Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Texasané si pochutnávají na koláčích, vděčí za to českým přistěhovalcům

Texasané si pochutnávají na koláčích, vděčí za to českým přistěhovalcům
Koláče jsou v Texasu hitem | zdroj: twitter.com/CNN

Nezní to jako typická texaská pochoutka, ale díky českým imigrantům mají „kolaches“ v srdcích hladových Texasanů zvláštní místo. V Texasu se staly velkým hitem.

„V celé Americe jsou k dostání skvělé dorty a páje, ale jen na několika málo místech dostanete skvělé koláče,“ říká sloupkař listu Fort Worth Star-Telegram, Bud Kennedy. Dodává o sobě, že píše o politice a o jídle. „Pokud se někomu nelíbí něco, co jsem napsal o jednom, třeba si přečte, co jsem napsal, o tom druhém,“ vysvětluje.

Koláče popisuje jako ovocný bochánek z kynutého těsta, který není příliš sladký. „Plní je různým ovocem, třešněmi, meruňkami nebo broskvemi,“ říká. „Nikdo nechce spořádat čtyři skořicové šneky, ale tak trochu vás láká sníst čtyři koláče,“ dodává.

„V Texasu je úžasné, že všechna ta malá česká městečka, která vyrostla před 150 lety, lpěla na své historii, lpěla na své české tradici koláčů a nakonec celé toto české město West proslavily koláče,“ říká. Město West je jedním z hlavních texaských center české přistěhovalecké vlny, která ve druhé polovině 19. století do USA přivedla tisíce lidí. Značnou část tamních obyvatel tvoří potomci českých přistěhovalců a město si vysloužilo přezdívku „koláčová metropole Texasu“.

Kennedy v reportáži popisuje, jak byl na cestě z Austinu do Dallasu, když se u dálnice otevřela pekárna „Czech Stop“, která prodává koláče. Podnik si podle Kennedyho rychle oblíbili studenti, kteří se tam zastavovali na svačinu po cestě z Texaské univerzity v Austinu, a proslavily jej i kapely. Texaská country kapela Josh Abbott Band v jedné ze svých písní zpívá: Pokud jste se při projíždění Westem nezastavili na koláče, nepoznali jste můj Texas.

„Rádi říkáme, že jsme pekárna, která má benzínku, a ne čerpací stanice, která má shodou okolností i pekárnu,“ říká vedoucí prodejny Annisa Adamsonová.

O pekárně Gerik’s Ole Czech Bakery ve Westu, která také prodává koláče, podle Kennedyho vědí jen „skuteční zasvěcenci“. Majitel Brian Anderson říká, že koláče tam jsou každý den čerstvé a jsou pečeny s láskou. Je to podle něj znát z vůně, chuti a textury.

O tom, že jsou koláče ve Westu stálicí, ostatně svědčí i fakt, že na každoroční české krajanské slavnosti zvané Westfest se pořádá i soutěž v pojídání koláčů.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma