Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pošlete svůj metronom hrát do Národního

Pošlete svůj metronom hrát do Národního
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Na první polovinu května připravila Nová scéna ND ve spolupráci s baletem ND, Dekka Dancers a orchestrem BERG unikátní komponovaný večer timINg. Jeho součástí se může stát každý, kdo zapůjčí svůj metronom.

György Ligeti je autorem skladby / happeningu pro 100 metronomů. Tento mimořádný úkaz je také mimořádným zážitkem. A ten proběhne na Nové scéně ND  v České republice vůbec poprvé! Řeč je o projektu timINg.

Koncert pro 8 tanečníků a orchestr je jednak sondou do nitra budovy Nové scény, ale také do vnitřního světa jednotlivých tanečníků. A to s orchestrem Berg přímo na jevišti, kdy čas odpočítává 100 metronomů a jedna minuta se může jevit jako věčnost.

Výsledná forma projektu bude na hranici mezi koncertem a divadlem. V Německu se pro takový druh divadla vžilo spojení Musiktheater. Bohužel doslovný překlad jako hudební divadlo je spíše zavádějící, protože nám stále nejvíce půjde o hudbu a teprve pak o divadlo. Choreografie vytvoří Tomáš Rychetský a Viktor Konvalinka z Dekka Dancers. Režisérka Petra Tejnorová, která inscenaci připravuje, má navíc ve svých inscenacích velmi blízko k fyzickému autorskému divadlu,“ doplňuje k projektu dramaturg Lukáš Trpišovský.

„Mimořádně inspirativní je spojení skladeb György Ligetiho s filmy režiséra Stanley Kubricka. Ten doslova použil několik jeho skladeb ve filmech jako je Shining, Eyes Wide Shut a hlavně ve 2001: A Space Odyssey, kde se sekvence letu „k Jupiteru a dál“ jeví jako expanze do barevné krajiny, snové představy. Je to bezprostředně smyslové. Neméně zajímavé je spojení skladatele Louise Andriessena, kritika hudebního establishmentu, se jmény režisérů jako je Robert Wilson, Peter Greenaway a Hal Hartley, kteří scénicky realizovali některé jeho opery,“ říká k inspiracím projektu režisérka Petra Tejnorová.

Samotný název timINg asociuje hru s časem a načasováním. Vyvstává otázka: jakou rychlostí pro člověka plyne čas? Spojením prostoru Nové scény a vnitřního prostoru jednotlivých tanečníků se zrodila cesta - putování časoprostorem, kdy se Nová scéna jeví jako labyrint, ve kterém se člověk ztrácí,“ osvětluje název projektu Lukáš Trpišovský. „Tak vznikají obrazy, pitoreskní příhody, které nás vedou až do našich hlubin, do sféry podvědomí, kde se realita jeví jako snová vize v odraze zrcadla. Cesta do labyrintu je stejně neodvratná jako nepředvídatelná. Co může existovat nezávisle na čase a prostoru?“ dodává Petra Tejnorová.

Svůj metronom můžete zapůjčit i vy! Stanete se tak jedním ze sta hrdých patronů, mezi nimiž budou i známé osobnosti. Více najdete na www.100metronomu.cz a na www.novascena.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma