Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Lahodná a krémová česneková polévka, jakou jsi ještě nejedl

Lahodná a krémová česneková polévka, jakou jsi ještě nejedl
zdroj: Archiv

Česneková polévka je neuvěřitelně chutná a její příprava je velmi rychlá. Je to sametová a velmi krémová polévka s bramborami a česnekem. Recept je nesmírně jednoduchý a suroviny na polévku jsou snadno dostupné a levné.

  • Celou polévku připravíte v jednom hrnci.
  • Levné a snadno dostupné suroviny.
  • Jednoduchá krémová česneková polévka.

 

Ingredience:

  • 2 hlavičky česneku - 110 g
  • 1 kg brambor
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 menší cibule - 240 g
  • 1 balení sýra mascarpone - 250 g
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžíce lehkého olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky tymiánu

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

Tipy a rady: Česnekový krém připravuji v jednom hrnci, takže v něm také osmažím cibuli na másle a oleji.

 

1. V hrnci (o minimálním objemu 3 litru), ve kterém budete polévku vařit, rozpusťte dvě lžíce másla, nejlépe přepuštěného. Přilijte také dvě lžíce jemného olivového oleje (lze použít i olej z hroznových jader nebo rýžový olej). Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na menší kousky. Můžete zvolit obyčejnou cibuli nebo jemnější sladkou cibuli.

 

2. Do hrnce přidám nakrájenou cibuli a deset minut ji smažím na velmi nízkém výkonu vařiče. Cibule by měla jen zesklovatět. Hrnec nepřikrývám pokličkou a cibuli míchám dřevěnou vařečkou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Po 10 minutách restování nalijte do hrnce litr zeleninového nebo drůbežího vývaru. Přidejte také oloupané a nadrobno nakrájené brambory. Polévku přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a polévku vařte 15 minut.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Zatímco se polévka vaří, oloupejte všechny stroužky česneku ze dvou hlaviček. Po oloupání mi vyšlo rovných 95 gramů stroužků česneku. Hotové stroužky můžete rozkrojit napůl nebo je přidat do polévky celé (poté, co se vývar s bramborami 15 minut povaří).

 

5. Polévku zamíchejte a opět přikryjte pokličkou. Vařte ji 10 minut na mírném výkonu vařiče.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Tipy a rady: Místo sýru mascarpone můžete do polévky nastrouhat 150 g kvalitního sýra a přilít 100 ml sladké 30 % smetany. Dobře poslouží i smetanový sýr nebo tavený sýr se šunkou či bylinkami.

 

6. Nakonec přidejte malé balení sýra mascarpone (250 g) a koření: po půl lžičce soli a pepře, po 1/4 lžičky kmínu a tymiánu. Polévku zamíchejte a poslední minuty (ne déle než pět minut) vařte bez pokličky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Hotovou polévku rozmixujte dohladka. Doporučuji k tomu použít ruční tyčový mixér.

 

8. Po rozmixování zkontrolujte chuť polévky a rozhodněte, zda ji chcete ještě osolit nebo opepřit. Moje česneková polévka byla perfektní, takže jsem už koření nepřidávala. Pokud však máte rádi pikantnější chuť polévky, ale ne nutně přidáním většího množství pepře, k tomuto krému se bude skvěle hodit trocha mletého zázvoru.

 

Tipy a rady: Moje česneková polévka byla ozdobena pouze čerstvými lístky meduňky. Tuto krémovou polévku však můžete podávat na mnoho dalších způsobů. Česnekový krém skvěle chutná s krutony, loupaným hráškem, opečenou cibulkou nebo kousky opečené slaniny.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma