Dnes je neděle 24. listopadu 2024., Svátek má Emílie
Počasí dnes 0°C Zataženo

Krémová pórková polévka, kterou si lehce zamiluješ!

Krémová pórková polévka, kterou si lehce zamiluješ!
zdroj: Archiv

Velmi jednoduchá a velmi chutná pórková polévka, kterou doporučuji podávat jako první chod. Tento recept je vyzkoušený a osvědčený a polévka je sama o sobě nesmírně krémová a úžasně chutná. Je ideální pro každého i pro vegetariány!

  • Rychlá krémová polévka.
  • Ideální na každý den i mimo něj.
  • Pouze levné a snadno dostupné suroviny.

 

Ingredience:

  • 3 velké pórky - po "oloupání" až 600 g
  • malý kousek celeru - do 100 g
  • 1 malá mrkev - do 100 g
  • 1 kořen petržele - 200 g
  • 3 střední brambory - 350 g
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce lehkého olivového oleje
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 3 hrnky vývaru nebo vody - 750 ml
  • 1/3 hrnku mléka
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 ploché lžičky soli
  • 1 plochá lžička cukru
  • půl ploché lžičky pepře
  • špetka muškátového oříšku

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

Tipy a rady: Doporučuji, abyste si na začátku připravili veškerou zeleninu a další ingredience, abyste na nic později nezapomněli.

 

1. Začnete přípravou pórku. Odřízněte konec s kořenem a část s rozvětvenými listy a odstraňte první tmavou vrstvu. Pórek připravený ke krájení důkladně omyjte a osušte. Každý pórek nakrájejte na tenké plátky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a rady: Pórkový krém připravuji v jednom hrnci, takže pórek v hrnci také osmahnu na másle a oleji.

 

2. V hrnci, ve kterém budete polévku vařit, rozpusťte dvě lžíce másla, nejlépe přepuštěného. Přilijte také dvě lžíce jemného olivového oleje (lze použít i olej z hroznových jader nebo rýžový olej).

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Do hrnce přidejte pórek a na středním stupni vařiče jej asi sedm minut restujte. Hrnec nepřikrývejte pokličkou a pórek míchejte dřevěnou vařečkou.

 

4. Po sedmi minutách přidejte také oloupané a nakrájené stroužky česneku. Promíchejte a restujte další tři minuty.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Během dušení pórku nebo předtím si připravte zbývající zeleninu. Brambory, mrkev, celer a petržel omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Do hrnce s pórkem a česnekem nalijte tři šálky vody nebo případně domácího zeleninového vývaru (pro verzi pro lidi, kteří jedí maso, doporučuji drůbeží vývar nebo tři hrnky nalité z vývaru).

 

7. Přidejte také zeleninu nakrájenou na kostičky. Hrnec přikryjte pokličkou. Přiveďte polévku k varu a poté snižte výkon vařiče na takový, aby polévka mírně probublávala. Vařte 20 minut. Po této době by měla být zelenina měkká.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a rady: Další vývar jsem nepřidávala. Pokud se vám však zdá, že je polévka příliš hustá (vypařilo se příliš mnoho vody), přidejte ještě půl hrnku vývaru.

 

8. Do polévky přidejte koření: dvě vrchovaté lžičky soli, jednu vrchovatou lžičku cukru, půl vrchovaté lžičky pepře a velkou špetku muškátového oříšku. Přilijte také tři lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Vše promíchejte a vypněte.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Hotovou polévku rozmixujte dohladka. Doporučuji k tomu použít ruční tyčový mixér. Po rozmixování přilijte také 1/3 hrnku mléka. Mléko pomalu přilévejte do polévky, kterou v hrnci po celou dobu mícháte. Polévku mícháte tak, aby se mléko nesrazilo.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

10. V tomto okamžiku nejprve zhodnoťte konzistenci samotné polévky. Pokud chcete, aby byla řidší, přilijte více mléka nebo vývaru. Zkontrolujte také chuť polévky a rozhodněte se, zda do ní chcete přidat více soli, případně pepře nebo muškátového oříšku. Moje pórková krémová polévka byla perfektní, takže jsem žádné další koření nepřidávala.

 

Tipy a rady: Pokud však máte rádi pikantnější chuť polévky, ale ne nutně přidáním většího množství pepře, k tomuto krému se skvěle hodí trocha mletého zázvoru. Pokud vám nevadí, že je polévka tučnější a více mléčná, můžete místo mléka přidat 30 % smetany nebo několik lžic sýra mascarpone. Pórková polévka skvěle chutná podávaná s domácími krutony a čerstvě nasekaným koprem, pažitkou nebo petrželkou. Dobrým doplňkem je také nadýchaný hrášek nebo opečená cibulka.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.11.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 24,250 24,370
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma