Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Běžky pro zdraví

Běžky pro zdraví
zdroj: tisková zpráva

Jedni nedají dopustit na sjezdové lyžování, jiní jsou věrni běžkám. U zdravého člověka je celkem jedno, který druh „rychlých prkýnek“ zvolí. Ne tak u lidí s křečovými žilami.

Boty na sjezdové lyžování musí být z bezpečnostních důvodů odolným krunýřem pro nohy. Umožní nám při sjezdu pěkně pérovat v kolenou (ale taky dovolí pouze velmi neohrabanou chůzi maximálně tak na vzdálenost ke svahu. Tento typ obuvi ale fixuje chodidlo vůči holeni stále v jednom úhlu. A to je pro zpomalený žilní odtok to nejhorší.

Boty na klasický běh na lyžích musí umožnit běh (nebo něco, co se tomu blíží). Pokud jezdíte ve stopě, pak podle odborného serveru www.krecove-zily.cz propínáte střídavě chodidla, a podporujete svalovou pumpu v odčerpávání krve z dolních končetin. Boty jsou proto měkké a pohodlné jako bačkůrky. Při bruslení (tzv. volný styl) si střídavou flexi–extenzi kotníku tolik neprocvičíte. I boty jsou v kotníku více zpevněné.

Při běhu na lyžích protáhnete jak svalstvo končetin, tak svaly podporující správné držení páteře. Jde o sport, který tělo posiluje symetricky. Předchází tak svalovým dysbalancím. Ty se často projevují jako bolesti zad. Běh na lyžích také rozvíjí vaši vytrvalost. A tím také rozvíjí kardiovaskulární systém. Navíc na běžkách spálíte mnohem víc kilojoulů, něž při „hoblování“ kopců. A obezita je rizikovým faktorem nejen pro vznik varixů…

Mnoho lidí odrazuje od běžkování fyzická náročnost sportu. Zbytečně. Jednak si intenzitu „běhu“ volíte sami – jak tempem, tak terénem. A jednak při zvládnutí techniky se při tomto sportu opotřebovává pohybový aparát minimálně. Technika totiž vychází z tělu vlastních pohybů. Ostatně naši předci (až do přijetí zemědělství) přežívali právě díky běhu. Tomu se přizpůsobila i naše tělesná konstituce. Náš životní styl se v posledních tisícovkách let změnil příliš rychle, než aby se mu stihla přizpůsobit naše tělesná schránka. I proto jsou v dnešní „usezené“ době choroby pohybového aparátu tak časté.

Jen si představte tu krásu. Žádné fronty, dobrá stopa a pohádkově zasněžená krajina… A přitom děláte pro své tělo maximum. Mnohem příjemněji než ve fitku a také mnohem levněji než na sjezdovce.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma