Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Tento výborný vepřový guláš bude vaší skvělou večeří!

Tento výborný vepřový guláš bude vaší skvělou večeří!
zdroj: Archiv

Zvu vás k získání nejlepšího receptu na guláš z vepřového masa. Je to jeden z nejzajímavějších nápadů na chutnou večeři s masem a spoustou zeleniny. Určitě se podívejte, jak připravit lahodný a voňavý guláš.

  • Jednoduché, rychlé a chutné.
  • Spousta tipů a fotografií krok za krokem.
  • Vepřový guláš lze připravit z plecka, kýty nebo krkovice.

 

Ingredience:

  • 1 kg vepřové plece
  • 2 střední červené papriky - 500 g
  • 2 velké mrkve - 300 g
  • 3 střední cibule - 300 g
  • 4 velké stroužky česneku
  • 70 g vepřového nebo husího sádla
  • 2 hrnky zeleninového nebo masového vývaru - 500 ml
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky pepře
  • špetka chilli

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Maso nakrájíme na malé kousky na jedno sousto. Snažte se zajistit, aby kusy masa byly přibližně stejně velké, tedy do 2 x 2 cm. Do mísy s kousky masa přidejte také koření: 2 lžíce sladké papriky, půl lžičky soli a pepře a symbolickou špetku chilli. Oloupejte čtyři velké stroužky česneku a protlačte je lisem. Pokud nemáte čerstvý česnek, přidejte jednu lžíci sušeného česneku. Maso důkladně promícháme s kořením a česnekem.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Předehřejte velkou a hlubokou pánev a rozpusťte na ní 20 g kvalitního vepřového nebo husího sádla (zbylých 50 g nechte na smažení zeleniny). Na pánev vložte kousky masa. Smažte je na mírně vyšším než středním stupni 25 minut (stejnou dobu pro kýtu, plecko nebo krkovici). Občas maso promíchejte. Po celou dobu smažte také bez přikrytí pokličkou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Zatímco se maso smaží, připravte si zeleninu. Potřebujete dvě velké nebo tři střední cibule, dvě větší mrkve a dvě středně velké červené papriky. Cibuli můžete vyměnit za velký pórek. Co se týče paprik, můžete také vyměnit jednu červenou papriku za žlutou nebo oranžovou. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Rozpalte středně velkou pánev a rozpusťte v ní zbývajících 50 gramů sádla. Přidejte oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Takto smažte pět minut a poté přidejte oloupanou a na půlkolečka nakrájenou mrkev.

 

5. Vše smíchejte a smažte na mírně nižším než středním výkonu vařiče dalších 15 minut. Pánev nepřikrývejte pokličkou. Každých několik minut zeleninu promíchejte dřevěnou vařečkou.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Po této době přidejte papriky zbavené semen a nakrájené na menší kousky. Zeleninu promíchejte a smažte posledních 10 minut. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. Veškerou zeleninu z pánve vložíme do hluboké pánve k již osmaženému masu. Zalijte také dvěma hrnky (500 ml) domácího zeleninového nebo masového vývaru. Vepřový guláš důkladně promícháme a vaříme 20 minut na mírném stupni (bez pokličky).

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Nakonec přidejte rajčatový protlak. Já jsem přidala tři lžíce protlaku, ale můžete ho přidat o něco méně nebo více. Guláš bude po přidání koncentrátu hustší a lepivější. Pokud místo protlaku přidáte například rajčatové pyré nebo oloupaná a nakrájená čerstvá rajčata, bude omáčka v guláši o něco řidší.

 

9. Guláš můžete vždy mírně zahustit přidáním bramborového škrobu. V takovém případě důkladně rozmíchejte rovnou lžíci škrobu/ bramborové mouky s několika lžícemi vody nebo vývaru a vlijte ji do guláše, který se mírně vaří. Guláš ihned zamíchejte. Guláš vypněte asi po jedné minutě od přidání škrobové vody. Omáčka v guláši by měla zhoustnout a více zesklovatět.

 

10. Než však guláš odstavíte, zkontrolujte jeho chuť. Možná dáváte přednost slanějšímu guláši a přidejte do něj trochu soli. Pokud chcete pikantnější vepřový guláš, přidejte do něj více pepře nebo chilli.

 

Tipy a rady: Vepřový guláš chutná velmi dobře podávaný s krajícem oblíbeného chleba a nakládanou okurkou. Ke guláši se hodí také pohanka, ječmen a kuskus. Vepřový guláš skvěle chutná s bramborovou kaší, bramborovými noky, slezským knedlíkem a salátem z červeného nebo bílého zelí.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma