Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 15°C Polojasno

Příruční bylinková lékárna

Příruční bylinková lékárna
zdroj: tisková zpráva

Přivoňme si k léčivým bylinám...

Levandulové uklidnění
Vznešené dámy ve starém Řecku a Římě používaly levandulové extrakty k pěstění těla. Naše babičky zase pytlíčky se sušenými květy levandule dávaly do skříní, truhlic a zásuvek, aby odpuzovaly moly a hmyz od prádla. Využití má ovšem tahle bylinka, která k nám připutovala ze Středomoří, mnohem širší. Dovede uklidnit a zbavit nás napětí, má však také oživující, osvěžující a povzbuzující účinky. Proto je součástí různých uklidňujících čajů a přidává se do bylinkových polštářků na spaní. Levandulová lázeň skvěle prospívá také lidem s nízkým tlakem, kteří by si ji měli dopřát každý večer. Úlevu umí nabídnout i pacientům upoutaným na lůžko. Omýt se jednou denně levandulovou vodou může být pro ně skvělým osvěžením. Do vody můžeme v takovém případě přidat buď pár kapek levandulového oleje, a nebo si rovnou připravit odvar z květů levandule.

Recept na uklidňující čaj:
Nálev připravíte z 1 až 3 čajových lžiček levandulových květů na jeden šálek vroucí vody. Necháte ho 10 minut odstát a scedíte. Doporučená denní dávka jsou 3 šálky.
 

Kopřiva vyhání jedy
Na louce se obvykle kopřivě raději vyhneme. Ve skutečnosti nám má ale tahle žahavá rostlinka mnohé co nabídnout. Dovede skvěle „čistit krev“ a vyhánět jedy z těla ven. Rozpouští totiž odpadní produkty látkové výměny a současně podporuje ledviny k zvýšenému vylučování moče. Jinak řečeno má diuretické, neboli močopudné účinky. Kopřivový čaj z čerstvé nebo sušené natě také čistí trávicí ústrojí. A zeleninová pochoutka z mladých jemných lístků kopřivy zase na jaře povzbudí obranné síly organismu. Stačí když je podusíme s posekanou cibulkou na másle a zalijeme trochou smetany. Z kořenů kopřivy se extrakcí v alkoholu připravuje také voda na vlasy, kterou ocení zejména ti, které trápí lupy. Svazek téhle bylinky naše babičky používaly také ve chvíli, kdy je rozbolely klouby nebo je braly svalové křeče. Postižené místo v takovou chvíli prostě pošlehaly kopřivou.

Recept na diuretický nálev:
Na 1 šálek vroucí vody potřebujete 1 až 2 malé lžičky sušené byliny. Necháte 10 minut odstát a scedíte. Doporučuje se pít tři šálky denně.
 

Pampeliška pomáhá při nadýmání
Žlutou bylinku, která na přelomu dubna a května opanuje louky, používali už středověcí léčitelé. Podobně jako kopřiva má močopudné vlastnosti a očistné účinky. Francouzi si proto s chutí na jaře dopřávají salát z mladých čerstvě pučících listů pampelišky. Labužníci, kteří ho už ochutnali, říkají, že má jemně hořkou chuť. Pampeliška je však i účinným prostředkem při zažívacích potížích jako je pocit plnosti nebo nadýmání. Údajně také přináší úlevu některým ženám, které trpí premenstruačním syndromem. Kromě toho povzbuzuje tvorbu žluče a napomáhá játrům v jejich nelehké práci. Vždyť musí také uklidit všechny zanebané a znečistěné kouty našeho organismu. Čaj z pampeliškové natě a kořenů může být při takovém úsilí tou pravou podporou. Nechutná sice právě příjemně, ale… Dá se kombinovat také s jinými bylinkami a vytvořit si směs, která čistí krev a povzbuzuje játra a žlučník.

Recept na preventivní koupel:
Pokud trpíte poševními záněty, můžete preventivně vyzkoušet „pampeliškovou koupel“. Do vany v takovém případě přidáte několik plných hrstí sušených listů.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 8.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,940 25,060
USD 23,240 23,420
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma