Dnes je pondělí 15. prosince 2025., Svátek má Radan a Radana
Počasí dnes -1°C Zataženo

V Brně vzrůstá počet restaurací nabízejících zdravou výživu

23. 12. 2010 – 11:33 | Zdraví | red |Diskuze:

V Brně vzrůstá počet restaurací nabízejících zdravou výživu
zdroj: tisková zpráva

V Brně se daří restauracím nabízejícím zdravou nebo čistě vegetariánskou stravu. Za posledních pět let zde vyrostly jako houby po dešti, v Brně působí až k dvacítce restaurací zdravého životního stylu.

A stále přibývají nové. Odborníci to přisuzují tomu, že v Česku, hlavně ve velkých městech včetně Brna, roste specifická skupina zákazníků, kteří při nakupování a stravování kladou důraz na své zdraví i kvalitu životního prostředí. Od roku 2006 v centru Brna funguje například rychloobrátková restaurace Vitalité, která nabízí zdravé potraviny, jako lehké druhy masa, zeleninové polévky nebo dezerty v energeticky odlehčených úpravách. Bezmasá jídla stojí kolem 60 korun, za celý oběd lidé zaplatí do sta korun.

"Začínali jsme s hrstkou zákazníků, dnes k nám chodí tisíce lidí, z toho 400 až 500 lidí pravidelně," řekl majitel restaurace Dalibor Mátl, který dnes zaměstnává 16 lidí. Podle něj se na začátku hlavní skupina klientů rekrutovala ze studentů, žen středního věku a maminek. "Ti pak dotáhli své partnery a známé, často z firemního nebo kancelářského prostředí," dodal. Mátl s manželkou počátkem prosince kvůli rostoucímu zájmu otevřeli dvě nové provozovny v moderním kancelářském komplexu na Veveří, kde se zákazníci rekrutují hlavně z řad firemních zákazníků.

Nutriční hodnoty pokrmů

Jedna provozovna slouží jako jakýsi zdraví Mc Donald´s, druhá slouží pro zákazníky, kteří mohou chvíli posedět. Mátl se snaží zákazníky lákat také tím, že u každého nabízeného jídla na samoobslužném pultu stojí cedulka s kalorickými a nutričními hodnotami. Provozovnu na nové adrese, ve Slovákově ulici, od ledna otevírá i brněnská vegetariánská restaurace Vegalite. Ta zatím v ulici Cejl nabízela z 20 procent vegetariánská jídla, z 80 procent veganská jídla. Do nových prostor se podle Jiřího Malenovského přestěhovala proto, že hledala větší prostory, kde chce pro zákazníky pořádat i koncerty a přednášky s ekologickými tématy; řadově pro dvě stovky lidí.

"Nově nabídneme pozměněný jídelníček, lepší služby, větší kapacitu," uvedl Malenovský. Vegalite je podle něj mezi ostatními vegetariánskými restauracemi a provozovnami nabízejícími zdravé jídlo výjimečná i tím, že vaří do noci. Běžná zavírací doba je přitom do šesti hodin večer. V březnu otevřela svou třetí brněnská síť Rebio, nabízející jídla připravovaná podle zásad správné výživy. Podobně jako u řetězce Vitalité stojí i její zatím poslední pobočka v kancelářském komplexu, a to v budově Office Park Spielberk. Tam mají sídlo velké firmy jako Miele nebo AVG Technologies. Další dvě restaurace stojí v historickém centru Brna a je tam skoro pořád plno.

Síť Rebio a Vitalité podle jejich majitelů spojuje zásada používat co nejvíce sezónních a lokálních potravin a pokud možno také biopotraviny, které se produkují za přísných a k životnímu prostředí šetrných podmínek. Z lokálních surovin se snaží vařit i vegetariánská restaurace Avatár na Mendlově náměstí, která se inspiruje indickou kuchyní. Zeleninové speciality nebo jídla z lehkých mas nabízí také restaurace Aura Restaurant ve Štefánikově ulici nebo vegetariánská jídelna Haribol v Lužánecké ulici. Především studenti využívají vegetariánský bufet Oáza ve Slovákově ulici v centru města.

Důraz na zdraví

"Šíření restaurací zdravého životního stylu je projevem toho, že v Česku roste specifická skupina zákazníků, kteří při nakupování kladou zvláštní důraz na své zdraví," řekla Veronika Fišerová z Ekologického institutu Veronica. Podle Fišerové však i brněnské restaurace zatím pouze v malé míře zohledňují přísná ekologická hlediska. "Biopotraviny, jejichž pěstování je šetrné ke krajině, jsou v jídlech zastoupeny spíš minimálně, přestože mohou mít restaurace v názvu slovo bio," dodala. Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin nesmějí obsahovat chemické přísady, konzervanty, stabilizátory či umělá barviva.

Ekologičtí farmáři, kteří dodávají suroviny na výrobu biopotravin, nesmějí používat chemické prostředky ani jako hnojiva, ani jako ochranu rostlin před škůdci, chorobami či plevelem. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než ostatní zemědělci I restauratéři přiznávají, že biopotraviny používají jen částečně a jen při přípravě některých jídel. "Kdybychom nabízeli jídla třeba z biomasa, cena by byla tak vysoká, že by k nám nikdo nepřišel," uvedl Mátl.

Zdroje:

Předchozí článek

Déšť a následné ochlazení způsobí náledí, v sobotu nasněží

Následující článek

Prezident Klaus podepsal zákon o rozpočtu na příští rok

Nejnovější články