Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Neodolatelný vídeňský cheesecake: TEN JSTE JEŠTĚ NEJEDLI!

Neodolatelný vídeňský cheesecake: TEN JSTE JEŠTĚ NEJEDLI!
zdroj: Archiv

Vídeňský cheesecake je králem mezi cheesecaky. Tradičně se peče bez dna, se spoustou vajec a tučného mletého tvarohu. Nejlepší je, že tento mimořádně chutný cheesecake po upečení téměř nikdy neklesá.

Ingredience:

  • 1 kg kvalitního tučného tvarohu
  • 200 g kostky pravého másla
  • 8 větších vajec
  • lžíce pšeničné mouky na dorty
  • lžíce bramborového škrobu
  • půl hrnku jemného cukru - 200 g
  • 4 kapky vanilkového extraktu

 

Tipy a rady: Vejce a tvaroh vyjměte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu. Kostky másla rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a necháme vychladnout. K přípravě vídeňského cheesecaku budete potřebovat: dortovou formu o průměru 23 cm, pečicí papír, dobrý mixér, kuchyňský robot, 2 mísy.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

Postup:

1. Znovu připomínám, že je třeba vyndat vejce z lednice na kuchyňskou linku, rozpustit máslo a nechat ho vychladnout. Přípravu vídeňského cheesecaku vždy začínám tvarohem. Kupujte jen ten nejlepší tučný tvaroh a rozemelte ho v mlýnku a obvykle stačí ho přemlít dvakrát nebo třikrát. Někdy je tvaroh tak tučný, že ho stačí mlýnkem rozemlít jen dvakrát.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

2. Do mísy s mletým tvarohem přidejte také lžíci pšeničné mouky na dorty, lžíci bramborového škrobu a několik kapek vanilkového aroma. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

3. Přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

4. Tvarohovou směs velmi dobře promíchejte nebo použijte mixér nastavený na nízké otáčky.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

5. Polovina práce je již za námi. Nyní je na řadě nadýchaný vaječný krém s cukrem. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

6. Do velké mísy, kovové nebo skleněné rozklepněte všechny vejce. Přisypte také neúplný hrnek cukru. Obvykle doporučuji jemný cukr na pečení. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

7. A teď to nejdůležitější. šlehejte vejce s cukrem na nejvyšší rychlost minimálně čtyři minuty. Báječné, pokud máte multifunkční mixér a nemusíte držet mixér v rukou. Každopádně, šlehání je nezbytné. Vejce s cukrem by se měla hodně "nadýchat" a proměnit se v lehký nadýchaný krém.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

8. Nakonec zbývá spojit vaječnou pěnu s tvarohovým krémem. Postupně přidávejte vaječný krém do mísy s tvarohovým krémem. Přidávejte ho v několika dávkách za současného jemného míchání tvarohové směsi. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

9. Připravte si formu na pečení. Dno formy vyložte papírem a upevněte okraj. Pečicí papír zastřihněte tak, abyste jím vyložili i boky formy. Nejprve však vymažte boky z vnitřní strany měkkým máslem nebo sendvičovým margarínem (tyto margaríny jsou měkké a ideální pro vymazání vnitřku formy). K namazaným bokům se proužky papíru dokonale přichytí. Vzhledem k tomu, že cheesecake hodně naroste, doporučuji preventivně nastříhat vyšší proužky papíru pro případ, že by cheesecake chtěl z formy uniknout. Ráda bych připomněla, že jsem použila dortovou formu o průměru 23 cm. 

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

10. Celé tvarohové těsto opatrně přelijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Vídeňský cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 150 °C. Možnost pečení - horní/dolní ohřev. Zvolte prostřední polici v troubě.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

11. Po celou dobu pečení vídeňského cheesecaku neměňte teplotu pečení. Pro tento cheesecake je ideální teplota 150 stupňů. Cheesecake se zvyšuje postupně a rovnoměrně. Podotýkám, že moje trouba je velká, takže topná tělesa nejsou v blízkosti pečeného obsahu. Po celou dobu pečení troubu neotvírejte. Vídeňský cheesecake pečte rovnoměrně 100 minut. Po upečení neotvírejte troubu po celou hodinu. Tvarohový koláč klesne jen mírně. Bude však o dost vyšší než před pečením. Vídeňský cheesecake vyjde mimořádně nadýchaný!

 

12. Přestože na dno trouby nestavím hrnec s vroucí vodou, můj cheesecake během pečení nepraská. Vídeňský cheesecake nepraská, protože náplň je vláčná a tučná a teplota v troubě je stálá a pro sladké pečivo poměrně nízká.

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

13. Po mírném vychladnutí odstraňte boky dortové formy a odstraňte proužky pečicího papíru. Přeneste cheesecake na mřížku, aby vychladl. Po úplném vychladnutí uložte vídeňský cheesecake do chladničky. Nejchutnější je, když je vychlazený několik hodin. Před podáváním můžete cheesecake posypat moučkovým cukrem nebo ho polít čokoládou.

Dobrou chuť!

 

Obrázek zdroj: Archiv

 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma