Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Bývají ženy méně často nevěrné než muži?

Bývají ženy méně často nevěrné než muži?
zdroj: tisková zpráva

K mužům patří nevěra odnepaměti a promíjí se s nesrovnatelně větší velkorysostí, než když se milostného záletu dopustí žena.

Mimomanželské vztahy mohou být nejrůznějšího ražení: od povrchního a nezávazného flirtu, přes příležitostné sexuální něžnosti až po samotný pohlavní styk, hluboký vztah a lásku nebo dokonce léta trvající poměr s jiným partnerem. Nic se však nedá házet do jednoho pytle. Pokusme se proto bez velkých emocí nahlédnout pod pokličku nevěry a zjistit, zda je nevěra ženy horší než nevěra muže či naopak, kdo a proč se milostných záletů dopouští častěji a jak vlastně nevěra souvisí s naší genetickou výbavou.

Převážná většina mužů je toho názoru, že nevěra ženy se s jejich zálety nemůže rovnat. Pokud se jich zeptáme na logické důvody, odpoví nám, že nevěra u něžného pohlaví je každopádně horší, a to z prostého důvodu: zatímco u mužů vlastně „o nic nejde“, ženy, které se dopustily nevěry, netoužily ani tolik po sexu s jiným mužem, jako spíš po lepším vztahu, respektive po lásce. Není se čemu divit, je zřejmé, že muži nám vidí až do nejhlubších zákoutí našich těl i duší… Hovornější pánové by nepochybně ještě přisadili, že vyhledávají výhradně nezávazná dobrodružství, zatímco jejich milující (a milované!) polovičky čekají doma. Naopak – dodali by – jsou to ženy, které se při nevěře citově angažují, což je na rozdíl od občasných „nevinných“ pánských záletů naprosto trestuhodné. Tak co, také si myslíte, že tito muži by v roli psychologů a sexuologů příliš neobstáli?

Je sice pravdou, že narozdíl od mužů je to menší procento žen, které zvládne udržet nevěru v rovině nezávazné a čistě požitkářské – tedy takové, o níž slýcháváme rádoby moudré teze, že partnerské zálety upevňují manželství. Přesto to ale neznamená, že každá žena, která se odhodlá k nevěře, tak činí pouze z důvodu, aby si našla nového partnera. Ostatně i známý americký sexuolog Chris Kinsey konstatuje, že zástupkyně něžného pohlaví vede k nevěře poměrně často obyčejná sexuální zvědavost nebo momentální situace, během které lze podlehnout pokušení a příležitosti – podle starého dobrého „zakázané ovoce chutná nejlépe“. Ano, v některých případech sice skutečně přeroste milostný románek ve vztah, který bourá hranice toho předchozího; to ale rozhodně není u žen pravidlem. Stejně jako muži, i ženy jsou jen lidé se zdravou chutí na sex. Jak Kinsey trefně poznamenává, asi bude ještě dlouho trvat, než se přes odpor moralistů dostane do obecného a hlavně mužského povědomí fakt, že každou nevěru je nutno posuzovat individuálně bez ohledu na pohlaví viníka.

Někteří muži často svůj názor, že není na škodu tu a tam si „odskočit“, veřejně obhajují! A reakce okolí? „Vždyť je to jen chlap,“ slýcháváme z úst nezúčastněných. Podívejme se ale nyní na problém z hlediska vědy a dojdeme k překvapivému závěru: stejně jako jsou nevěrní muži, protože jim to přikazují jejich geny, i ženy často „nutí“ k nevěře jejich genetické naprogramování. Jenže nevěrný chlap je stále borec (z pohledu jeho kamarádů), případně pitomec (z pohledu kamarádek zrazené partnerky), ale nevěrná žena bude povětšinou všemi označována dosti nelichotivým slovem (...). 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma