Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Všichni na stejné lodi aneb v kolektivu je síla

Všichni na stejné lodi aneb v kolektivu je síla
zdroj: tisková zpráva

Při pozitivním posilování jednotlivých kroků vedoucích ke změně životního stylu může pomoci skupinové hubnutí.

Odborná  terapie obezity je v České republice na vyhovující úrovni, avšak pouze malé procento obézních redukuje nadváhu pod lékařským dohledem.  Pokud se dostanou k lékaři, jedná se většinou o těžší stupeň obezity nebo o závažné negativní důsledky pramenící z obezity. A i kdyby  najednou všichni obézní pochopili, že neexistuje magická hůlka, jejímž mávnutím by zhubli, protože pak by problém obezity  vymizel, a chtěli navštívít lékaře, jejich kapacita by samozřejmě nestačila. Lidí s nadváhou nebo mírnějším stupněm obezity jsou v České republice miliony.

Většina obézních podlehne v zápalu jarních přesevzetí  nabídce neseriozních podnikatelů, kteří  slibují nesplnitelné, ale toužebně očekávané – pilulku, čaj, kávu, pás, náplast, náušnici a ono magické spojení  "za vás už opravdu natrvalo zhubne  za týden 5 kg či za měsíc 20 kg, aniž se pro to musí něco aktivně udělat". Pokuste se  zapojit rozum a přijmout  pravdu, že zákony zachování energie nelze obelstít. Energetické nerovnováhy, kdy méně energie přijímáte než vydávate můžete však docílit způsobem, který od vás  sice vyžaduje aktivní přístup, ale ne utrpení.

Po celém  světě je již od 60. let zřejmé, že  cestou  k  úspěšnému  hubnutí   jsou  nejenom  rady,  jak  se stravovat, ale  zejména rady, jak  toho docílit. Proto  již v 60. letech  začaly vznikat  ve všech  civilizovaných zemích západního světa kluby  zaměřená na redukci nadváhy  ve skupině. Nejznámější a první byl Weight Watchers -  klub strážců váhy. Založila ho Jean Nidetch,  která měla  sama problémy  s obezitou  a ze sousedského scházení se  a výměny zkušeností při  hubnutí vznikla organizace, která rozšířila svoji působnost   z  Ameriky  do  téměř  všech evropských  zemích i  do dalších  světadílů a  sdružuje ve  svých klubech  miliony obézních. V daný týden je po celém světě stejný program a tak ať se obézní vykytuje kdekoliv po světě, může si přijít o podporu při hubnutí do klubu, přečíst se stejnojmenný časopis. V České republice se ujala organizování takových kurzů společnost STOB, která za dosud své dvacetileté působení rozšířila  své kursy do zhruba 100 měst České republiky a jejím cílem je, aby tak jako všude ve světě měli obézní šanci v každém městečku společně hubnout.

Účastníci  kurzu  si  pod  odborným  vedením vytvářejí příjemnou atmosféru, ve které se jim lépe daří dosáhnout společného cíle. Co je  obsahem dvanáctitýdenních kursů? Hubnoucí   se naučí za  čtvrt roku si  sestavit jídelníček, který by jim  chutnal, ale byl energeticky nižší.  První týden si zapisují svůj obvyklý jídelníček a za spolupráce lektora se naučí nahrazovat  potraviny  kalorické potravinami  méně kalorickými. Většinu potravin  lze takto nahradit. Ty  potraviny, které nemají odlehčenou  variantu ( např.čokoláda, pivo  a pod)  si občas  do jídelníčku zařadí, ale oproti dřívějšku se učí je  bez pocitů viny vychutnat. Učí  se jíst tehdy,  když chtějí sami a ne, když jsou provokováni různými vnějšími či  vnitřními podněty (např. linoucí se vůní bramboráku či smutnou náladou). 

Program správné terapie obezity bere v  úvahu fakt, že ke změně chování člověka je nutné se zaměřit i  na jeho emoce a myšlenky,  které následně ovlivňují jeho  chování.  Učí  hubnoucí klást  si  reálné cíle a odstranit jejich často černobílé myšlení, které se projevuje tím, že každé sebemenší porušení v dodržování nových návyků chápou jako totální selhání. Učí se též mít rádi sami sebe a věnovat kus životní energie také se sami sobě a ne se stále rozdávat druhým.

Součástí kurzu je i pohyb uzpůsobený všem věkovým i váhovým kategorií, kde hubnoucí často zjistí, že se cítili špatně ne kvůli kilům navíc, ale kvůli absolutní netrénovanosti a fyzické nezdatnosti. Často se podaří, že si pohyb oblíbí tak, že se potom účastní např. i redukčně kondičních pobytů ne kvůli zhubnutí, ale kvůli dobrému pocitu ze sebe sama. Zjistí, že zařazením pohybu do svého života a zdravějším stravováním se jim zvýšila kvalita života, cítí se lépe na těle i na duši. Chcete letos místo pasivního nakupování zázraků udělat aktivně něco pro své zdraví? Zkuste skupinové hubnutí pod odborným vedením. Informace o kurezch snižování nadváhy konané nejen v Praze, ale i ve 100 dalších městech získáte na www.stob.cz
 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma