RECEPT NA SKVOSTNÉ LÍVANCE: Lepší nenajdeš!
Dopřejte si nadýchané a lahodné domácí lívance. Toto je velmi jednoduchý recept na dokonalé lívance, které usmažíte na pánvi bez přidání tuku. Jsou skvělé nejen k snídani.
- Smažené na pánvi bez tuku.
- Pouze levné a snadno dostupné suroviny.
- Podrobný popis krok za krokem a fotografie.
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky - 160 g
- necelé 3/4 hrnku mléka - přibližně 180 ml
- 2 lžíce přírodního jogurtu - asi 50 g
- 2 středně velká vejce - až 100 g bez skořápek
- 1 lžíce jemného cukru - 15 g
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 1 plná lžíce másla - asi 15 g
- špetka soli
- k podávání: oblíbený sirup, např. javorový, šlehačka nebo džem.
Postup:
1. Do skleněné nebo kovové misky rozklepněte dvě vejce a přisypte plnou polévkovou lžíci jemného cukru nebo asi 15 gramů cukru. Přidejte také špetku soli. Cukr s vejci šlehejte mixérem na vysoké otáčky, dokud se cukr ve vejcích zcela nerozpustí. Ke konci šlehání byste měli mít poměrně nadýchané a lehké těsto. Šlehání může trvat až 10 minut (nebo i méně... což závisí na výkonu mixéru).
Tipy a rady: Můžete také oddělit bílky od žloutků. Bílky na sněhovou pěnu ušleháte zvlášť s cukrem a nakonec přidáte žloutky. Nejprve tedy chvíli šleháte samotné bílky se špetkou soli, pak přidáte cukr a vše společně vyšleháte na pěnu. Nakonec přidáte žloutky a chvíli vše společně šleháte.
2. Do samostatné mísy prosejte hrnek hladké mouky na koláče, tedy asi 160 gramů mouky, a jednu vrchovatou lžičku jedlé sody. Přidejte mouku a jedlou sodu k vaječnému nadýchanému těstu. Ihned přidejte také dvě polévkové lžíce přírodního jogurtu (krémového a ne příliš kyselého) a přilijte maximálně 3/4 hrnku mléka a 15 gramů rozpuštěného a vychladlého másla.
Tipy a rady: Nezapomeňte, že jogurt a mléko mají mít pokojovou teplotu. Mléko může být i mírně ohřáté. Můžete dát 15 g másla (nakrájeného na malé kousky) do hrnku s odměřeným mlékem a celé to chvíli ohřívat v mikrovlnné troubě, dokud se máslo nerozpustí. Poté počkáte, až obsah hrnku vychladne, protože mléko a máslo nesmí být příliš teplé. Máslo můžete také nahradit rostlinným olejem (např. rýžovým olejem nebo rozpuštěným kokosovým olejem).
3. Všechny ingredience jemně promícháte, aby vzniklo jednolité těsto. To se nejlépe provádí stěrkou nebo špachtlí. Pokud jste zruční, lze to provést i mixérem na nejnižší rychlost - ale účinně a velmi krátce, aby těsto zůstalo nadýchané. Těsto na palačinky by nemělo být hustší než teplý pudink.
4. Zvolte pánev o průměru asi 24-26 cm. Vzhledem k tomu, že palačinky se smaží bez přidaného tuku, tak na to je velmi vhodná palačinkovací pánev. Začněte pánev zahřívat. Nastavte střední výkon a počkejte, až se teplo rovnoměrně rozprostře po celé použitelné ploše pánve. Nesmažte palačinky v tuku, ale před smažením první várky jen lehce vytřete rozehřátou pánev trochou oleje nalitého na kousek papírové utěrky. Pokud máte super pánev s nepřilnavým povrchem, můžete tuto radu vynechat.
5. Velkou lžící nabírejte porce na palačinky a vkládejte je na pánev. Těsto se mírně rozprostře do průměru asi 8 cm. Asi po jedné minutě (nebo o něco déle) každou palačinku opatrně obraťte na druhou stranu, např. pomocí ploché obracečky (palačinky se zvednou a na spodní straně mírně zhnědnou). Druhá strana obvykle potřebuje ke smažení o něco méně času. Palačinky jsou připraveny k vyjmutí z pánve, když jsou pěkně propečené a nafouklé z obou stran a není problém je otočit. Pokud palačinky hnědnou příliš rychle, snižte teplotu. Jak dlouho se budou smažit, závisí na pánvi a její tloušťce a na nastavení výkonu vařiče. Tímto způsobem usmažte všechny palačinky.
6. Hotové palačinky můžete naskládat na sebe a polít javorovým nebo vaším oblíbeným sirupem (agávovým, třtinovým). Velmi dobře se hodí také nejrůznější omáčky: ovocné, smetanové, čokoládové, ořechové. Stejně chutné budou palačinky podávané s ovocem, šlehačkou nebo zmrzlinou.
Určitě se podívejte také na recept na vafle a tradiční palačinky.
Dobrou chuť!
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,250 | 25,390 |
USD | 24,030 | 24,210 |