Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Milujete ovoce? Pozor, vaše zuby mohou trpět.

Milujete ovoce? Pozor, vaše zuby mohou trpět.
zdroj: tisková zpráva

Trendem dnešní doby je zdravý životní styl, což se také významně projevuje ve skladbě našeho jídelníčku.

Konzumujeme mnohem více syrového ovoce než dříve a oblíbili jsme si i ovocné šťávy. Co ale prospívá štíhlé linii, nemusí být nejlepší pro zubní sklovinu. Zvláště pokud si krátce po vypití ovocného džusu nebo ovocné svačině okamžitě běžíme vyčistit zuby.
 
Většina lidí netuší, že ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitamíny, ale obsahují také množství kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Kromě výše zmíněného ovoce a ovocných šťáv představují velké riziko také sycené limonády, a to jak v klasické, tak i v light variantě. Bohaté na obsah kyselin je také červené a bílé víno. V neposlední řadě je nutné dávat pozor na tolik oblíbené dětské ovocné šťávy, které sice neobsahují barviva a často ani přidaný cukr, ale dětské zoubky poškozují stejně jako třeba kolové nápoje.

Takové šťávy jsou pro zuby velmi nebezpečné. Nejen, že naleptáváním likvidují zubní sklovinu, ale vzhledem k obsahu přírodních, zkvasitelných cukrů, nejvíce ohrožují zuby, jsou-li podávány dětem na noc nebo v noci,“ vysvětluje MUDr. Ladislav Korábek, CSc. ze stomatologické kliniky 1. Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

První příznaky poškození zubní skloviny jsou často tak nenápadné, že jim nevěnujeme dostatečnou pozornost. Postupné ztenčování zubní skloviny se projevuje průsvitností na hranách předních zubů, po čase ovšem může vést až k výrazné změně tvaru zubu. Průvodním jevem poškozené zubní skloviny také často bývá zvýšená citlivost zubů. Nebezpečí ztenčování zubní skloviny spočívá především v tom, že se jedná o nevratný proces a tedy trvalé poškození chrupu. 

Při častém požívání potravin a nápojů s vyšším obsahem kyselin je vhodné dodržovat pravidla, která pomohou erozi zubní skloviny předcházet. Sklovina by měla být vystavována vlivu kyselin na co nejkratší dobu - dlouhé vychutnávání a usrkávání ovocných džusů zubům nesvědčí. Zubní lékaři proto doporučují pít ovocné nápoje brčkem.

Je opravdu důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv sliny. Neutralizaci je možné také urychlit tím, že si po „kyselém útoku“ na naše zuby vypláchneme ústa neutrální tekutinou, například vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje,“ dodává doktor Ladislav Korábek.     

Dopřávat si ovocné nápoje a ovoce před spaním také není ideální. Bude tedy třeba zapomenout na oblíbenou pověru našich maminek o jablíčku na noc, které vyčistí zuby.

Vedle reálného rizika vzniku eroze zubní skloviny vlivem obsažených kyselin existuje ještě další problém a tím jsou zbytky cukrů z jablek a dalšího ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech, které mohou být zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu,“ razantně vyvrací známý mýtus doktor Korábek.

Důsledná a přitom šetrná péče specializovanými přípravky dokáže zubní sklovinu posílit, a tím preventivně působit proti jejímu ztenčování. Důležité je vybírat měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšenou dostupností fluoridu sodného a přitom nízkou abrazivitou, jako je například Sensodyne Pronamel. Tato zubní pasta díky svému speciálnímu složení zpevňuje zubní sklovinu a pomáhá ji tak chránit před kyselinami obsaženými v potravinách a nápojích, a také před vznikem zubního kazu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma