SUPER recept na KŘUPAVÉ hranolky z batátů, které zvládne upéct i začátečník!
Podívejte se, jak z batátů připravit dokonale křupavé hranolky. Recept na pečené hranolky ze sladkých brambor obsahuje několik spolehlivých tipů. Díky nim si upečete skvělou, originální svačinu nebo přílohu k pokrmům z batátů.
- Skvělý způsob jak vyrobit křupavé hranolky.
- Recept je vhodný i pro začátečníky.
- Několik nápadů na chutnou porci hranolek.
Ingredience:
- 2 střední batáty - 850 g
- 2 ploché lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 6 lžic oleje na smažení, např. rýžového oleje
- hrst nasekané petrželky
- 1 plochá lžička sušeného česneku
- 1 plochá lžička sladké papriky
- 1 lžička soli
- půl ploché lžičky pepře
Další nepovinné suroviny:
- špetka chilli
- strouhaný parmazán
Postup:
1. Pro tento recept budete potřebovat dva středně velké batáty. Pokud máte to štěstí a máte přístup k velmi čerstvým, mladým sladkým bramborám, nemusíte je loupat. Pokud používáte staré batáty, jako jsem to udělala já, pak je nejprve důkladně oloupejte. Doporučuji loupače zeleniny. Jsou velmi pohodlné a oddělují tenkou vrstvu zeleniny, takže máte větší kontrolu nad tím, kolik vrstev slupky odstraníte. Sladké brambory loupejte, dokud se nedostanete k intenzivně oranžovému vnitřku.
2. Oloupané batáty v mém případě vážily 650 gramů. Batáty jsou velmi tvrdé, proto k jejich krájení používejte ostrý nůž se širokou čepelí, ale tenkým ostřím. Brambory pomalu a opatrně podélně rozkrojte na dvě poloviny. Každou polovinu ještě jednou podélně rozkrojte na polovinu.
3. Čtvrtky položte jednou stranou naplocho a nakrájejte z nich plátky ne širší než jeden centimetr. Plátky položte naplocho a nakrájejte dlouhé a tenké hranolky. Každá hranolka ať není silnější než 1 x 1 cm. Hranolky vložte do misky a třikrát je opláchněte studenou vodou. Nakonec je přelijte studenou vodou a nechte je 30 minut odležet. Někdy přidávám ještě několik kostek ledu.
4. Batátové hranolky můžete ponechat ve studené vodě mnohem déle, ne však méně než 30 minut. Po uplynutí této doby vylijte všechnu vodu a batáty nakrájené na tenké pruhy položte na čistou a suchou kuchyňskou utěrku nebo papírovou utěrku. Hranolky velmi důkladně osušte.
5. Osušené hranolky vložte do široké mísy. Zalijte je šesti lžícemi rostlinného oleje vhodného na smažení/pečení. Promíchejte hranolky s olejem. Nechte olej velmi důkladně pokrýt celý povrch batátových hranolek.
6. Směs koření dejte do malé misky: Přisypte dvě rovné lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu a po rovné lžíci sušeného česneku a sladké papriky. Přisypte také půl ploché lžičky pepře. Tuto směs však nesolte. Batátové hranolky posypete solí, ale až po jejich upečení.
Tipy a rady: Do směsi koření můžete přidat také špetku chilli a oblíbené sušené bylinky (oregano, tymián). Směs koření (sladká paprika, česnek, pepř) můžete nahradit i jiným kořením a ke dvěma lžícím kukuřičného škrobu můžete přidat i hotové kari koření, Za'atar, koření na gyros (S přísadami však opatrně. Je lepší, když směsi neobsahují příliš mnoho soli nebo ji neobsahují vůbec).
7. V misce smíchejte koření a škrob a posypte jimi batátové hranolky potřené olejem. Opět vše důkladně promíchejte. Batáty však nebudete péct v misce, kde se batáty vzájemně dotýkají a leží na sobě.
8. Po promíchání položte batátové hranolky na široký a rovný plech vyložený pečicím papírem. Můžete použít plech z vybavení trouby. Nezapomeňte použít pečicí papír, který je odolný vůči vysokým teplotám.
9. Je také velmi důležité, aby se hranolky vzájemně nedotýkaly, natož aby ležely na sobě. To je další velmi důležitý krok, který zajistí upečení křupavých batátových hranolků. Moje hranolky se nevešly všechny na jeden plech. Polovina hranolků čekala na druhé pečení.
10. Plech s připravenými hranolky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Střední police s horním a dolním ohřevem. Celková doba pečení je přibližně 25 minut. V polovině pečení můžete plech opatrně vyjmout a každou hranolku otočit na druhou stranu. Tím zajistíte, že budou opečené z obou stran. Pokud to bude trvat déle, teplota v troubě pravděpodobně trochu klesne. Hranolky pak mohou potřebovat několik minut navíc, aby zhnědly.
11. Doporučuji po zhruba 20 minutách pečení nastavit možnost grilování shora, aby hranolky více zhnědly a byly dokonale křupavé. Mějte na paměti, že stupeň propečení hranolek velmi závisí na aktuální teplotě v troubě a velikosti prostoru. Doporučuji neustále sledovat stupeň propečení a v případě potřeby posunout plech o jednu polici níže (pokud jsou příliš rychle propečené) nebo zvýšit teplotu v troubě (pokud hranolky nejsou propečené).
12. Plech můžete z trouby vyjmout ihned po upečení. Hotové hranolky posypte hrubou solí (podle chuti) a posypte čerstvě nasekanou petrželkou.
13. Hranolky však z plechu hned nevyndávejte. Počkejte asi pět minut a teprve potom doplňte porce hranolek. Hranolky tak budou mít čas mírně vychladnout a budou tužší a křupavější.
Tipy a rady: Svou první várku hranolek z trouby jsem upekla bez přidání strouhaného parmazánu. Posypané solí a čerstvě nasekanou petrželkou chutnají senzačně. Podávala jsem je s česnekovou omáčkou s nakrájenou červenou cibulí.
Tipy a rady: Druhé kolo hranolek jsem upekla stejným způsobem, jen s tím rozdílem, že když jsem přepnula možnost pečení na grilování shora (posledních pět minut pečení), posypala jsem hranolky navíc strouhaným parmazánem. Obvykle strouhám sýr Parmigiano Reggiano, případně Grana Padano nebo z ovčího mléka sýr Pecorino Romano. Sýr se roztaví a ztuhne. Díky tomu jsou batátové hranolky ještě chutnější a křupavější.
Dobrou chuť!