Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zdravé hubnutí (7. část)

Zdravé hubnutí (7. část)
zdroj: tisková zpráva

Konverzace o obezitě je doménou žen. Z hlediska zdravotního je daleko nebezpečnější obezita u mužů, protože ti většinou trpí obezitou mužského (jablku podobnému) typu, kdy tuk je uložen převážně na břiše.

Při obezitě tohoto typu dochází k hromadění nitrobřišního (útrobního, viscerálního) tuku, což s sebou nese vyšší riziko kardiovaskulárních a metabolických komplikací.
Proč hubnou stále jen ženy, když z hlediska zdravotního to potřebují spíše muži?

1) Společenský ideál
Média představují mužské a ženské tělo odlišným způsobem. Prezentují muže průměrné tělesné hmotnosti obvykle štíhlé a svalnaté, zatímco v případě žen jsou většinou prezentovány modelky, které mají podváhu. Po porovnání s idealizovanými mediálními obrazy mají zejména ženy horší pocit z vlastního těla.

2) Motivace mužů
Průměrný muž nebývá dostatečně motivován, aby držel dietu nebo cvičil a to ani v případě, že si uvědomuje rozdíl mezi svojí skutečnou postavou a ideálem. Zdravotní dopad - kdy rozložení tuku je u většiny mužů daleko nebezpečnější než u žen - si neuvědomuje. Zdravotní důvody jako motivace bohužel zafungují, až když už se nemoc dostaví. Pokud se rozhodne hubnout ještě předtím, než dostane infarkt či cukrovku, spíše než slovo dieta mu naskočí pohyb. Pokouší se tedy změnit své chování ve smyslu zvýšení pohybové aktivity.

3) Hubnutí ve skupině
Po celém světě je již od 60. let zřejmé, že cestou k úspěšnému hubnutí jsou nejenom rady, jak se stravovat, ale zejména rady, jak toho docílit. Proto již v 60. letech začaly vznikat ve všech civilizovaných zemích západního světa kluby zaměřená na redukci nadváhy ve skupině.

Nejznámější a první byl Weight Watchers - klub strážců váhy. Založila ho Jean Nidetch, která měla sama problémy s obezitou a ze sousedského scházení se a výměny zkušeností při hubnutí vznikla organizace, která rozšířila svoji působnost z Ameriky do téměř všech evropských zemích i do dalších světadílů a sdružuje ve svých klubech miliony obézních. Většina studií uvádí, že asi 25% mužů drží někdy v průběhu svého života dietu ve srovnání s 95% žen. Pouze 2% členů organizace Weight Watchers jsou muži.

 A jak je tomu u nás? Kurzy snižování nadváhy organizuje společnost STOB.  Kdo váhá, zda udělat něco s kilogramy navíc, vezměte si centimetr a změřte si obvod pasu. Pokud mužům centimetr ukáže více než 102 cm, ohrožují již kila navíc zdraví a je čas s tím něco dělat (u žen je závažné riziko nad 88 cm).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma