Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Rychlokurz svařeného vína: Nejenže zahřeje, ale i ochrání

Rychlokurz svařeného vína: Nejenže zahřeje, ale i ochrání
Svařené víno | zdroj: ThinkStock

Začalo prudce přituhovat a počasí nás donutilo oprášit arsenál zimního oblečení. Vzpomínáme zasněně na léto a často se neubráníme rozmrzelosti z deštivých dnů, ve kterých je stále těžší udržet si úsměv na rtech. Proto je potřeba, abychom si v tomto období nevlídného počasí a náhlých depresí zpestřili dlouhé večery ať už v kruhu rodiny, nebo jen sami se sebou. Jednou z alternativ je dopřát si šálek poctivého domácího svařeného vína. Víte, jak na to?

Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto "napravovalo" nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citrónu. 

Proč je svařák zdravý?

Nejen, že svařené víno zahřeje a dobře chutná, ale také působí blahodárně na vaše zdraví! Čistí cévy, je prevencí chudokrevnosti, zlepšuje trávení, pomáhá při hubnutí. Červené víno je velice prospěšné také v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a antibakteriální účinky, to znamená, že ničí bakterie (a tedy i streptokoky, původce angíny) a viry (původce chřipek, rým a jiných, zejména sezónních viróz).

Svařování vína bylo v minulosti jedním ze způsobů, jak ho ochránit před zkysnutím. Svaření ale změnilo chuťové vlastnosti vína, proto nebylo příliš oblíbené. Nalezení postupu, který víno sterilizuje a zároveň nezmění jeho chuťové vlastnosti se podařilo až v polovině 19. století Louisi Pasteurovi. Na jeho počest se nazývá pasterizace.

Svařené víno Svařené víno | zdroj: tisková zpráva

Staňte se mistrem ve vaření svařáku

Tento recept je na množství 1l červeného vína a 200 ml vody.

Cukr nasypte do kastrůlku (malého, ale raději s vyš­šími okraji) a pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat.

Cukr nejprve začne pěnit a bublat, poté změní barvu z bílé přes světle hnědou do tmavé. Kastrůlek stáhněte z plotýnky ve chvíli, kdy je cukr světle hnědý (jinak karamel ošklivě zhořkne).

Karamel přelijte odměřeným množstvím vroucí vody. Poté opatrně míchejte, až se skoro všechen rozpustí.

Přidejte připravené koření - hřebíček, skořici vcelku a hvězdičku badyánu, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně 5 minut na středním plameni pozvolna vařte.

Svařené víno Svařené víno | zdroj: ThinkStock

Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se z něj začne kouřit a ze dna se začnou zve­dat první bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přelijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte vařič.

Svařené víno rozlijte do hrnečků, ozdobte kolečky citronu, ze kterého jste už stačili v předchozích krocích spotřebo­vat kůru, a hned podávejte!

Zdroje:
jaktak.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma