Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Strašák skolióza

Strašák skolióza
zdroj: tisková zpráva

Jednou z nejčastějších nemocí páteře v dětském věku je skolióza.

Rozpoznání a léčba skoliózy je především úkolem dětského lékaře, ale ani rodiče by neměli zůstat v nevědomosti. Co je to skolióza, jak ji mohu poznat a je možné zabránit jejímu vzniku?

Slovem skolióza označujeme nepřirozené vybočení páteře. Zdravá páteř je esovitě prohnutá při pohledu ze strany, těmto prohnutím říkáme lordóza a kyfóza. Pokud však přejedeme prstem po páteři shora dolů, měli bychom prstem směřovat stále rovně před sebe. Případnému vychýlení do strany říkáme právě skolióza. Podle odborného serveru www.rustovyhormon.cz příčinu vzniku skoliózy ve většině případů lékaři neznají. Má se za to, že za její stále častější výskyt může sedavý způsob života a vadné držení těla. Některé děti se se skoliózou dokonce již narodí, to ale není častý případ. Většinou se skolióza objevuje u dětí ve věku 10 až 12 let a trpí jí častěji dívky.

Pravidelná tělesná aktivita je samozřejmě prospěšná pro zdraví páteře a správné držení těla. Je pravděpodobné, že děti s vyšší tělesnou aktivitou mají nižší riziko vzniku skoliózy. Spoléhat se na to ale nedá. Samotné cvičení také skoliózu nevyléčí, jen může pomoci zabránit jejímu zhoršování.

S kým cvičit?
Erika Havlasová
Specializuje se na zdravotní cvičení, stabilizaci a mobilizaci páteře, problémy se skoliózou.

FACE CZECH FITNESS v Praze Stodůlkách
Speciální studio -  stroje pro usnadnění provedení pohybu a lepšímu zapojení hlubokého svalového stabilizačního systému.

 SM systém MUDr. Richarda Smíška
Skolióza potřebuje kvalitní prevenci a rychlé opatření v době vzniku. Jde o spolupráci rodičů, dětského lékaře, rehabilitace, učitele TV a ředitele školy.

Skoliózu u dítěte diagnostikuje nejčastěji dětský lékař, nejprve ve své ordinaci jednoduchým vyšetřením, později i rentgenologicky. Určitých známek skoliózy si však může všimnout i pozorný rodič. Děti se skoliózou mohou mít jedno rameno výše než druhé. Také žebra mohou být v rozdílné výšce na obou stranách hrudníku. Asymetrie se projevuje také v bocích, kdy jedna kyčel je umístěna výše než druhá.

Důležité je léčbu skoliózy zahájit včas. V méně závažných případech je nutné pouze pečlivé sledování lékařem, aby bylo možné včas zasáhnout, pokud by došlo ke zhoršení. Některým dětem může lékař předepsat speciální korzet, který se nasazuje například v noci. Nedílnou součástí léčby je právě pravidelné cvičení.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma