Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Rakovina se stane za pár let nejčastější příčinou smrti

Rakovina se stane za pár let nejčastější příčinou smrti
zdroj: tisková zpráva

Nejhůře na tom přitom budou hlavně málo a středně vyspělé země.

Navzdory nedávným dobrým zprávám, že četnost výskytu rakoviny a úmrtnost na toto onemocnění klesá, zakalila tyto optimistické zprávy jiná, méně příznivá: v roce 2010 bude rakovina nejčastější příčinou smrti. Počet případů rakoviny se během let 1975 až 2000 zdvojnásobil, k dalšímu zdvojnásobení pak dojde do roku 2020 a do roku 2030 se předpokládá dokonce ztrojnásobení. Celosvětově se odhaduje 12 milionů nově diagnostikovaných případů rakoviny a 7 milionů úmrtí na toto onemocnění. Pro rok 2030 se tedy očekává mezi 20 až 26 miliony nově diagnostikovaných pacientů a mezi 13 až 17 miliony úmrtí.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) bude zvýšení výskytu probíhat zhruba o 1 % ročně, výrazněji v zemích, jako jsou Čína, Rusko nebo Indie. Mezi příčiny bezesporu patří hlavně západní návyky přejímané méně rozvinutými zeměmi. Zmíněnými příčinami jsou například zneužívání tabáku či strava s vysokým obsahem tuků. A svoji roli hrají samozřejmě také změny demografické. Ty zahrnují zejména předpokládaný vzestup počtu obyvatel v rozvojových zemích v letech 2008–2030 o 38 %.

Tento rychlý nárůst představuje obrovskou výzvu pro systém zdravotní péče, a to pro celý svět. Výzvou je také péče o pacienty s již diagnostikovaným onemocněním, hlavně na africkém kontinentu. Zde jsou výrazné limity v managementu bolesti a v oblasti tzv. paliativní péče, tedy péče poskytované pacientovi trpícímu nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo konečném stadiu. Důvodem je mimo jiné i zákaz užívání narkotik v některých těchto zemích.

Ačkoliv je rakovina jistě zničující chorobou, je nutné myslet podle odborného serveru www.lecba-rakoviny.cz především na prevenci. A ta je bohužel zatím nedostatečná, ačkoliv základní preventivní opatření zná prakticky každý. Patří mezi ně omezení nadužívání tabáku, snížení spotřeby alkoholu, očkování proti hepatitidě B a lidskému papilomaviru, zvýšená pohybová aktivita a v neposlední řadě i vyšší informovanost obyvatel.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma