Krémová pórková polévka, kterou si lehce zamiluješ!
Velmi jednoduchá a velmi chutná pórková polévka, kterou doporučuji podávat jako první chod. Tento recept je vyzkoušený a osvědčený a polévka je sama o sobě nesmírně krémová a úžasně chutná. Je ideální pro každého i pro vegetariány!
- Rychlá krémová polévka.
- Ideální na každý den i mimo něj.
- Pouze levné a snadno dostupné suroviny.
Ingredience:
- 3 velké pórky - po "oloupání" až 600 g
- malý kousek celeru - do 100 g
- 1 malá mrkev - do 100 g
- 1 kořen petržele - 200 g
- 3 střední brambory - 350 g
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce lehkého olivového oleje
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 3 hrnky vývaru nebo vody - 750 ml
- 1/3 hrnku mléka
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 ploché lžičky soli
- 1 plochá lžička cukru
- půl ploché lžičky pepře
- špetka muškátového oříšku
Postup:
Tipy a rady: Doporučuji, abyste si na začátku připravili veškerou zeleninu a další ingredience, abyste na nic později nezapomněli.
1. Začnete přípravou pórku. Odřízněte konec s kořenem a část s rozvětvenými listy a odstraňte první tmavou vrstvu. Pórek připravený ke krájení důkladně omyjte a osušte. Každý pórek nakrájejte na tenké plátky.
Tipy a rady: Pórkový krém připravuji v jednom hrnci, takže pórek v hrnci také osmahnu na másle a oleji.
2. V hrnci, ve kterém budete polévku vařit, rozpusťte dvě lžíce másla, nejlépe přepuštěného. Přilijte také dvě lžíce jemného olivového oleje (lze použít i olej z hroznových jader nebo rýžový olej).
3. Do hrnce přidejte pórek a na středním stupni vařiče jej asi sedm minut restujte. Hrnec nepřikrývejte pokličkou a pórek míchejte dřevěnou vařečkou.
4. Po sedmi minutách přidejte také oloupané a nakrájené stroužky česneku. Promíchejte a restujte další tři minuty.
5. Během dušení pórku nebo předtím si připravte zbývající zeleninu. Brambory, mrkev, celer a petržel omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
6. Do hrnce s pórkem a česnekem nalijte tři šálky vody nebo případně domácího zeleninového vývaru (pro verzi pro lidi, kteří jedí maso, doporučuji drůbeží vývar nebo tři hrnky nalité z vývaru).
7. Přidejte také zeleninu nakrájenou na kostičky. Hrnec přikryjte pokličkou. Přiveďte polévku k varu a poté snižte výkon vařiče na takový, aby polévka mírně probublávala. Vařte 20 minut. Po této době by měla být zelenina měkká.
Tipy a rady: Další vývar jsem nepřidávala. Pokud se vám však zdá, že je polévka příliš hustá (vypařilo se příliš mnoho vody), přidejte ještě půl hrnku vývaru.
8. Do polévky přidejte koření: dvě vrchovaté lžičky soli, jednu vrchovatou lžičku cukru, půl vrchovaté lžičky pepře a velkou špetku muškátového oříšku. Přilijte také tři lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Vše promíchejte a vypněte.
9. Hotovou polévku rozmixujte dohladka. Doporučuji k tomu použít ruční tyčový mixér. Po rozmixování přilijte také 1/3 hrnku mléka. Mléko pomalu přilévejte do polévky, kterou v hrnci po celou dobu mícháte. Polévku mícháte tak, aby se mléko nesrazilo.
10. V tomto okamžiku nejprve zhodnoťte konzistenci samotné polévky. Pokud chcete, aby byla řidší, přilijte více mléka nebo vývaru. Zkontrolujte také chuť polévky a rozhodněte se, zda do ní chcete přidat více soli, případně pepře nebo muškátového oříšku. Moje pórková krémová polévka byla perfektní, takže jsem žádné další koření nepřidávala.
Tipy a rady: Pokud však máte rádi pikantnější chuť polévky, ale ne nutně přidáním většího množství pepře, k tomuto krému se skvěle hodí trocha mletého zázvoru. Pokud vám nevadí, že je polévka tučnější a více mléčná, můžete místo mléka přidat 30 % smetany nebo několik lžic sýra mascarpone. Pórková polévka skvěle chutná podávaná s domácími krutony a čerstvě nasekaným koprem, pažitkou nebo petrželkou. Dobrým doplňkem je také nadýchaný hrášek nebo opečená cibulka.
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,230 | 25,310 |
USD | 24,250 | 24,370 |