Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Vstoupila jste do nového roku s předsevzetím? Poradíme vám, jak ho dodržet!

Vstoupila jste do nového roku s předsevzetím? Poradíme vám, jak ho dodržet!
zdroj: Pexels

Mnohé z nás si každý rok dávají novoroční předsevzetí, které nám ale vydrží sotva pár dnů. Většinou se chceme zbavit těch pár kil, co jsme přes svátky nabraly. Jenže když to nejde dostatečně rychle, vzdáme to. Letos to ale bude jiné, poradíme vám, jak to předsevzetí dodržet a dosáhnout vytouženého cíle.

Stanovte si jasné cíle, kterých lze dosáhnout
Předsevzetí je moc pěkná věc, jenže dodržet ho, to už je něco úplně jiného. Nejčastějším problémem je, že si stanovíte cíl, kterého jen tak nedosáhnete. Pak to vzdáte po prvním neúspěchu. Takže jak na to?

  BENU zeny.tiscali.cz2 zdroj: Unsplash.com

  • Pouvažujte, proč chcete něco změnit. Jaká je vaše motivace?
  • Stanovte si cíl, ale cestu k němu si rozdělte do několika menších etap. Každý úspěch, byť ten malý, vás motivuje jít dál. Neříkejte si, že za rok chcete zhubnout 20 kilo, ale řekněte si, že za 2 měsíce shodíte 3 kila.
  • Za každý úspěch se odměňte.
  • Zkuste si v okolí najít někoho, kdo si stanovil podobný cíl jako vy. Podporujte se navzájem.
  • Obrňte se trpělivostí, a i když uděláte nějakou chybu, nezahazujte vše, čeho jste do té doby dosáhla. Z chyby se poučte a příště se jí vyvarujte.

Dodržujte zásady zdravého životního stylu
Zdravý životní styl je často skloňované téma. Ze všech stran se na vás valí názory o tom, že bez něj se civilizačním chorobám nevyhnete. Přesvědčilo vás to zkusit žít zdravěji? Možná přemýšlíte, kde začít. Jednoznačně u úpravy stravovacích návyků a zdravé výživy!

  BENU zeny.tiscali.cz4 zdroj: Unsplash.com

Jezte pravidelně 3-6krát denně menší porce, s jídlem nepospíchejte, dobře ho rozžvýkejte. Hlídejte si, co jíte, dodržujte pitný režim.

Náš tip: Vyzkoušejte metodu zdravého talíře
Jezte všechno, jen si hlídejte správný poměr. Na pomyslném talíři si potraviny, které za den zkonzumujete, rozdělte na 4 díly:

  1. Čtvrt talíře by měla tvořit zelenina. Čím bude složení rozmanitější, tím lepší. Jen si dejte pozor na brambory, které se z důvodu vysokého obsahu sacharidů do příjmu zeleniny nepočítají.
  2. Čtvrt talíře zaplní ovoce.
  3. Sacharidy (sladkosti, rýže, brambory, pečivo, těstoviny) mají dát dohromady 1/3 talíře.
  4. Zbývající třetinu tvoří bílkoviny, jejichž zdrojem je maso, ryby, vejce, tvaroh a luštěniny.

Víte, že dostatečný přísun vitamínů ze stravy podpoří i vaši imunitu?

Minimalizujte stres
Zdravý životní styl úzce souvisí s naším duševním zdravím. Kdo je v permanentním stresu, ten se nikdy nebude cítit dobře, bude mu scházet motivace i chuť něco změnit. O tom, že stres oslabí i vaši imunitu asi ani nemusíme mluvit. Stejně tak o tom, že vás stres bude lámat, abyste porušili zásady zdravé výživy.

  BENU zeny.tiscali.cz1 zdroj: Unsplash.com

Dopřejte si dostatek kvalitního spánku
Nedostatek spánku se projeví podrážděním, únavou, neklidem, obtížným soustředěním. Budete se cítit nesví, výkon mozku se sníží a tělo vám pošle signál, že potřebuje doplnit energii. Vy si dáte jídlo plné jednoduchých sacharidů a váš sen o tom, že se zbavíte přebytečných kil, se rozplyne.

Naordinujte si dostatek spánku každý den, ideálně 7-8 hodin. Vaše tělo zregeneruje, vy se budete cítit svěží a zvládnete toho víc než obvykle.

Hýbejte se!
Na denní pořádek zařaďte pohyb. Nemusíte hned chodit do fitka nebo běhat na atletický ovál. Stačí si najít třeba online cvičení, které zvládnete i z domu. Udělejte si na něj chvilku každý den, rodině řekněte, ať vás neruší.

BENU zeny.tiscali.cz5 zdroj: Unsplash.com  

Pozvěte si na pomoc přírodu nebo přípravky na hubnutí
Svou snahu zhubnout můžete podpořit popíjením čajů na hubnutí nebo užíváním přípravků na hubnutí. Jen nevěřte reklamám, že za pár dnů budete štíhlá jako proutek. Všechno chce čas, v případě hubnutí to platí dvojnásob. Když zhubnete rychle, hrozí jo-jo efekt, a to je pak začarovaný kruh.

Náš tip na závěr: Zkusit můžete i bylinky na hubnutí. Mezi ty nejlepší patří kopřiva, bříza, kořen pampelišky, mateřídouška, kontryhel a další.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma