NEVÁHEJ VYZKOUŠET! Dušená vepřová panenka na zelenině a žampionech
Dušená vepřová panenka se zeleninou a žampiony je neuvěřitelně chutnou změnou oproti známým vepřovým kotletám. Recept je velmi jednoduchý. Dokonce ani nepotřebujete hotový vývar. Dokonalá kombinace zeleniny a masa.
Ingredience:
- 4 plátky vepřové panenky - 400 g
- 1 cibule - 100 g
- 2 střední mrkve - 300 g
- žampiony - 300 g
- 4 velké stroužky česneku
- rajčata - 200 g
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce přepuštěného másla
- sklenice vody - 250 ml
- 1 lžíce zeleného pepře
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička soli
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce 18 % zakysané smetany
- 1 lžička pšeničné mouky
- 1 lžička bramborového škrobu
Tipy a rady: Na přípravu pokrmu jsem použila plátky vepřové panenky, každý o hmotnosti asi 100 gramů. Pro přípravu dušené vepřové panenky se zeleninou můžete použít i více masa. Hodí se i šest plátků kvalitní vepřové panenky středního roštěnce. Dušenou vepřovou panenku v omáčce se zeleninou doporučuji podávat s vařenými brambory, oblíbenou kaší nebo čerstvou bagetou, která po namočení do omáčky chutná úžasně.
Postup:
1. Očistěte čtyři vepřové plátky z vepřové panenky od vláken. Plátky dodatečně nenaklepávám. Každou stranu masa posypu zeleným pepřem a majoránkou. Můžete použít i obyčejný černý pepř.
2. Připravte si zeleninu. Oloupejte houby, mrkev, česnek a cibuli. Pokud jsou houby malé, nemusíte je loupat. Mrkev nakrájejte na plátky. Žampiony nakrájejte na kousky. Cibuli můžete nakrájet libovolným způsobem, např. na půlkolečka nebo kolečka. Malá rajčata není třeba krájet vůbec. Velká nakrájejte na stejné kousky jako houby. Stroužky česneku nechte vcelku.
3. Dobře rozehřejte velkou pánev se silným dnem. Nalijte 6 lžic olivového oleje. Na pánev vložte cibuli, mrkev, houby a stroužky česneku. Vše smažte asi pět minut na vyšším výkonu vařiče.
4. Po uplynutí této doby přilijte sklenici vody. Přidejte sójovou omáčku, sůl a kousky vepřového masa. Pánev přikryjte pokličkou a maso se zeleninou duste nejméně 30 minut. Moje vepřové maso v omáčce se dusilo celkem asi hodinu. Vepřové maso i zelenina by měly být měkké. Vařič nastavte na nízkou teplotu a pánev během této doby neodkrývejte.
5. Po této době přidejte k zelenině s masem také dvě lžíce přepuštěného másla a rajčata. Vše vařte několik minut bez pokličky. V malé misce smíchejte smetanu s pšeničnou moukou a škrobem. Aby se smetana nesrazila, nalijte do misky také vroucí vývar z pánve. Přidejte zahuštěnou smetanu s moukou k dušené vepřové panence a směs promíchejte dřevěnou vařečkou. Abyste zabránili vzniku hrudek, můžete zahuštěnou smetanu s moukou přidat do omáčky přes malé sítko.
6. Místo 18 % zakysané smetany můžete použít také 30 % sladkou smetanu. Taková smetana se nerozvaří a není třeba ji před přidáním do vroucí vody smíchávat s vývarem a moukou. Po chvíli vaření na minimální výkon již můžete dušené vepřové maso vypnout.
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,200 | 25,320 |
USD | 24,020 | 24,200 |