Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Velký průzkum mezi Čechy – slučují módní styl a krásu?

Velký průzkum mezi Čechy – slučují módní styl a krásu?
zdroj: tisková zpráva

Módní styl a krása - dvě věci, které jdou na první pohled ruku v ruce.

Při bližším zamyšlení ale můžeme dospět k názoru, že tyto dvě kategorie se v lepším případě sice vhodně doplňují, ale neslučují. Krása je něco, co je dopředu dáno, móda a styl ji může jen podtrhnout, nebo poničit. Navíc, krása je vcelku relativní pojem a každý si pod ním může představovat „to své“. Rozhodli jsme se tedy zjistit u obyvatel Prahy, jak jsou tyto dva pojmy – módní styl a krása, vnímány.

Oslovili jsme 250 osob, jejichž průměrný věk byl 28 let. Nejmladšímu respondentovi bylo 16 let, naopak nejstaršímu 56 let. 54% z dotázaných tvořili muži, 46% ženy. Respondentům byla položena otázka, která souvisela s módní událostí číslo jedna v ČR – galavečerem Elle Style Awards. Spojení otázky s tímto tématem bylo příznačné, jelikož je tato módní show pracovně nazývána módními Oscary a jsou na ní oceňováni lidé, kteří jsou kapacitami v módní branži.

Otázka na oslovené respondenty zněla: S jakou ženou / mužem byste se cítil/a lépe jako host na módním galavečeru Elle Style Awards? Dotázaným byly před samotnou odpovědí ukázány dva druhy fotografií, které si měli možnost dobře prohlédnout. Na první fotce byli zobrazeni velmi pohlední, ale nevkusně oblečení lidé, na druhé pak neatraktivní, zato módně oblečení. Výsledky průzkumu byly velmi zarážející. 86% všech respondentů (tedy nejen muži, ale také značná část žen) by se na takové akci, jako je galavečer Elle Style Awards, cítilo lépe ve společnosti první skupiny lidí – tedy krásných, ovšem velmi nevkusně oblečených.

Z výzkumu tak vyplynulo, že krása je pro většinu rozhodující a styl vnímají spíše jako vhodný doplněk celku. Výsledek se dá také interpretovat tak, že to, co je krásné, je zároveň i stylové. I nevkusně oblékaní lidé mohou být ve společnosti velmi žádaní, když je většina považuje za krásné.

Móda a styl všeobecně jsou pojmy úzce spjaty s krásou především díky médiím. Rafinované a promyšlené reklamy na módní oblečení působí velmi pozitivně na cílovou vrstvu obyvatel společně s vnadnými těly, symetrickými obličeji s dokonalým líčením, a většina z nás proto jednoduše nedokáže oddělit krásu od módy a stylu. Krása je tak na prvním místě. Nelibost v nás tak vzbuzuje spíše ošklivost než nevkus.

Elle Style Awards jsou nejznámější a nejpompéznější  událostí v oblasti módy. V zahraničí se jim říká „módní Oscaři“. Každoročně se organizuje v různých zemích světa a téměř všechny celebrity si v koutku duše přejí zúčastnit se slavnostního gala večera. Elle tuto soutěž vyhlašuje už v 16 zemích. Letos poprvé udělí své módní Oscary také Česká republika.
Galavečer Elle Style Awards se bude konat 5. listopadu 2009 v Praze za účasti zvučných jmen domácích i zahraničních celebrit. Spekuluje o účasti světových topmodelek.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma