Rychlokurz svařeného vína: Nejenže zahřeje, ale i ochrání
![Rychlokurz svařeného vína: Nejenže zahřeje, ale i ochrání](https://im.tiscali.cz/press/2012/11/08/47388-svarene-vino-base_16x9.jpg.1152?1715976949.0)
Začalo prudce přituhovat a počasí nás donutilo oprášit arsenál zimního oblečení. Vzpomínáme zasněně na léto a často se neubráníme rozmrzelosti z deštivých dnů, ve kterých je stále těžší udržet si úsměv na rtech. Proto je potřeba, abychom si v tomto období nevlídného počasí a náhlých depresí zpestřili dlouhé večery ať už v kruhu rodiny, nebo jen sami se sebou. Jednou z alternativ je dopřát si šálek poctivého domácího svařeného vína. Víte, jak na to?
Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto "napravovalo" nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu.
Proč je svařák zdravý?
Nejen, že svařené víno zahřeje a dobře chutná, ale také působí blahodárně na vaše zdraví! Čistí cévy, je prevencí chudokrevnosti, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí. Červené víno je velice prospěšné také v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a antibakteriální účinky, to znamená, že ničí bakterie (a tedy i streptokoky, původce angíny) a viry (původce chřipek, rým a jiných, zejména sezónních viróz).
Svařování vína bylo v minulosti jedním ze způsobů, jak ho ochránit před zkysnutím. Svaření ale změnilo chuťové vlastnosti vína, proto nebylo příliš oblíbené. Nalezení postupu, který víno sterilizuje a zároveň nezmění jeho chuťové vlastnosti se podařilo až v polovině 19. století Louisi Pasteurovi. Na jeho počest se nazývá pasterizace.
Svařené víno
| zdroj:
tisková zpráva
Staňte se mistrem ve vaření svařáku
Tento recept je na množství 1l červeného vína a 200 ml vody.
Cukr nasypte do kastrůlku (malého, ale raději s vyššími okraji) a pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat.
Cukr nejprve začne pěnit a bublat, poté změní barvu z bílé přes světle hnědou do tmavé. Kastrůlek stáhněte z plotýnky ve chvíli, kdy je cukr světle hnědý (jinak karamel ošklivě zhořkne).
Karamel přelijte odměřeným množstvím vroucí vody. Poté opatrně míchejte, až se skoro všechen rozpustí.
Přidejte připravené koření - hřebíček, skořici vcelku a hvězdičku badyánu, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně 5 minut na středním plameni pozvolna vařte.
Svařené víno
| zdroj:
ThinkStock
Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se z něj začne kouřit a ze dna se začnou zvedat první bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přelijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte vařič.
Svařené víno rozlijte do hrnečků, ozdobte kolečky citronu, ze kterého jste už stačili v předchozích krocích spotřebovat kůru, a hned podávejte!