Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Rády holky kluka za plotnou? Rozhodně ano!

Rády holky kluka za plotnou? Rozhodně ano!
Muž vaří | zdroj: ThinkStock

Myslíte, že na holku udělá dojem drahá restaurace? Omyl, pánové! Vykročte z davu a blýskněte se vlastní kulinářskou tvorbou.

Provedené výzkumy mezi dívkami, jenž naše redakce oslovila, hovoří zcela jasně. Muž, který vaří, je sexy. Vytáhnout kreditku a zaplatit v restauraci zvládne každý ňouma. Je to úplná nuda, šeď a klišé. Dívky jsou dnes náročnější než dřív. Vysokou studuje skoro každý, iPhone si při troše šetření koupí kdekdo a návštěva fitness je standard. Je třeba ukázat vyšší kvality a zaútočit na nejcitlivější místa. V tomto případě na ženskou potřebu být hýčkána a rozmazlována.

Ty umíš vařit? To je tak milé!
Ty umíš vařit? To je tak milé!

Zveme dívku k našemu stolu

Než se vůbec rozhodneme dívku pozvat na vlastnoručně uvařený oběd či večeři, je třeba počítat s několika pravidly. Hlavně teda nezveme dívku hned na prvním rande k sobě domů, ale necháváme si vlastní vaření na později. Ideální strategie pozvat ji na večeři a při jídle mimochodem prohodit něco o nedovařeném mase a rozvařených bramborách, což by se vám jako nevlastnímu bratrovi Jamieho Olivera nestalo. Dále počítejte, že experiment se na první pokus nemusí povést a celková nervozita, jestli stihnete uvařit, než dívka přijde, tomu dvakrát nepřidá. Vařte něco, co už umíte aspoň trochu dovést do konce, případně zkuste zapojit v průběhu kreace i dívku do vaření a užít si společnou srandu. Jen pozor, ne každá ocení, když ji ve dveřích vrazíte do ruky pánev a nové šaty polijete olejem.

Co jsi to proboha uvařil? To je tak dobré...
Co jsi to proboha uvařil? To je tak dobré...

Než rozpálíme plotnu

Ať si vyberete jakýkoliv recept, berte v potaz, že to není jen o surovinách a dodrženém postupu. O čem většina kuchařek mlčí, je vybavení kuchyně. Pečlivě zvažte, zvláště nejste-li v maminčině za léta provařené kuchyni, jestli máte dost pánví, hrnců, obracečů a cedníků. Osobně to vnímám tak, že doma i upeču, na studentském privátě dle okolností slušně uvařím, na koleji to chce opravdu zatnout zuby a vést tašku náčiní nebo navázat dobré sousedské vztahy a zapůjčit.

Druhá věc, výběr surovin, je relativně snadná. Počítejte s tím, že v malém koloniálu neseženete exotické přísady a dejte si pozor na koupi zeleniny. Představuje-li pro vás vrchol zeleninové pyramidy kečup, je to vaše věc, ale dívky povětšinou váš názor sdílet nebudou.Kupujte zeleninu čerstvou a kvalitní, nebojte se změnit i obchod, protože někdy je to fakt bída a nelekněte se cen, protože některé mimosezónní kousky stojí víc, než flák masa.

Hmmm... úplně se mi na tebe sbíhají sliny.
Hmmm... úplně se mi na tebe sbíhají sliny.

Samotné vaření

Je už potom brnkačka. Stačí trochu zagooglit, potažmo otevřít nějakou knihu a držet se receptu. Vždy mě děsily poučky „přidej špetku soli“ a „povařte chvíli, do změknutí“, protože netuším kolik je špetka a jak dlouhá je chvíle. Soudím, že tohle odrazuje hodně mužů, protože máme rádi přesné návody. Postupně jsem to začal ignorovat a momentálně povětšinou improvizuji. 

Dobré jídlo by se mělo skládat z hlavní přísady, většinou nějaké to maso, přílohy a salátu, potažmo oblohy. Detail je sklenice lahodného moku, který rozpouští dívčiny zábrany a desert, který dívka v obavě o štíhlou linii vynechá, takže je to zbytečná práce.

Inspirační zdroj a pár tipů

Dovolím si prezentovat své vlastní pokusy, které jsou relativně snadné na přípravu a dostatečně funkční.

Steak s vařenou bramborou

Steak s vařenou bramborou.
Steak s vařenou bramborou.

Představuje dle mě ideální podobu masa, kterou dívka ocení. Žádný schnitzel, ale středně tlustý steak, libové hovězí nebo vepřové, ale i kuřecí plátek je super. Naložit do olivového oleje, přidat směs koření a hodit na rozpálenou pánev na pár minut, následně dopéct do trouby. Kdo má plynový sporák, tak buďte šťastní, protože elektrická indukce je slabota a tolik nežhne. Vařená brambora ve slupce je oříšek, protože musíte trefit, aby byla dostatečně uvařená po celém objemu. Potom už jen nakrojit, vložit kousek másla a posypat nějakým tím kořením, třeba pažitkou.

Steak s pečenými chipsy a salát.
Steak s pečenými chipsy a salát.

Na dalším obrázku je obdobné jídlo. Příloha jsou na kolečka nakrájené brambory, které jsou nasucho pečené v troubě na pečícím papíře. Nedoporučuji zkoušet, nemáte-li k dispozici plech. Pozornost věnujte salátu, protože dobrý salát umí hodně zachránit. Osobně preferuji hodně druhů zeleniny nakrájené na kostičky zakápnuté olivovým olejem. Čisté a lehké, nejen po stránce přípravy. Volte rajčata, okurek, žlutou papriku a dále dle chuti, barevná skladba lahodí oku, a to je velmi důležité.

Hlávkový salát s ředkvičkou

Hlávkový salát s ředkvičkou.
Hlávkový salát s ředkvičkou.

Další naprosto triviální recept na salát, který ocení většina dívek, protože se na vašem rande většinou nechce naprat jako anakonda, která jí párkrát za rok. Omýt salát, nakrájet ředkvičky a smíchat tuto barevnou parádu a zakápnout lehce olivovým olejem, zvládnete i při vázání kravaty.

Kuskus s kuřecím masem a rajčetem

Kuskus s kuřecím masem a rajčetem.
Kuskus s kuřecím masem a rajčetem.

Kdo nikdy nejedl kuskus, o hodně přichází, protože je opravdu velmi dobrý, ale hlavně je to asi nejrychleji uvařitelná příloha. Nakrájet kuřecí na malé kousky a osmažit na pánvi, zalít trochou vody a povařit, než se voda odpaří, to je jen o trochu těžší. Nezapomeňte maso nakládat, aspoň na chvíli šoupnout do oleje (olivového, je to moje osobní preference, slunečnicový mám doma jen na lívance) a nějakého toho koření. Přihodit rajčata, kuskus a vše promíchat. Je to chutné, lehké, dietní a velmi zdravé. Ačkoliv si hodně dívek dá rádo tataráček, tak ve skrytu duše touží po kuskusu s kuřecím masem.

Čínské nudle s tofu

Čínské nudle s tofu.
Čínské nudle s tofu.

Možná jsem to měl zmínit na začátku, ale nechť dobrá rada pro vytrvalé, každý jí rád a nerad něco jiného! Největší úskalí je, když dívka nejí například maso. Je přímo nutné si dívku oťuknout předem, než před veganku postavíte biftek se ztraceným vejcem. Tento výtvor je zdravější verze toho, co dostanete v čínském bistru a asi nejtěžší recept zde. Hlavně teda porce zeleniny, zde pórek, cibule, mrkev a paprika, se blbě připravuje na jiné, než wok pánvi. A udělat dobře a chutně nudle je taky svízel. Tofu je zde alternativou kuřecího masa. Dá se koupit obyčejné, zde je použito uzené, většinou v hotovém stavu a je velmi snadné ho připravit. Jako přílohu k tofu klidně volte i rýži a hlavně se nebojte, že z něj umřete. Tofu je chuťově v pohodě a velmi výživné.

A to by bylo. Prokousali jste se až sem, musíte být plní dojmů a věřím i touhy, překvapit nejdříve sebe a pak i nějakou slečnu. Za mě jen jediné - jděte do toho! Vaření je snadné a ženy to umí patřičně ocenit.

AUTOR: Milan Svašek

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma