Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Nejlepší a nejchutnější zeleninová polévka, prostě jak má být!

Nejlepší a nejchutnější zeleninová polévka, prostě jak má být!
zdroj: Archiv

Super jednoduchá a super chutná zeleninová polévka. Je to nejlepší celoroční nápad na chutnou polévku pro celou rodinu. Recept je vyzkoušený, takže tuto polévku zvládne uvařit každý.

  • Lze z něj vyrobit krém.
  • Polévka uvařená za 25 minut.
  • Velmi podrobný popis a spousta rad.

 

Ingredience:

  • polovina středně velkého květáku - přibližně 600 g nebo 450 g mraženého květáku
  • 4 střední brambory - přibližně 400 g
  • 2 menší mrkve - přibližně 200 g
  • 1 střední cibule - přibližně 200 g
  • 200 g fazolí mungo - mražených nebo čerstvých
  • 100 g zeleného hrášku - mražený nebo čerstvý
  • 1,5 litru vody nebo jemného drůbežího vývaru
  • necelá polovina kelímku 18 % zakysané smetany - 150 g
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • hrst nasekaného kopru
  • 2 ploché lžičky soli
  • půl ploché lžičky pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého kmínu nebo římského kmínu

 

Tipy a rady: Předem vyjměte 18 % zakysanou smetanu z lednice. Z množství surovin, které jsou zde uvedeny, vyberte hrnec o minimálním objemu 3,5 litru na vaření zeleninové polévky. Jestli chcete hrášek můžete vynechat nebo ho nahradit jinou zeleninou. Možná další zelenina dle vašeho výběru: růžičková kapusta, kořenový celer, kořenová petržel, brokolice, chřest, žampiony, konzervovaná kukuřice, konzervované fazole, konzervovaná cizrna, konzervovaná čočka. Co a kdy přidat, je popsáno v receptu níže.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Oloupejte středně velkou cibuli a nakrájejte ji velmi najemno. Předehřejte pánev se silným dnem. Vložte do ní dvě lžíce přepuštěného másla a celou nakrájenou cibuli. Můžete také přidat malou hrst nasekané hrubé pažitky. Cibuli takto smažte na mírném stupni až 15 minut. Měla by pěkně zesklovatět a jen lehce zhnědnout. Celý obsah pánve přidáte do polévky až ke konci jejího vaření.

 

Tipy a rady: Pokud k přípravě zeleninové polévky použijete místo vody vývar nebo bujón, můžete množství přepuštěného másla snížit na 1 lžíci. Místo cibule můžete také osmažit nakrájený kousek pórku. Po pěti minutách smažení cibule můžete přidat také několik nadrobno nakrájených hub a osmažit je společně s cibulí nebo je opéct na samostatné pánvi. Tyto osmažené houby se přidávají také ke konci vaření polévky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Omytou mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Omyté brambory oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Zeleninu vložte do hrnce. Zalijte 1500 ml vody (6 hrnků po 250 ml). Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na mírný var, až polévka jen mírně probublává, a vařte 10 minut.

 

Tipy a rady: Místo vody můžete také přilít jemný drůbeží vývar. Váš vývar může být více či méně ochucený, proto si dejte pozor na následné dochucení. Nedoporučuji hned přidávat všechnu sůl a pepř, které jsou uvedeny v ingrediencích. Lepší je přidat polovinu koření a pak případně přidat zbytek, pokud si myslíte, že můžete ještě zvýraznit chuť polévky. V této fázi lze přidat také kousek oloupané a nakrájené celerové bulvy nebo kořen petržele.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Po 10 minutách vaření již můžete přidat asi 200 g žlutých nebo zelených fazolí (můžete je také smíchat půl na půl). Pokud máte čerstvé fazole, stačí je pouze omýt a poté odříznout oba konce a nakrájet na několik menších kousků. Mražené fazole stačí přidat do hrnce (bez rozmrazování). Z poloviny čerstvého květáku nakrájejte samotné růžičky. Pokud máte mražený květák, přidejte do polévky 450 gramů mražených květákových růžiček.

 

4. V této fázi přidáte také koření: 2 lžičky soli, půl lžičky pepře, po špetce muškátového oříšku, kurkumy a mletého kmínu nebo římského kmínu. Mějte na paměti, že pokud byl místo vody přidán vývar/bujón, tak je dobré dávat méně koření a pak případně polévku dosolit. Polévku opět přikryjte pokličkou a vařte pět minut.

 

Tipy a rady: Spolu s fazolemi a květákem můžete přidat také růžičky brokolice (společně s květákem nebo místo růžiček květáku); hrst malých brukví (větší nakrájejte na poloviny); chřest (pokud je na něj sezóna a máte rádi jeho chuť v polévce).

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Po pěti minutách vaření přidejte do polévky také 100 g zeleného hrášku (mraženého nebo čerstvého). Můžete si také troufnout dát až dvojnásobné množství hrášku. Do zeleninové polévky přidejte také celý obsah pánve s osmaženou cibulkou. Polévku zamíchejte a opět přikryjte pokličkou. Polévku vařte na nízký výkon po dobu 10 minut.

 

Tipy a rady: Vedle hrášku a osmažené cibule můžete přidat také hrst konzervované kukuřice, čočky nebo konzervovaných fazolí.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Polévka je prakticky hotová. Stačí přidat hrst nasekaného kopru a zašlehat smetanu. Polévku vařte na velmi mírném ohni. Do trochu větší skleněné mísy dejte necelou polovinu kelímku 18 % zakysané smetany. Ke smetaně přidejte trochu polévky z hrnce a smetanu ihned vmíchejte do horké polévky. Před přidáním do polévky přidejte další dvě porce polévky, abyste smetanu dobře zjemnili. Smetanu smíchanou s polévkou nalijte do hrnce a obsah ihned promíchejte. Počkejte další dvě minuty a zeleninovou polévku vypněte.

 

7. Zkontrolujte její chuť a rozhodněte, zda ji chcete více osolit nebo opepřit.

 

Tipy a rady: Do zeleninové polévky však není nutné přidávat smetanu a tento krok můžete vynechat. 

Dobrou chuť.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma