V Olomouci začal čokoládový veletrh, k vidění jsou i letité obaly
10. 2. 2013 – 18:00 | Kuriozity | Sebastian Kantor |Diskuze:
Regionální centrum v Olomouci dnes provoněla čokoláda. Na výstavě nazvané Čokoládová show mohou lidé dnes i zítra ochutnat čokoládu rozličných příchutí a tvarů. Vystaveny jsou také obrazy malované čokoládou nebo historické předměty spojené s výrobou této oblíbené pochutiny. Návštěvníci se také mohou přiučit, jak lze čokoládu využít při vaření. Čokoláda je univerzální, chutná lidem po celém světě, shrnul motto akce její pořadatel Chris Delattre z Paříže.
"Lidé si mohou u nás koupit čokoládu například z Belgie, Francie nebo z Jižní Ameriky. Zájem je také o speciální produkty k Valentýnu," poznamenal Delattre. Veletrh doplňuje kulinářská přehlídka olomouckých kuchařů, kteří kromě rozličných dezertů připraví i méně obvyklé pokrmy, jako jsou například krevety na lůžku z rukoly zalité čokoládovo-zázvorovou omáčkou nebo vepřová panenka s vanilkovou kaší a čoko-chilli omáčkou.
Kromě toho si lidé mohou prohlédnout zhruba 600 obalů různého stáří od čokolád z celého světa, k vidění jsou i adventní kalendáře a bonboniéry. "Je to příjemné doplnění veletrhu," mínila Zdeňka Sedláková z Olomouce, která dorazila s kamarádkou. "Nejvíc nás samozřejmě láká čokoláda, jak taky jinak?" doplnila s úsměvem mladá žena. Každý Čech sní za rok v průměru kolem šesti kilogramů čokolády. Jednou týdně si ji dopřává 30 procent lidí, čtvrtina Čechů podle průzkumů neodolá dokonce několikrát týdně.
Mléčné čokolády jsou oproti vysokoprocentním nezdravé
Favority jsou čokolády mléčné nebo s oříšky, mandlemi či ovocem. Chutí se při výběru čokolády řídí polovina lidí, třetina značkou výrobce a 12 procent lidí vybírá podle ceny. Spotřebou čokolády se Češi řadí k evropskému průměru. Jejími největšími jedlíky jsou v Evropě dlouhodobě Švýcaři, kteří si ročně dopřejí 12 kilogramů této pochoutky. Lékaři ale varují před možnými riziky plynoucími z nadměrné konzumace čokolády, která obsahuje hodně cukru a tuků.