Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

VÝBORNÉ PLNĚNÉ PAPRIKY: To musíte ochutnat!

VÝBORNÉ PLNĚNÉ PAPRIKY: To musíte ochutnat!
zdroj: Archiv

Papriky jsou dostatečně silné, aby držely tvar, jsou dostatečně velké, aby se do nich vešlo slušné množství náplně, a zároveň snesou různé chutě - jsou ideální nádobou pro nespočet kombinací a ingrediencí. Toto všestranné jídlo je nejen jednoduché na přípravu, ale nasytí velké i malé rodiny, takže je to levná a snadná legenda pro večeři na všední den.

Jak připravit papriky na náplň?

Je to velmi jednoduché! Stačí odříznout horní část (můžete použít malý příborový nůž, kterým vyříznete kolečko kolem stonku, jako když vyřezáváte dýni) a vytáhnout jádřinec a semínka. Doporučujeme papriky otočit nad dřezem vzhůru nohama a poklepat na ně, aby se přebytečná semínka dostala ven. Pokud potřebujete další pomoc, můžete zkusit papriky i opláchnout. Pokud pár semínek zůstane uvnitř, nepanikařte - jídlo to nezkazí.

 

Měla bych papriky před plněním uvařit?

Můžete, ale raději to nedělejte. Papriky se lépe plní, když jsou ještě syrové, a tak si zachovají trochu struktury i po upečení. Pokud je před plněním uvaříte, dbejte na to, abyste je nepropekli - chcete, aby byly měkké, ale ne kašovité nebo rozmočené.

 

Náplň (a její varianty):

Tento recept je jednoduchý, klasický a levný, tyto papriky jsou naplněné hovězí rajčatovou rýží a strouhaným sýrem. Přesto si tyto papriky můžete zcela přizpůsobit svým chutím (a použít cokoli, co máte v lednici). Vyměňte mleté hovězí maso za jinou mletou bílkovinu (vepřové, krůtí, kuřecí, italskou klobásu!) a přidejte jakýkoli sýr, který máte rádi. 

 

Jak dlouho se mají plněné papriky péct?

V tomto receptu je pečeme celkem 45 minut: 35 minut přikryté fólií, aby se papriky mohly mírně zapařit a změknout, a pak ještě 10 minut odkryté, aby sýr mohl zhnědnout a udělat bublinky.

 

Mohu je připravit předem?

Rozhodně! Pokud si chcete připravit pokrm den předem, nakrájejte papriky, zbavte je jádřinců a uložte je do vzduchotěsné nádoby v lednici. Náplň připravte podle návodu a uložte ji do samostatné vzduchotěsné nádoby v lednici. Až budete chtít papriky podávat, jednoduše je naplňte a upečte doměkka.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Ingredience:

  • 1/2 hrnku nevařené bílé nebo hnědé rýže
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje (nebo jakéhokoliv jiného) a další na pokapání 
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g nakrájených rajčat
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 6 paprik, zbavených vršků a jádřinců
  • 1 hrnek strouhaného sýru
  • Nasekaná čerstvá petržel, k ozdobení

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. V malém hrnci připravte rýži podle návodu na obalu.
  2. Mezitím na velké pánvi na středním stupni rozehřejte olej. Cibuli za občasného míchání vařte do změknutí asi 7 minut. Vmíchejte česnek a rajčatový protlak a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte mleté hovězí maso a vařte ho, dokud nezrůžoví, asi 6 minut. Přebytečný tuk slijte.
  3. Vmíchejte uvařenou rýži a rajčata nakrájená na kostičky, ochuťte oreganem, solí a pepřem. Za občasného míchání nechte vařit, dokud se tekutina mírně nezredukuje, asi 5 minut.
  4. Papriky naaranžujte do zapékací misky o rozměrech 33 × 22 cm a pokapejte je olejem. Do každé papriky dejte lžíci hovězí směsi. Navrch posypte sýrem a pekáč zakryjte fólií.
  5. Papriky pečte do změknutí, přibližně 35 minut. Odkryjte je a pečte, dokud sýr nevytvoří bublinky, asi dalších 10 minut.
  6. Před podáváním posypte petrželkou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 30.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma