Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Stop kouření

Stop kouření
zdroj: tisková zpráva

Deset tipů, jak skončit s cigaretami jednou provždy.

Tip 1
Pokud chcete s kouřením přestat, musíte se na to řádně připravit, a to jak fyzicky, tak i psychicky. Aby bylo odvykání úspěšné, musí se totiž s myšlenkou přestat kuřák ztotožnit. Napište si proto důvody, které vás motivují přestat, a zaznamenejte i výhody, které ze zřeknutí se cigaret plynou (ušetřené peníze, lepší fyzička atd.).
Tip 2
Zvolte si datum, kdy s odvykáním začnete. Ideální je takové datum, kdy nebudete ve stresu. Důležité je ale opravdu ve zvolené datum začít a neodkládat ho!
Tip 3
Informujte o svém rozhodnutí přestat kouřit svého lékaře, obzvláště pak v případě, kdy trpíte nějakými chorobami, nebo pokud máte například obavu, že po vysazení cigaret přiberete.
Tip 4
Najděte si parťáka, se kterým budete odvykat společně. Ideální je například partner či kolega z práce. Jak totiž praví staré přísloví, ve dvou se to lépe táhne, takže díky vzájemné podpoře je i větší naděje na úspěch.
Tip 5
Řekněte o svém záměru své rodině a přátelům a požádejte je o podporu. Vysvětlete jim také, že díky abstinenčnímu syndromu se možná budete chovat trošku jinak, než jsou zvyklí.
Tip 6
Připravte si stravovací a cvičební program, ideálně opět za pomoci ošetřujícího lékaře. Cvičením si totiž odpočinete a uvolníte nahromaděný stres z odvykání.
Tip 7
Zjistěte si, co u vás konkrétně spouští touhu po cigaretě (např. jídlo, návštěva baru, stres atd.), a snažte se těmto spouštěčům vyhnout.
Tip 8
Ujasněte si, co budete dělat v okamžiku, kdy vás touha po cigaretě přepadne, a pořádně si to zafixujte. Třeba zda se půjdete projít, uděláte deset dřepů, nebo budete zhluboka dýchat.
Tip 9
Pokud se již pokoušíte přestat poněkolikáté a při předchozích pokusech jste narazili na překážku, co dělat s volnýma rukama, myslete i na tuto možnost a kupte si nějakou hračku, kterou své prsty zaměstnáte. Třeba klikací plechovku nebo zacvakávací propisku.
Tip 10
Nejdůležitější tip na závěr. Myslete pozitivně a věřte si. Pokud se vám bude váš cíl vzdalovat, vraťte se zpět k tipu 1 a obnovte si motivaci. Například představou, jak fajn vám bude, až se vám s kouřením podaří jednou provždy skoncovat!

zdroj: www.odvykani-koureni.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,470 23,650
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma