete upéct a podávat ještě týž den. Ihned po upečení je perník měkký, vláčný a velmi nadýchaný. Lze jej dokonce péct a podávat bez jakýchkoli přísad v podobě džemu, marmelády nebo marcipánu. Poleva také není nutná, ale vypadá velmi pěkně a perník můžete také posypat drcenými ořechy. Tento recept na perník můžete použít na pečení košíčků nebo větších muffinů. Doba pečení pak bude podstatně kratší, přibližně 25 minut.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Do malého hrnce dejte dohromady: 100 gramů pravého másla (obyčejného nebo přepuštěného), tři lžíce tekutého medu - např. akátového asi 60 gramů medu, tři lžíce švestkového nebo rybízového džemu asi 80 gramů (v mém případě rybízového), jednu lžíci kakaa asi 10 gramů kakaa, dvě lžíce kvalitního perníkového koření asi 20 gramů směsi koření.

 

2. Nastavte nízký výkon vařiče a vše míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se máslo nerozpustí a všechny ingredience se nespojí v jednotnou směs. Přísady nevařte. Jakmile budete mít dobře promíchanou směs, odstavte hrnec, aby vychladl.

 

Tipy a rady: Pokud použijete přírodní med, perník vydrží mnohem déle (má delší trvanlivost) než perník s umělým medem. Přírodní med má na koláče konzervační a antibakteriální účinky. Máslo můžete nahradit rostlinnými kostkami nebo kokosovým olejem o stejné hmotnosti. Pokud sáhnete po koření z obchodu, nezapomeňte zkontrolovat jeho složení. Ve složení by neměla být žádná mouka ani cukr.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Do druhého malého hrnce dejte 150 g cukru. Pokud sypete moučkový cukr, bude to asi 3/5 hrnku cukru. Případně můžete použít 150 gramů běžného nebo třtinového cukru. Přilijte také jeden hrnek nebo 250 ml mléka. Já vždy volím plnotučné mléko nebo mléko bez laktózy.

 

4. Nastavte nízký výkon vařiče a míchejte, dokud se cukr v mléce nerozpustí. Sladké mléko nevařte. Vypněte vařič a hrnec odstavte, aby vychladl.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Do mísy prosejte asi dva hrnky koláčové pšeničné nebo univerzální pšeničné mouky (přesně 320 g mouky) smíchané se 2 lžíci jedlé sody. Přilijte také vychladlé sladké mléko a vychladlou tmavou směs z hrnce. Nakonec zašlehejte další dvě středně velká vejce.

 

6. Celou směs velmi důkladně promíchejte. Nejlepší je použít mixér s nízkými otáčkami. Nakonec zkontrolujte, zda je mouka zapracována do ostatních ingrediencí, například promícháním těsta stěrkou. Těsto na tento perník není husté.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané trochou tuku a vysypané trochou mouky nebo otrub. V mém případě to byla forma na ovocné koláče s použitelnými (vnitřními) rozměry 11 x 30 cm. Můžete použít jakoukoli formu s minimálním objemem 1250 ml.

 

8. Formu s perníkovým těstem postavte na prostřední polici dobře vyhřáté trouby. Nejvhodnější bude možnost pečení - horní/dolní ohřev a teplota kolem 170 stupňů. Perník by měl být upečený asi po 40 až 45 minutách.  Asi po 40 minutách zkontrolujte, zda je perník již upečený. Opatrně otevřete dvířka trouby a do středu perníku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud je špejle po vytažení suchá, je perník hotový. Nepečte ho déle "jen pro jistotu", aby se perník zbytečně nevysušil.

 

9. Vypněte troubu a mírně pootevřete dvířka, aby teplota v prostoru trouby pomalu klesala. Po 10 minutách můžete perník z trouby vyjmout. Perník by měl krásně narůst.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

10. Jakmile perník mírně vychladne, vyjměte ho z formy a dejte ho na plech vychladnout. Perník je nyní hotový, ale doporučuji ho ještě rozříznout na dva díly a potřít marmeládou. Já jsem spodní část koláče potřela rybízovou marmeládou a použila jsem na to zbytek sklenice, asi 140 g.

 

11. Perník jsem potáhla silnou vrstvou čokoládové polevy na bázi dezertní čokolády a sladké smetany. K její výrobě stačí nalít 80 ml sladké smetany do hrnce a silně ji zahřát (bez vaření). Odstavte hrnec z vařiče a do smetany přidejte nasekanou tabulku dezertní čokolády. Směs míchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Nalijte ji na perník.

 

12. Poleva neztuhne tak rychle, ale nezapomeňte na ni před ztuhnutím nasypat nasekané ořechy. Já jsem na polevu dala půlky vlašských a pekanových ořechů. Očištěné mandle jsem předtím nasekala nožem.

 

Tipy a rady: Zcela vychladlý perník uchovávejte přikrytý na chladném místě. Může to být i v lednici. Takto uložený perník vydrží čerstvý minimálně 4 dny nebo déle. Pokud nechcete dělat polevu na bázi krému, ideální bude také čokoládová poleva s máslem. Dalším zajímavým nápadem je použití již upečených perníčků. Jednoduše je lžící naneste na perník s ještě neztuhlou polevou. Perníčky můžete také potáhnout marcipánem nebo posypat barevným cukrovým posypem.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 11.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,880 24,960
USD 23,100 23,200
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma