Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Všechno, co potřebujete vědět o mocné síle medu

Všechno, co potřebujete vědět o mocné síle medu
Med | zdroj: ThinkStock

O medu koluje spousta polopravd a pololží. Je ale opravdu tak zdravý, jak nám do hlavy vtloukaly naše babičky, a můžeme ho považovat za účinnou zbraň při nachlazení? Odpovědi na tyto i další otázky naleznete v našem článku.

Lidově se říká, že med je plný vitamínů. V úzkém slova smyslu med obsahuje těch tradičních vitaminů označených písmeny relativně málo. Důležité vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné jen v tucích, které ale v medu nejsou, také vitamin C ve většině druhů medu není vůbec, nebo jen v nevýznamných stopách. Zbývají vitamíny řady B, které z medů jsou, ale ne mnoho. Tím ovšem výčet životně důležitých látek nekončí.

Ve slově vitamin nalézáme slovní základ „vita", tedy život, a látky v širokém významu tohoto slova, tj. životně důležité, které se svojí funkcí vitaminům podobají, se v právě v medu nacházejí v hojné míře. Moderními chromatografickými metodami lze v kvalitním medu nalézt více něž tisíc komponent důležitých pro živý organismus. Některé jsou již detailně popsány, jiné dosud ne. Jejich syntéza v rostlině však rozhodně nebyla samoúčelná, rostlina musela na stavbu každé jednotlivé komponenty nektaru vynaložit cenný materiál a energii, stejně jako včely při jeho zpracování na med.

Včelí plástve Včelí plástve | zdroj: ThinkStock

Účel většiny těchto látek známe jen povrchně nebo vůbec, ale postupně se přichází na různé fascinující funkce a souvislosti. Med je složen především z cukrů, které jsou pro člověka nejvýznamnějším zdrojem energie. Obsahuje především cukry jednoduché (glukóza, fruktóza), které se snadno vstřebávají ze žaludku přímo do krve. Mohou být tedy zdrojem pro rychlé doplnění vyčerpaného organismu. Naopak složité cukry se štěpí pomalu a energii uvolňují postupně. Mezi složité cukry patří i dextriny, které hojivě působí na kůži i poškozené sliznice. Jejich účinek se využívá při léčbě popálenin, ran i zánětů trávicího ústrojí.

Antibakteriální působení medu

Mnoho onemocnění je způsobeno různými bakteriemi. Bakterie potřebují ke svému životu a rozmnožování vodu, zbytky buněk a teplo. Jakým způsobem v těchto případech může pomoci med? Různé druhy cukru v medu berou osmotickým tlakem bakteriím potřebnou vodu. Bakterie pukají a nemohou se rozmnožovat. S odsávanou vodou se odplavují i trosky buněk a odumřelé tkáně. Současně dochází k obnově prokrvení a funkce lymfatického systému. Tím se odstraní i bakteriální metabolity a další bakterie. V medu je přítomná aktivní glukózooxidáza, tj. enzym, který štěpí glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Peroxid vodíku likviduje přítomné bakterie. K celkovému účinku přispívá i to, že med má kyselou reakci, ve které většina bakterií nepřežívá. Tímto mechanismem med pomáhá při hojení ran i při podrážděních a zánětech žaludku i střev.

Srdeční činnost

Uplatňují se jak jednoduché cukry v medu dodáváním energie srdečnímu svalu, tak i přítomný acetylcholin, který rozšiřuje cévky a tím přispívá ke snížení tlaku. Obsažený draslík je pro správnou činnost srdce rovněž velmi důležitý.

Med pomáhá při překonávání některých forem podvýživy a anorexie. Působí dieteticky, neboť upravuje střevní peristaltiku. Jako velmi mírný a přirozený prostředek je ceněn zvláště v případech zácpy u malých dětí.

Med se velmi často objevuje i v recepturách a postupech lidových léčitelů. Vedle jednoduchých aplikací medu se u léčitelů setkáváme i se složitějšími recepty, které mohou posílit třeba i naše znavené nervy.

Zdroje:
Včelí produkty mýtů zbavené

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma