Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Létající Čajomír obletí celou Českou republiku

Létající Čajomír obletí celou Českou republiku
zdroj: tisková zpráva

Čajomír – občasné sdružení pro podporu čajové kultury se pouští do originálního projektu. Prostřednictvím akce ´létající Čajomír´ chce ve dvaceti českých městech více seznámit lidi s pitím, přípravou a správným servírováním čaje. Tour s nejoblíbenějším nápojem po vodě na světě startuje 20. března. Cílem je vzdělávat i bavit.

Cesta elektromobilu, který bude pojízdnou čajovnu vozit začne 20.3. v Kutné Hoře. Průvodcem milovníků čaje bude Jaromír Horák, lektor čajové školy na Kampě a člen prestižní skupiny odborníků na čaj World Tea Union. Podtitul akce je školy a čajovny. „Už to napovídá o tom, že chceme začít s výchovou  – ve školách a čajovnách. Když se jednou mladí lidé něco naučí, mohou s tím do budoucna pracovat a rozvíjet po svém. Baristé z čajoven zase mohou získat informace, ke kterým dosud neměli přístup a rozšířit si tak vzdělání o čaji,“ říká na úvod Jaromír Horák.

Originálním vzdělávacím programem provede komiksový Čajomír

Cíl celé ekologické mise se dá odvodit ze synonyma podtitulu – vzdělávání a komunita. Projektem provází výtvarně ztvárněná komiksová postavička létajícího super-hrdiny Čajomíra, který přináší čerstvé informace ze světa čaje. Čajomír se objevuje tam, kde lidé potřebují pomoci s čajem. Využívá léčivých účinků čaje a jeho přípravy na lidský organismus a mysl.

Dopolední dvojhodinový kurz je určený nejen pro studenty gastro škol. „Úroveň podávaných informací o oblíbeném nápoji, které jsou zařazené do běžných učebních osnov gastro škol, je mnohdy velice slabá. Naším cílem je nabídnout moderní vzdělávací programy o kvalitním čaji a jeho využití v restauračních provozech pro budoucí kuchaře, číšníky, cukráře, barmany a baristy,“ vysvětluje Jaromír Horák. Kurz „Základy práce s čajem“ shrnuje praktické a teoretické informace o čaji jako rostlině, jeho účincích na lidský organismus, historii, pěstování, výrobě, přípravě a servírování zákazníkovi.

Večerní dvouhodinové komponované představení je určeno pro místní čajovny. Zástupci čajoven uvidí tradiční korejský čajový obřad, dozví se více o etice a estetice čajového umění a shlédnou ukázky z básní japonského beatníka Nanao Sakaki v podání Jaromíra Horáka. Vstupné na akci je dobrovolné. „Tímto představením chci poukázat na fenomén českých čajoven, které vytváří v každém větším městě klubové a komunitní prostředí pro lidi různého věku. Čajovny se aktivně podílejí na kulturním a ekologickém programu v jejich mikroregionu,“ uzavírá Jaromír Horák.

Vzděláváním studentů v gastro školách a provozovatelů čajoven, je vnímáno jako pozitivní krok ke zkvalitňování služeb směrem k zákazníkovi.

Celou čajovou tour bude provázet Jaromír Horák, lektor Čajové školy na Kampě a ředitel Čajomír  o.s. Profesionálně se věnuje čaji od roku 2002. V roce 2008 přijal členství v prestižní skupině odborníků na čaj World Tea Union, za svoji dosavadní práci v šíření čajové kultury v Čechách v rámci svého prvního projektu Čajový komfort (od 2004). Pravidelně spolupracuje s Nadací Vize 97, Českou televizí na MFF KV, Divadlo Kampa, Divadlo Archa, Jaroslavem Duškem, Feng yun Song a mnoha dalšími.

Od roku 2009, se začal Jaromír Horák intenzivně věnovat sdružovacím a vzdělávacím aktivitám pro milovníky čaje a širokou veřejnost, pod hlavičkou Čajomír  o.s. . Hlavními projekty sdružení je festival čajového umění a kultury Čajomír fest, který má za sebou již tři ročníky (www.cajomirfest.cz). Od srpna 2010 Čajová škola na Kampě vytváří a organizuje vzdělávací programy o čaji pro širokou i odbornou veřejnost (www.cajovaskola.cz).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma