Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jaký způsob stravování vám bude svědčit nejvíc?

Jaký způsob stravování vám bude svědčit nejvíc?
Zdravá strava je důležitá, člověk by ale neměl zapomínat na to, že jídlo není trápení. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Živá syrová strava? Nebo se úplně zříct sacharidů a odlehčit trávení? Dnešní doba nabízí spoustu stravovacích alternativ, některé jsou vhodnější, jiné méně, názory odborníků se různí a tvrdí vyznavači okamžitě terorizují hříšníky na sociálních sítích, když si dají vařenou polévku v raw skupině, nebo si namažou jednou za čas chleba v low carb skupině. Uf!

Jeden by z toho ztratil chuť se nechat inspirovat recepty nebo nápady a vrátil by se ke starému dobrému řízku.

Živá strava: hodně ochlazuje, ale zjemňuje

Raw není jen o koktejlech z ovoce a zeleniny, jsou to také báječné dorty, sladkosti a nejrůznější kaše, sušené chipsy a "náhražky" řízečků či hamburgerů. Hledáte-li stravu, která odlehčí především žaludku a nabije vás energií, pak je raw skvělou alternativou.

K dispozici jsou skvělé recepty na smoothie, rostlinná mléka, saláty a nejrůznější jídla z oříšků, másla apod. Je to strava vhodnější pro letní období, protože spíše ochlazuje, ale mnoho receptů můžete zařadit i do běžného jídelníčku už jen proto, že jsou opravdu nabité živinami, chutné a zajímavé.

Paleo: Vnímáme kvalitu

Paleo strava nás může naučit vnímat kvalitu toho, co jíme. Je totiž založena na kvalitních tucích, bílkovinách a menším množství sacharidů. Stejně jako raw odlehčí trávení a zjemní chuťové pohárky tak, že více vnímáte chuť toho, co jíte a naučíte se dávat tělu i neobvyklé potraviny, které podporují zdraví, vylepšují pleť a vlasy, srovnat díky tukům se může i menstruační cyklus.

Jídla jsou skvělá pro růst svalů a odtučnění organismu, principem této stravy je zbavit se veškerého nezdravého jídla z jídelníčku.

Low carb: Méně (cukru) je více

Víte, že kelímkem cottage sýru s rajčátkem zasytíte tělo více než třemi rohlíky s pomazánkou? Principem této stravy je eliminovat sacharidy a jídelníček zaplnit kvalitními tuky, bílkovinami a ovocem a zeleninou.

Trávení je odlehčené a kila vody i tuku jdou z těla pryč. Skvělá odlehčovací strava, při které zjišťujeme, že stačí méně kvalitního jídla a cítíme se mnohem lépe, než když do sebe budeme hrnout množství prázdného nekvalitního jídla. I to je skvělá zkušenost!

Zkuste a zůstaňte otevření změně

Zásadní chybou v pokusech o změnu stravování je pocit viny, pokud to "nevydržíte" a vrátíte se zpátky k původní verzi. Ten pak škodí mnohem víc než fakt, že jste se vrátili k vařenému jídlu nebo jste zařadili do jídelníčku zpět sacharidy.

Stejnou chybou je držet se daného stravovacího stylu i ve chvíli, kdy vaše duše i tělo trpí touhou po jiných živinách. Pokud jste začali být po roce se živou stravou zimomřiví a začaly vám padat vlasy, měli byste poslechnout svoje tělo a dát mu živiny, o které si říká. Lidé jsou různí a to, co je dobré pro jednoho, nemusí být vůbec dobré pro jiného. 

Nejlepší variantou je jednoduše zkusit všechno, pro co se nadchnete. Vyzkoušíte si, co vám vyhovuje či nevyhovuje. Kde je hranice, kdy už potřebujete něco nového? Naučte se ji poznat a přejít bez násilí a výčitek na něco více vyhovujícího.

Abyste pro sebe uměli vybrat to pravé – musíte nejprve poznat, co vašemu tělu dělá dobře.

Zmíněné stravovací styly je ozdravné, odlehčující a zdravotní výhody přináší bezvýhradně krátkodobě. Můžete se díky tomu zbavit různých chronických potíží či dát do pořádku pokažené trávení. Ideální jsou týdny či měsíce. Setrvat roky u jednoho způsobu stravování s sebou může nést také negativní následky.

A možná právě proto existují všechny ty stravovací styly. Vybírejte, zkoušejte a nakonec si poskládejte ten svůj. Vybírejte z nabídky všeho možného. A mějte na paměti, že stejně jako se mění tělo, proměňuje se míra zátěže organismu a střídají se roční období – mění se i jeho stravovací potřeby. Jinak budeme nastaveni v náročném létě, jinak v pohodové zimě nebo v pohodovém létě a psychicky náročném podzimu.

K tomu se dá říci jediné: mějte se rádi a tělo s vámi bude mluvit. A dá vám vědět, na co přesně má kdy chuť.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma