Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Afrodiziaka nemusí být drahá. Najdete je i ve svém špajzu

Afrodiziaka nemusí být drahá. Najdete je i ve svém špajzu
Ústřice patří mezi nejznámější afrodiziaka | zdroj: ThinkStock

Afrodiziaka jsou látky, které u ženy podpoří chuť na sex a u muže pomohou k dosažení erekce. Účinků látek navozujících touhu a chuť se milovat využíval i známý milovník Casanova, který ve velkém jedl mořské ústřice. Ale nejsou to jen ústřice, kterým je připisován povzbuzující účinek. 

Silným afrodiziakem je také tmavá čokoláda. Její stimulující účinky znali i staří Mayové a své místo jako nápoj lásky měla i na francouzském královském dvoře, kde ji pro svého milence Ludvíka XV. vařila jeho milenka madame de Pompadour. Účinek čokolády býval údajně využíván i v harémech.

"Čokoláda, respektive kakao, ze kterého je vyráběna, kromě jiného obsahuje betaendorfin, který stimuluje vznik příjemných pocitů. Další účinnou látkou je hormon fenyletylamin, který se v organismu člověka vylučuje v době zamilovanosti. Obojí dohromady pak může podnítit vznik milostné touhy,ů popisuje psycholožka a sexuoložka docentka Laura Janáčková z Institutu partnerských vztahů.

V případě čokolády platí, že čím kvalitnější a čím více kakaa obsahuje, tím pro lásku lépe.

V našich podmínkách za prostředek budící vášeň považován i med. Elixír vášně dělají z medu vitaminy, které lidský organismus nabijí energií. Kromě našich předků jeho sílu znali i staří Asiaté. O medu, jako prostředku k dosažení erekce, je totiž zmínka i v Kámasútře.

Známým afrodiziakem je i v Česku běžně dostupná zelenina - chřest, celer či petržel. "V těchto případech se efekt spojuje se schopností podnítit dráždění pohlavních orgánů a s močopudnými účinky zeleniny," dodává sexuoložka.

Stranou nezůstává ani ovoce. S láskou a erotikou jsou často spojovány například jahody. Už jejich tvar vyzývá k erotice a romantice a červená barva navozuje vášeň. Kromě toho mají i silné aroma, chuť a dostatek vitaminu C. Vše dohromady svádí k milostným hrátkám. Milostné vzplanutí prý navodí i konzumace čerstvých broskví, banánu či ananasu.

K dalším afrodiziakům patří koření: například vanilka či skořice. Jemné aroma vanilky lidem dokáže natolik ošálit smysly, že se pak chovají nevázaně a něžně. Skořice je silně aromatické koření a má schopnost prokrvit a prohřát celý náš organismus. A to se týká i pohlavních orgánů.

Zvýšení prokrvení je základ navození chtíče a vášně u mužů i žen. Použít lze ale i chilli, zázvor, ženšen či pepř, i ty mají silně prokrvující účinky. U nich je ale třeba vystihnout vhodnou dávku. Větší konzumace pálivého koření u některých lidí může vyvolat žaludeční problémy a nevolnost, což by plán na vášnivý večer mohlo naopak zhatit.

Samostatnou kapitolou v cestě za vzrušením a láskou je alkohol. Víno, šampaňské ale i medovina jsou prostředky, na které sází i dnes kde kdo. "Alkohol přináší uvolněnou atmosféru, a od ní je už jen krůček k sexu a milování. Ovšem pozor! Přemíra alkoholu může zkazit i jinak dobře naplánovaný a začatý večer!! varuje docentka Janáčková.

Pět důvodů, proč si neodříkat milostné chvilky

Sex nejen že upevňuje partnerské vztahy, ale také utužuje naše zdraví.

  1. Sexuální aktivity trénují naše srdce, snižují krevní tlak a tak nás chrání před vznikem mozkové příhody.
  2. Pravidelný a aktivní sex napomáhá tělo udržet v dobré kondici a je prevencí nabírání nadbytečných kil. Za 30 minut sexu spálí tělo asi 85 kalorií.
  3. Milostnými pohyby posilujete pánevní dno, tím přirozeně předcházíte problémům s únikem moči.
  4. Během milování dochází v těle k mnoha složitým dějům. Ty kromě jiného vedou i k posílení imunitního systému – lidé, kteří se často milují, jsou odolnější vůči kašli, rýmě a dalším virovým onemocněním.
  5. Milování snižuje bolest a přináší příjemné pocity, což se pozitivně odráží i na našem zdraví.
Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma